Dalić ne želi živeti v oblakih

Katar 2022 6. Dec 202210:26
Foto: Profimedia

Po včerajšnji zmagi nad Japonsko v osmini finala po streljanju enajstmetrovk na Hrvaškem že težko pričakujejo nadaljevanje svetovnega prvenstva v Katarju. V četrtfinalu čaka podprvake iz mundiala 2018 najtežja ovira, udarili se bodo s prvimi favoriti tekmovanja Brazilci. Selektor kockastih Zlatko Dalić vlogo nespornega favorita prepušča Neymarju in druščini, v isti sapi dodaja, da bodo storili vse za presenečenje.

Obračun med Brazilijo in Hrvaško bo na sporedu kot prvi četrtfinalni dvoboj prvenstva v Katarju, tekma bo v petek, 9. decembra, ob 16. uri.

Po veliki zmagi nad Japonsko po streljanju enajstmetrovk, ko je veliki junak s tremi ubranjenimi poskusi tekmeca z bele točke postal vratar Dominik Livaković, je pred medije stopil glavni mož na hrvaški klopi Zlatko Dalić.

“To je lepo jutro. Biti med najboljših ekip na svetu je res sijajno. To smo si zaslužili in izborili v težki tekmi. Po vrnitvi v hotel smo malo proslavili. Nisem si še pogledal posnetka, saj sem bil izčrpan. Ne potrebujem veliko analize, igrali smo dobro, tako kot smo morali. Prve pol ure smo Japoncem vsilili svoj način igre, nato pa smo postali živčni, s čimer so se vrnili. A nato smo se vrnili tudi mi,” je novinarsko konferenco začel hrvaški selektor.

Pripomogla predvsem atmosfera v ekipi

Da je imela reprezentanca na koncu tudi nekaj sreče, je priznal, a vseeno opozoril, da ne zgolj to: “Sreča je pomembna za vse v življenju, a ne moreš biti zgolj z zmago drugi in vsaj osmi na svetu. Pomembna je mentalna moč, pogum in čvrstost. Nikola Vlašić je prišel do mene in rekel, da bo prvi streljal. Do dokazuje vero vase. Sploh ker kar nekaj igralcev, ki so streljali, niso bili načrtovani. Nekaj prvih izbir je bilo namreč že zamenjanih. Livaković pa je na treningu ubranil štiri ali pet strelov z bele točke, vedel sem, da bo dober. Eden od razlogov, da nam je uspelo, pa je družinsko vzdušje, enakost in zaupanje, ki vladajo med nami. Smo zelo urejena reprezentanca, glede izjav, fair-playa … Nimamo nobenih incidentov. Seveda obstajajo interne kazni v ekipi, a trenutno je nima nihče. Hvala tudi igralcem, ki niso odigrali niti minute na prvenstvu, tudi njihov doprinos je ogromen.”

Foto: Profimedia

Na vprašanje hrvaških kolegov, kdo od trojice napadalcev Livaja, Petković, Budimir bo dobil priložnost v četrtfinalu, Dalić ni ponudil jasnega odgovora: “Nimamo številke ena, nimamo napadalca Atletica ali Juventusa kot pred štirimi leti. To so napadalci Hajduka in Dinama, zato ne smemo živeti v oblakih. A imamo kakovost in našli bomo rešitev.” Ob tem je poudaril, da je fantom na sestanku dejal, da imajo priložnost spisati novo poglavje zgodovine. “Imamo 18 igralcev, ki pred štirimi leti niso bili z nami, to je nova generacija. Težko je vleči vzporednice, a to je že tretji najboljši rezultat za našo reprezentanco. Leta 2018 so naši igralci nastopali za Barcelono, Real, Bayern, Inter, Juventus … Zdaj pa jih šest prihaja iz hrvaškega prvenstva. Kapo dol za napravljeno.”

Izbrati pravo taktiko

In kako se bodo kockasti, ki so znova zanetili navijaško evforijo južno od Kolpe, zoperstavili Braziliji? Ta velja za prvo favoritko mundiala, s predstavami – vključno z včerajšnjo proti Južni Koreji (4:1) – pa je to vlogo tudi potrdila. “Brazilija je najmočnejša reprezentanca na svetovnem prvenstvu. Njihov izbor igralcev, kvaliteta … Zastrašujoče. Pred nami je velik izpit proti ekipi, ki nadigrava tekmece. Moramo se dobro pripraviti. Ne smemo se jih bati, pač pa v obračun vstopiti z upanjem in samozavestjo. Mogoče je ta tekma prišla prezgodaj, bolje bi bilo, če bi bila v finalu. Brazilija je favorit, ne smemo pa se predati. Najprej se moramo spočiti, nato pa dati od sebe vse, kar lahko,” je Dalić razkril taktiko za naslednje dni.

Hrvaška na štirih medsebojnih tekmah še ni ugnala Brazilije. Foto: Profimedia

Na novinarsko opazko, da Hrvaška torej Braziliji prepušča vlogo favorita, a se tekma vseeno začne z rezultatom 0:0 in možnostmi 50:50, pa je 56-letnik iz Varaždina ponovil: “Ne smemo si lagati, Brazilija je favorit. Z odličnim vzdušjem in sijajnimi igralci. A verjamem, da se jim s pravo taktiko lahko zoperstavimo. Ne smemo igrati preveč odprto z njimi in jim dati prostora. Naredili bomo analizo in se odločili, kaj je najboljše. Razmerje ni 50:50, a mi nismo ‘outsiderji’. Potrudili se bomo, da bomo čim boljši.”

Hrvaška in Brazilija sta se do zdaj pomerili na štirih medsebojnih obračunih. Na treh so slavili rumeno-modri, na prvem pa se je tekma končala brez zmagovalca (1:1). Na svetovnih prvenstvih sta se ekipi srečali dvakrat, obakrat v skupinskem delu. Leta 2006 je v Berlinu odločil Kaka (1:0), leta 2014 v Sao Paulu pa je bilo po dveh golih Neymarja ter zadetkih Oscarja in Marcela v lastno mrežo 3:1 za selecao.

Komentari

Vaš komentar