Danci, predajte penino. Dovolj nam je dolgih nosov

Euro2024 16. Jun 202412:00 0 komentarjev
Kasper Schmeichel of Denmark (L) in action agains Benjamin Sesko of Slovenia (R) during the 2024 UEFA European Champions
FOTO: Profimedia

Pred današnjo uvodno tekmo slovenske nogometne reprezentance na Euru 2024 smo pokukali v zgodovino in našli vsa srečanja proti tekmecu. Z Dansko se je Slovenija doslej pomerila šestkrat in niti enkrat samkrat ni uspela zmagati.

Bilanca slovenskih tekem z rdeče-belimi “vikingi” je pet porazov in remi.

Prvič sta se reprezentanci srečali v sklopu kvalifikacij za preboj na SP 1998 v Franciji. Izbrano vrsto je tedaj vodil Dr. Zdenko Verdenik in če so se tedaj slovenski fantje za kultnim Bežigradom dostojno upirali ter dva zadetka za dostojen poraz 0:2 prejeli šele v zadnjih petnajstih minutah, je nato nekaj mesecev kasneje na stadionu Parken sledila “porcija”.

Peter Schmeichel, Brian Laudrup in Jon Dahl Tomasson (slednji na fotografiji spodaj) so Slovenijo pred več kot 40.000 gledalci razbili s 4:0.

Jon Dahl Tomasson
FOTO: Profimedia

“Batine” od nogometašev iz dežele Lego kock so se nadaljevale. Spomladi 2001 je Srečko Katanec cvet slovenskega nogometa – v pripravi na ključni del kvalifikacij za preboj na SP v Južno Korejo ter na Japonsko – odpeljal proti severu Evrope in se v Köbenhavnu na prijateljskem srečanju zoperstavil četi, ki so ji takrat poveljevali Stig Töfting, Dennis Rommedahl, Jesper Gronkjaer, Ebbe Sand in že prej omenjeni Tomasson.

Tomassonov pohod

Zadnji trije našteti so v slovensko mrežo spravili vsak po eno žogo (poraz 0:3) in potrdili pregovorno neugodnost severnjaških ekip za našo izbrano vrsto.

Sedem let kasneje so Danci vrnili “uslugo” in za prijateljsko srečanje obiskali Novo Gorico. Ko se je takratno moštvo Matjaža Keka “brusilo” za kasnejši preboj na SP 2010, je ob italijanski meji pri porazu (1:2) za Slovenijo zadel Milivoje Novaković, za Dansko pa – že spet – Tomasson iz izmišljene enajstmetrovke in nato za zmago Arsenalovec Nicklas Bendtner.

Danmark - Slovenien, EM-kvalifikation, fodbold Copenhagen, Denmark. 17th, November 2023. The players of Denmark celebrat
FOTO: Guliverimage

Na koncu našega pregleda sta še duela v sklopu kvalifikacij za nastop na Euru 2024.

Te so proti rdeče-belemu trnu v peti naposled le prinesle prvi remi, in sicer v Ljubljani točno eno leto nazaj (1:1) in novembrski poraz v Köbenhavnu, po katerem so se Danci na zelenici poveselili s penino, saj so jim tiste tri točke dokončno ožigosale vstopnico za preboj na EP.

Če potegnemo črto, je torej slovenska izbrana vrsta proti Danski petkrat izgubila in enkrat remizirala. Nekaj manjka. Bomo ta manjkajoči košček sestavljanke videli danes?

O preteklih medsebojnih obračunih si podrobneje lahko preberete TUKAJ.

11 June 2024: European Football Championship Group C Symbolic image - international match, Länderspiel, Nationalmannscha
FOTO: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!