Deset dejstev o kultni desetici: od imena do filmskih platen

Nogomet 30. Dec 202213:02
FOTO: Profimedia

Ob slovesu enega izmed največjih nogometašev vseh časov Peleja smo za vas pripravili deset zanimivosti, povezanih s kultno desetico brazilske državne izbrane vrste.

Včeraj (29. decembra 2022) se je iztekla življenjska pot Peleja, enega izmed največjih nogometnih virtuozov. V luči tega predstavljamo deset zanimivosti, povezanih z Brazilcem.

Starša navdahnila žarnica  (1.)

Edson Arantes do Nascimento je bilo Pelejevo polno ime, od staršev ga je dobil po izumitelju žarnice Thomasu Edisonu.

Že njegov oče João Ramos do Nascimento je bil nogometaš, kot član Atletica Mineira in Fluminenseja je bil sinu idealen učitelj. Ko je svojega najljubšega mentorja pri desetih letih videl jokati po finalu SP med Urugvajem in Brazilijo, mu je obljubil: “Ne skrbi, nekoč bom to popravil.” Boljšo tolažbo bi ob treh naslovih svetovnega prvaka starši težko dobili.

Nadimek zaradi bravur na golu (2.)

In zakaj se je legende prijelo ime “Pele”? Enostavno je bil Brazilec že v zgodnjih letih toliko boljši od vrstnikov, da so ga ekipe pogosto dajale na gol, v želji po večji izenačenosti tekme.

Pele pri 23. letih; FOTO: Guliverimage

Ker je bil tudi na tem položaju izjemen, ga je okolica poimenovala Bile – takratni vratar v očetovi ekipi – kar je kasneje zaradi dečkove drugačne izgovorjave vzdevka evolviralo v Pele.

Mati ga je do smrti klicala Dico, kar je kot vzdevek za dečka začel uporabljati stric Jorge, pri Santosu so ga soigralci vztrajno imenovali “Gasolina” (bencinska črpalka), ker jih je vlekel naprej, ‘Pele’ pa mu dolgo ni bilo niti malo všeč, saj ga je spominjalo na njegove vratarske veščine.

“Nisem bil vesel, če me je kdo tako poklical. Nekoč sem v šoli prijatelja zaradi tega celo udaril in si prislužil dvodnevni ukor. Želel sem biti Edson, ime se mi je zdelo precej bolj resno in mogočno,” je nekoč za angleške medije govorila nogometna ikona.

Vadil na ‘futsalu’ (3.)

Preden je postal profesionalni nogometaš, se je Pele za lokalni klub Radium preizkušal v malem nogometu, ki je prav takrat dobilo prvo tekmovanje na regijski ravni. “Igrati je bilo precej težje, kot na velikem travnatem igrišču, saj sem imel malo prostora. Zadeva me je naučila, kako izpiliti tehniko bliskovitega preigravanja,” se je spominjal svojih začetkov.

V enem letu do reprezentance (4.)

Kot generacijskega talenta iz občine Bauru (okolica Sao Paula) ga je pri 15. letih starosti (1956) podpisal Santos, klubskim veljakom se je že po prvi tekmi na vsa usta smejalo. Pele je na tekmi proti Cortinthiansu Santo André zabil štiri gole in nemudoma ujel pozornost Brazilcev. Navijačev in medijev.

Tja ga je pripeljal 27 let starejši Waldemar de Brito, ki je bil pri amaterskem klubu Bauru AC njegov trener. Pristopil je do direktorjev in dejal: “Gledate v nogometaša, ki bo nekoč najboljši igralec na svetu.” Naslednje leto je bil mladenič že najboljši strelec elitnega državnega tekmovanja in si posledično prislužil vpoklic v reprezentanco.

Najprej za sirove štručke in pingo sok (5.)

Ali ste vedeli, da je bila prva profesionalna pogodba pravkar preminulega Brazilca vredna le deset dolarjev na mesec? Ko je dovolj privarčeval, je svoji materi Celeste kupil plinsko peč za ogrevanje, saj v rojstnem kraju Três Corações na domove takrat še niso imeli napeljane kurjave.

Skozi leta se je kar precej spremenilo. Pri NY Cosmos je slabih dvajset let kasneje za tri sezone prejel 7 milijonov “zelencev”, torej 700 tisoč-kratnik prve “mezde”.

Kapetan na pomoč (6.)

Ko je Edson do Nascimento 19. novembra 1969 s Santosom potoval na gostovanje k Vascu da Gami, je bilo vse pripravljeno na praznik. Statistiki so izračunali, da ima čudežni deček pri 29. letih starosti na svojem “kontu” že 999 zadetkov za klub in reprezentanco. Na sloviti Maracani se je po podatkih brazilskih kolegov zbralo okoli 65.000 “duš” in ko je Pele zadel za 2:1, so gledalci vdrli, da bi mu čestitali, vratar Vasca pa je v spoštovanje slekel zgornji del, pod katerim je bil na majici napis, ki čestita slavljencu.

Zanimivo, enajstmetrovke je takrat izvajal Rildo, ki je že pristopil k žogi, da si jo nastavi za strel, a mu je kapetan Santosa, Carlos Alberto prišel povedat, da bo čast tokrat izjemoma pripadla Peleju.

Slednji se je ustavil pri 1279 zadetkih v dresu Santosa, New York Cosmosa in državne izbrane vrste.

Državni zaklad, dobesedno (7.)

Se vam zdi čudno, da Pele nikdar ni nastopal v evropskih klubih? Saj ne, da ponudb ni manjkalo, lastnik Juventusa Gianni Agnelli mu je v zameno za prihod v Juventus (in vreč denarja Santosu) ponujal celo delež v avtomobilskem koncernu FIAT.

Še najbolj se je za Brazilca ogrel milanski Inter, ki je v Santos prišel s ponudbo, ki je bila za tiste čase astronomska – milijon ameriških dolarjev!

Predsednik Quadros (desno); FOTO: Profimedia

Takratni predsednik Brazilije, Jânio Quadros, ki je ravno dobro prišel v pisarno, je prestop blokiral z rigoroznim ukrepom: Peleja je kot športno figuro pravno zaščitil, ga spremenil v narodno kulturno dediščino.

V predsedniški palači Quadros ni plesal ravno dolgo (januar 1961 – avgust 1961). Ljudje so se mu posmehovali že samo zato, ker je v državi, prepolni plaž, prepovedal bikinije.

Oče vsaj v nečem boljši (8.)

Vrnimo se h koreninam. Omenili smo, da je bil Pelejev oče tudi nogometaš. João Ramos oziroma za prijatelje kar Dondinho je slovel predvsem kot izjemen v skoku. Urbana legenda pravi, da je na eni izmed tekem z glavo dosegel kar pet zadetkov.

Sin se mu je na srečanju brazilskega prvenstva Santos – Botafogo sicer približal, kljub 173 centimetrom z “betico” zabil štirikrat, predhodnikovega rekorda pa nikdar ni uspel potolči.

Kralj golov, ne pa tudi hat-trickov (9.)

Ko nogometaš na eni tekmi doseže tri zadetke, rečemo, da je prišel do hat-tricka. Peleju je to v karieri uspelo kar 129-krat, a je s tem rezultatom vseeno na drugem mestu večne lestvice.

Sodeč po seznamu organizacije za nogometno statistiko (RSSSF) je Nemec Erwin Helmchen med leti 1924 in 1951 dosegel vsaj 141 hat-trickov. Da je šlo za junaka svojega časa priča tudi dejstvo, da je za PSV Chemnitz Helmchen v 289 srečanjih nabral kar 536 golov.

No, Pele se pogosto pri treh golih ni ustavil in je dal nasprotniku v mrežo še kakšno dodatno “darilce”: 31-krat je na posamezni tekmi vpisal štiri gole, 6-krat po pet golov, obstajajo pa tudi zapisi o tekmi med Santosom in Botafogom iz Ribeirão Preta (11:0), na kateri je tekmecem ‘zadnjice izprašil’ s kar osmimi goli.

Zablestel tudi v filmski vlogi (10.)

Pele je leta 1981 zaigral v filmu z naslovom Beg v zmago. Zgodba se odvija med drugo svetovno vojno, in sicer v nemškem vojnem taborišču, kjer si vodja taborišča odloči organizirati tekmo med zavezniškimi zaporniki in zvezdniško reprezentanco nacistične Nemčije.

Zaporniki najprej snujejo načrt, kako bi jo med tekmo ucvrli, a se naknadno odločijo, da bo še večja kazen za naciste, če jih premagajo.

Pele igra vlogo brazilskega nogometaša Luisa Fernandeza, glavno ime izdelka pa je kapetan ekipe, Američan Robert Hatch, ki ga je upodobil hollywoodski zvezdnik, Sylvester Stallone.

Komentari

Vaš komentar