“EON Nextgen liga velika pridobitev, naš naslov pa je posledica konstantnosti”

Nogomet 22. Maj 202419:50 0 komentarjev
Foto: Drago Wernig

Nogometna zveza Slovenije je pred sezono predstavila prenovljeno mladinsko ligo, ki je v partnerskem sodelovanju s Telemachom dobila ime EON Nextgen liga. Televizijski prenosi, izjave igralcev, več spletnih člankov, igranje na osrednjih stadionih so le nekatere spremembe, ki smo jim bili priča v sezoni, v kateri se je NK Maribor zavihtel na vrh in prvič po letu 2018 slavil naslov v mladinski konkurenci. Po osvojeni lovoriki nas je v Ljudskem vrtu gostil trener mladincev Maribora Dejan Dončić.

51-letni strokovnjak se je v klub pod Kalvarijo preselil julija lani, kamor ga je zvabil nekdanji strateg članske ekipe Maribora in danes strokovni vodja nogometne šole vijoličastih Radovan Karanović. Dončića je v štajerski prestolnici čakala evropska sezona in prenovljena mladinska liga. S svojimi varovanci je na koncu zbral 68 točk in doživel najmanj porazov med vsemi klubi v konkurenci ter v Ljudski vrt pripeljal lovoriko. “Prvih šest mesecev je bilo zelo napornih. Nova liga, novi obrazi, sam sem bil nov trener. V drugem delu so igralci sprejeli mojo trenersko filozofijo. Igralci so bili pravi in si želeli. To je bilo najbolj pomembno,” se sezone spominja Dončić.

Maribor jeseni sicer ni imel sreče z žrebom v mladinski ligi prvakov. Ples kroglic je vijoličastim na prvi oviri namenil Mainz, nemškega prvaka, ki je bil premočan, sezono pa sicer sklenil v četrtfinalu. Ne glede na izpad so mladinci Maribora predvsem v Nemčiji, kjer so po polčasu vodili z 1:0, igrali dobro in se predstavili kot kvaliteten in neugoden nasprotnik. “Nikoli se navkljub nasprotniku nismo predali. Tudi po porazu doma z 0:2 smo šli na povratno tekmo v dobrem razpoloženju. V Mainzu smo po polčasu vodili z 1:0 in odigrali dobro tekmo. Res dobra izkušnja za vse igralce, strokovno vodstvo in celoten klub.”

Z naslovom v mladinski konkurenci bo Maribor tudi prihodnje leto nastopal v mladinski ligi prvakov. Z več izkušnjami in novimi nadarjenimi fanti bo cilj podoben kot lani, predstaviti slovenski nogomet v najboljši možni luči. “Zavedamo se, kaj to pomeni. Pripravljeni bomo na vse. Trenirali bomo in usmerjali igralce, da bodo v vsakem trenutku na najvišjem nivoju.”

V kratkem pogovoru z Dejanom Dončićem smo se dotaknili pravkar končane sezone v EON Nextgen ligi, mladinske lige prvakov, njegovega sodelovanja s članskim trenerjem Antejem Šimundžo, ozrli pa smo se tudi v prihodnost, ki v Ljudski vrt znova vrača mladinsko ligo prvakov.

nogomet eon nk maribor
Prvi naslov v EON Nextgen ligi je pripadel Mariboru. Foto: Miran Polanc

Intervju s trenerjem mladinske ekipe Maribora Dejanom Dončićem

Kaj je prinesla EON Nextgen liga, kako ocenjujete reformo mladinskega nogometa pred sezono 2023/24?

Jaz mislim, da smo z EON Nextgen ligo veliko pridobili. Kot prvo je mladinska liga postala samostojna liga. Po novem lahko igrajo tudi trije starejši igralci, kar se je izkoriščalo predvsem v prvih šestih mesecih. S tem je prehod iz mladincev v člane lažji. Večina klubov je to izkoriščala v prvem delu sezone, v drugem pa so ti igralci šli na posojo. Vse to je super in dobro za fante.

Sezono ste sklenili z lovoriko, kaj je bilo ključno v boju za naslov?

Prvih šest mesecev je bilo zelo napornih. Nova liga, novi obrazi, sam sem bil nov trener. V drugem delu so igralci sprejeli mojo trenersko filozofijo. Igralci so bili pravi in si želeli. To je bilo najbolj pomembno. Prepričani smo bili, da lahko pridemo do cilja in prvega mesta.

Podpora kluba je bila izjemna. Vse je bilo na najvišjem nivoju. Glavna pri tem sta bila seveda direktor šole Sebastijan Harc in strokovni vodja Radovan Karanović. Tudi vsi ostali v klubu so nas zelo podpirali. Odlično smo sodelovali s članskim trenerjem. Igralci so prehajali iz mladincev v člane, tako na treningih kot na tekmah. Predvsem smo to videli v drugem delu sezone.

Konkurenca v EON Nextgen ligi je bila izjemna, v kakšnem stanju je danes mladinski nogomet v Sloveniji?

Vse je pozitivno. Liga je bila izenačena. Če potegnemo črto, smo v celotni sezoni vpisali štiri poraze. Izgubili smo proti Sežani, ki je na koncu izpadla. To pomeni, da je lahko vsak premagal vsakega in da je liga močna. V prvem delu so se igralci prilagajali name in na določene stvari, v drugem delu pa smo bili konstantni in prvi prečkali ciljno črto.

Jeseni ste Slovenijo predstavljali v mladinski ligi prvakov. Žreb vam ni bil naklonjen, saj ste se pomerili z nemškim prvakom, Mainzem. Kaj so igralci odnesli od te izkušnje in kako ste bili zadovoljni z odzivom igralcev na povratni tekmi v Nemčiji?

Vsi smo veliko odnesli. Tako klub, strokovno vodstvo kot tudi igralci. Žreb nam res ni bil naklonjen. Dobili smo najtežjega nasprotnika v skupini, govorimo o nemškem prvaku. Ne glede na žreb smo igralcem napovedali, da bomo igrali in skušali napredovati. Nikoli se navkljub nasprotniku nismo predali. Tudi po porazu doma z 0:2 smo šli na povratno tekmo v dobrem razpoloženju. V Mainzu smo po polčasu vodili z 1:0 in odigrali dobro tekmo. Res dobra izkušnja za vse igralce, strokovno vodstvo in cel klub.

Kaj pa izkušnja igranja pred navijači, se igralci drugače pripravljajo na tekmo na glavnem stadionu? Niko Kasalo, član Mure, je v enem izmed naših intervjujev omenil, da je takrat potrebno še dodatno poskrbeti za pričesko. Kaj ste vi opazili?

To so mladi fantje, vsekakor so to za njih posebna doživetja. Fantje so bili res navdušeni, štiri tekme v tej sezoni smo igrali na glavnem igrišču. Vsakič, ko smo jim to povedali, so bili zadovoljni. Zelo pomembne tekme v boju za naslov smo odigrali na glavnem igrišču. Odziv je bil vedno dober. Nogomet se igra zaradi gledalcev, na naših tekmah jih je bilo veliko, kar je bil v zaključku sezone le še večji motiv.

Sredi sezone je člansko ekipo prevzel Ante Šimundža. Kako poteka vajino sodelovanje?

Najina komunikacija je korektna, dobra, brez kakršnegakoli problema. Naši mladinci prehajajo na treninge k članom. Če prva ekipa potrebuje igralca za tekmo ali trening, ni nikoli težav. Članska ekipa je članska ekipa, moramo se ji prilagajati. Trenerji mladinske šole smo vedno veseli in ponosni, ko gredo naši varovanci na trening ali na tekmo članske ekipe, tudi igralci pa so zelo veseli.

Kako soigralci pospremijo fanta, kot je Marcel Lorber, ko si izbori mesto v članski ekipi?

To je nek pokazatelj in usmeritev, da se da. Predvsem z vztrajnostjo in željo. To je najbolj pomembno pri vsakem mladem igralcu. Če igralec igra v Mariboru, kakovost zagotovo ima. Potrebuje le željo, da da vse od sebe. To je glavni pokazatelj. Igralci s tem vidijo, da je Maribor klub, ki rad usmeri kakovostnega igralca iz mladinske ekipe v člansko.

Še pogled v naslednjo sezono, ki bo znova evropska?

Upamo, da žreb ne bo tako zahteven. Želimo, da se igralci najprej dobro spočijejo in da nam potem uspe dober uvod v novo sezono. Počaščeni smo, da bomo znova igrali v mladinski ligi prvakov. Zavedamo se, kaj to pomeni. Pripravljeni bomo na vse. Trenirali bomo in usmerjali igralce, da bodo v vsakem trenutku na najvišjem nivoju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!