Španski as: Če Pogačar dobi Giro in Tour, potem …

Kolesarstvo 22. Maj 202410:12 1 komentar
Alberto Contador
Alberto Contador. Foto: Profimedia

Španska kolesarska legenda Alberto Contador je v pogovoru za spletno stran Global Cycling Network izrekla zanimive besede. Sedemkratni zmagovalec na tritedenskih dirkah je Tadeju Pogačarju predlagal, naj napade "trojno krono".

Slovenski šampion je dobil nasvet Alberta Contadorja, ki pa bo zelo težko izvedljiv.

Čez pet dni se bo Tadej Pogačar v Rim najverjetneje pripeljal kot zmagovalec kolesarske dirke po Italiji 2024, čez dober mesec naj bi se na Tour de France za triumf udaril z Dancem Jonasom Vingegaardom (Vima – Lease a bike), Contador pa meni, da bi bilo za kolesarski svet najbolje, če “Pogi” nato tekmuje še v Španiji.

“Če sem v Pogačarjevih čevljih in po zmagi na Giru osvojim še kolesarsko dirko po Franciji, bi šel stoodstotno tekmovat še na Vuelto,” je 41-letni Španec pred šestnajsto etapo Gira razlagal za spletno stran GNC. Španec se je spomnil sezone 2015, ko je osvojil italijansko “pentljo”, kar se mu nato v Franciji ni posrečilo.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

“Takrat bi v primeru zmag ena Touru zagotovo odšel še na Vuelto in se tam potrudil za trojček na tritedenskih dirkah, Tadej pa ima za tak dosežek edinstveno priložnost. Je mlad in kdo ve, morda v treh letih na sceno pride nov mlad kolesar, takrat pa bo zanj prepozno,” na zgodovinski trenutek v svetu kolesarstva kar malo navijaško gleda Contador.

Kdo bi dobil dvoboj Contador-Pogačar?

Po mnenju nekdanjega španskega kolesarja, ki je po dvakrat osvojil Giro in Tour, je Vingegaard na dirki po Franciji še zmeraj favorit, čeprav je imel letos zdravstvene težave. Ko so ga novinarji vprašali, kako bi se zdajšnja verzija Pogačarja borila proti Contadorju v njegovih najboljših časih, se je zasmejal in presenetil: “Leta 2014 bi bilo zagotovo zanimivo.” Takrat Contador namreč dirke po Franciji ni osvojil, saj je v prvem delu dirke odstopil, a sam pravi, da je bil takrat v najboljši formi. Zmage se je razveselil Vincenzo Nibali.

Cycling Tour de France
Nibali in Contador; FOTO: Guliverimage

“S Tadejem si nisva tako zelo podobna. Moj slog je bližje  Vingegaardu, oba sva bolj ‘plezalca’. Tadej ima neverjetno vzdržljivost, gore premaguje z lahkotnostjo, ni pa klasični hribolazec. Je pa to tako kot primerjave z Eddyjem Merckxom. Vsako obdobje je poglavje zase in žal ne bomo nikoli izvedeli, kdo bi slavil v boju ena na ena,” je zaključil Contador.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje