Poletni dopust: Nemčija namesto hrvaškega morja?

Nogomet 22. Nov 202313:48 1 komentar
Foto: Profimedia

Uvrstitev nogometne reprezentance na evropsko prvenstvo (14. 6. - 14. 7.) utegne zaznamovati poletne načrte številnih Slovencev. Katera mesta gostijo prvenstvo? Koliko bo treba odšteti za vstopnice? Kdaj bo znan razpored?

Od enaindvajsetih že znanih udeleženk Eura 2024 (zadnje tri potnike bomo dobili 26. marca) statusa povratnice po daleč najdaljšem premoru pripada prav Sloveniji. Medtem ko je sedemnajsterica sodelovala na predhodnem prvenstvu, Albanija in Romunija sta bili del Eura 2016, Srbija kot samostojna država še nikoli, pa je od zgodovinskega nastopa Slovencev na Euru 2000 minulo že več kot 23 let. Spomin na slovensko navijaško romanje, predvsem v Amsterdam, je vseeno še zelo živ. Kot pričakovanja o vnovični selitvi narodov. Tokrat v Nemčijo. Kateri kraji se bodo znašli v navijaško-turistični ponudbi, bo znano prav kmalu, in sicer 2. decembra, po žrebu predtekmovalnih skupin.

Evropsko prvenstvo kot turnir 24 najboljših reprezentanc stare celine bo med 14. junijem in 14. julijem gostila Nemčija. Poleg čete Matjaža Keka in domačega Elfa so si sicer Euro 2024 že zagotovile Francija, Portugalska, Španija, Belgija, Anglija, Madžarska, Turčija, Romunija, Danska, Albanija, Avstrija, Nizozemska, Škotska, Hrvaška, Slovaška, Češka, Italija, Srbija in Švica.

Preostale tri udeleženke bodo znane šele marca, ko bo na sporedu zaključni turnir lige narodov. Na njem bo na podlagi dosežkov v omenjenem tekmovanju zaigralo 12 reprezentanc (Poljska, Estonija, Wales, Izrael, BiH, Gruzija, Grčija, Kazahstan, Luksemburg, Ukrajina, Islandija in Finska), nastop na evropskem prvenstvu pa si bodo zagotovile zmagovalke treh finalov, ki bodo odigrani med 21. in 26. marcem 2024.

Na voljo kar 2,7 milijona vstopnic

Po žrebu v Hamburgu bo tudi jasno, v katerih mestih bodo posamične reprezentance nastopale v skupinskem delu in pozneje v izločilnih bojih. Enainpetdeset tekem prvenstva bo namreč odigranih na desetih lokacijah, in sicer v Frankfurtu, že omenjenem Hamburgu, Gelsenkirchnu, Stuttgartu, Düsseldorfu, Leipzigu, Kölnu, Münchnu in Dortmundu, ki bosta tudi prizorišče polfinala, in Berlinu, kjer bomo dobili novega evropskega prvaka.

Prvi sklop vstopnic je bil sicer že na voljo oktobra. Osrednja prodaja pa bo stekla po žrebu. Na voljo bo kar 2,7 milijon vstopnic. Tretje okno za nakup vstopnic se bo odprlo v marcu in aprilu, ko bodo na voljo tudi vstopnice za izločilne boje, še zadnjič pa jih bodo navijači lahko kupili 14. junija na dan začetka prvenstva.

In cene? Najcenejša vstopnice za skupinski del bodo stale 30 evrov, za osmino finala bo treba odšteti najmanj 50 evrov, za četrtfinale 60 evrov, polfinale 80 evrov in finale 95 evrov.

Evropsko prvenstvo v Nemčiji bo sicer že 17. po vrsti, a prvo veliko nogometno tekmovanje, ki ga bo 80-milijonska država gostila po mundialu 2006. Kandidaturo je osvojila pred štirimi leti, ko je v boju zanjo premagala Turčijo. Organizatorji se nadejajo, da bo državo v času tekmovanja obiskalo več milijonov navijačev, saj jih samo v Berlin pričakujejo kar okoli 2,5 milijona. Z nekaj sreče bo med njimi tudi več tisoč slovenskih, ki se bodo raje kot za tradicionalen obisk hrvaške obale odločili za romanje na sever Evrope.

Prizorišča evropskega prvenstva 2024

Berlin

Stadion: Olimpijski stadion
Kapaciteta: 74461

Olimpijski stadion v Berlinu
Olimpijski stadion v Berlinu. Foto: profimedia

München

Stadion: Allianz Arena
Kapaciteta: 70076

Allianz Arena
Allianz Arena. Foto: profimedia

Dortmund

Stadion: Signal Iduna Park
Kapaciteta: 65849

Signal Iduna Park
Signal Iduna Park. Foto: profimedia

Stuttgart

Stadion: MHP Arena (Stuttgart Arena)

Kapaciteta: 54906

Stuttgart Arena
Stuttgart Arena. Foto: profimedia

Gelsenkirchen

Stadion: Veltins Arena
Kapaciteta: 54740

Veltins Arena
Veltins Arena. Foto: profimedia

Frankfurt

Stadion: Deutsche Bank Park (Waldstadion)
Kapaciteta: 54697

Waldstadion
Waldstadion. Foto: profimedia

Hamburg

Stadion: Volksparkstadion
Kapaciteta: 52245

Volksparkstadion
Volksparkstadion. Foto: profimedia

Düsseldorf

Stadion: Merkur Spiel Arena

Kapaciteta: 51031

Merkur Spiel Arena
Merkur Spiel Arena. Foto: profimedia

Köln

Stadion: Rhein Energie stadion
Kapaciteta: 49827

Rhein Energie stadion
Rhein Energie stadion. Foto: profimedia

Leipzig

Stadion: Red Bull Arena
Kapaciteta: 42959

Red Bull Leipzig
Red Bull Leipzig. Foto: profimedia

Tekme evropskega prvenstva (14. 6. – 14. 7.) boste lahko prihodnje leto spremljali na Sportklubu. Vseh 51 tekem. V neposrednem prenosu si boste lahko ogledali že žreb, ki bo na sporedu v soboto, 2. 12. ob 18.00.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje