Angleži pred odločilno tekmo s Slovenijo pod plazom kritik (VIDEO)

Euro2024 21. Jun 202416:15 2 komentarja
angleška nogometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Angleži so pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu spadali v najožji krog favoritov, številni strokovnjaki in stavnice so jih postavljali celo na mesto glavnih favoritov za osvojitev Eura 2024. Toda zvezdniška ekipa pod vodstvom Garetha Southgata je zaenkrat pokazala veliko manj od pričakovanj.

Po imenih, ki nastopajo za reprezentanco z Otoka, najdemo same zvezdnike. Še več, nekateri izjemno kakovostni nogometaši so morali celo ostati doma, saj je seznam 26-erice pod taktirko Garetha Southgata enostavno prekratek, da bi se na njem znašli vsi najboljši, ki jih ponuja angleški nogomet.

Toda reprezentanca, ki je pred štirimi leti igrala v finalu Eura, je na uvodu v Nemčiji razočarala. Najprej je z 1:0 premagala Srbijo, v četrtek pa zgolj remizirala z Danci. S štirimi točkami je sicer na vrhu skupine C, kjer ji sledita Danska in Slovenija s po dvema, eno ima Srbija. Napredovanje tako še ni zagotovljeno, stoodstotno ga prinaša samo zmaga proti Sloveniji (torek, 25. junij, 21. 00, prenos na SK1).

Igra treh levov je poskrbela za veliko razočaranja v domovini. Nekdanji nogometni virtuozi niso skoparili s kritikami na račun izbrane vrste, najbolj se je na udaru znašel prav selektor Southgate. “Enostavno mu ne uspe potegniti najboljšega iz naših najboljših igralcev,” je prepričan Alan Shearer. “Povprečno in slabo. V napadu igrajo naši najboljši fantje, mi pa se branimo. Res imamo predobro ekipo, da bi morali zgolj čakati, kaj bo storil tekmec. Vse skupaj je zaskrbljujoče. Igralci ne vedo, kdaj pritisniti na nasprotnika. Trenutni pristop jim onemogoča, da bi igrali na ravni, ki jo dosegajo v klubih,” je za BBC dodal Rio Ferdinand.

Gareth Southgate
Foto: Profimedia

Težave na sredini, a ne samo tam

Matthew Upson in Micah Richards največje težave vidita v zvezni vrsti. “Dvojec Rice in Alexander-Arnold se sliši bolje kot igra. Premalo nadziramo žogo, sredina igrišča izgleda neuigrana. Zato ne igramo dobro,” trdi prvi, drugi pa dodaja: “Manjka nam ravnotežja. Sredina je ključna. Mislim, da bi moral Bellingham igrati bolj nazaj, bližje obrambi ob Ricu, Foden pa bi dobil priložnost zablesteti kot prava desetka.”

Presenetljivo pa je z napadalnim delom igre najbolj nezadovoljen Gary Lineker. Ni mu všeč igra Harryja Kana, ki je proti Danski sicer dosegel gol. “Kot napadalec imaš dve nalogi: doseganje golov, kar Harry počne odlično, in ustvarjanje prostora. Pri tem drugem bi Southgate enostavno moral zahtevati več od njega. On je tisti, ki mora raztegniti igralce po igrišču in ustvarjati prostor in priložnosti za veziste.”

Angleški selektor se zaveda kritik. “Vemo, da so ljudje nezadovoljni z našimi predstavami in prav je, da so. Moramo dvigniti raven, saj na igrišču ne kažemo tega, kar pričakujemo. Z žogo v posesti enostavno nismo dovolj dobri. V pressingu smo preslabi, zato moramo stati bližje svojim golom. To so težave, ki jih moramo popraviti, če želimo na tem turnirju priti daleč,” pravi Southgate.

Angleži imajo torej pred torkovim obračunom s Slovenci v Kölnu veliko svojih težav, upajmo, da jih bo četa Matjaža Keka izkoristila. Zmaga katerokoli ekipo pelje v osmino finala, kakšne pa so druge možnosti, ki ustrezajo Sloveniji, pa preberite tukaj. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje