Sanjski scenarij za slovensko napredovanje

Euro2024 21. Jun 20248:59 3 komentarji
slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Slovenska nogometna reprezentanca je na četrtkovem obračunu s Srbijo (1:1) osvojila točko, a zaradi prejetega gola v praktično zadnji sekundi na tekmi je v zraku bolj občutek, da je izgubila dve točki. Kljub temu pa ima četa Matjaža Keka pred zadnjim krogom skupinskega dela še vse v svojih rokah, v najbolj neverjetnem scenariju pa bi ji za napredovanje zadoščal celo zmeren poraz proti Angležem.

Ko je Luka Jović z nebeškim skokom v 95. minuti razžalostil v slovenske barve odet del tribun Allianz Arene, so se zmanjšale tudi možnosti, da bi se Slovenija prvič v zgodovini velikih tekmovanj prebila v izločilne boje. Toda te še vedno obstajajo, še več, izbrana vrsta s sončne strani Alp ima še vedno vse v svojih rokah.

Mesto med najboljših 16 Slovencem zagotovo prinaša torkova zmaga proti Angliji, saj bi v tem primeru Otočane na lestvici prehitela, ujeti pa je ne bi mogla niti Srbija in bi tako na lestvici skupine C zasedla najmanj drugo mesto.

V primeru remija bi imeli izbranci Matjaža Keka tri točke, odvisno od razpleta sočasnega dvoboja Srbija-Danska pa bi Slovenci osvojili drugo (remi med Srbi in Danci) ali tretje mesto (zmaga Srbije ali Danske). Če bi Slovenija osvojila tretje mesto v skupini, bi nestrpno pogledovali v ostale skupine, saj se v osmino finala prebijejo tudi štiri od šestih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc v posamezni skupini.

Prav zaradi omenjenega obstaja tudi scenarij, po katerem bi se lahko Jan Oblak, Benjamin Šeško in druščina v nadaljevanje prvenstva prebili tudi ob zmernem porazu z Anglijo. Izpolniti bi se morali naslednji pogoji:

– v skupini A bi se morali Škotska in Madžarska na medsebojni tekmi raziti brez zmagovalca, s čimer bi imeli Škoti dve, Madžari pa eno točko. Prvi bi tako po številu točk ujeli Slovenijo, toda imeli bi gol razliko -4. Slovenci bi Otočane na skupni lestvici torej prehiteli, če bi proti Angležem izgubili za manj kot štiri gole

– v skupini B mora Albanija izgubiti proti Špancem, Hrvaška pa ne sme premagati Italije. S tem bi obe ekipi obstali pri največ dveh točkah, odločilno vlogo pa bi odigrala gol razlika. Albanska trenutno znaša -1 (ob porazu bi se še povečala), hrvaška pa -3 (ob remiju bi ostala enaka, ob porazu bi se še povečala)

– v skupini C Srbija na zadnji tekmi ne sme premagati Danske

Žan Karničnik
Žan Karničnik. Foto: Guliverimage

“Najlažja” pot? Zmaga proti Angliji

Na ta način bi si Slovenija mesto med četverico najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc zagotovila še pred razpleti v skupinah D, E in F, kjer pa je prav tako mogoče, da bi kakšna od ekip zaostala za Kekovo četo, a ker se tam šele začenja drugi krog, je možnih kalkulacij še veliko več.

Kot že omenjeno, Slovenijo v torek čaka odločilni obračun v Kölnu, ko ji bo nasproti stala Anglija. Ena od glavnih favoritinj za osvojitev prvenstva na Euru zaenkrat ni navdušila, proti Sloveniji pa se bo zanašala predvsem na medsebojno statistiko. Na šestih tekmah je Slovence ugnala petkrat, z remijem (0:0) se je končal le kvalifikacijski obračun za svetovno prvenstvo 2018 v Stožicah. Bodo Slovenci na državni praznik končali angleški urok in povsem sami odločali o svoji usodi?

Če smo že pri zgodovini: letošnje evropsko prvenstvo je tretje po vrsti, na katerem nastopa 24 reprezentanc, s tem pa si mesto v izločilnih bojih poleg šestih prvo- in drugouvrščenih ekip zaslužijo tudi štiri tretjeuvrščene. Tako leta 2016 v Franciji kot leta 2021 na celinskem prvenstvu pa je bilo potrebno za napredovanje na tej skupni lestvici osvojiti vsaj tri točke. Spomnimo, tako so pred osmimi leti do naslova prvakov prišli Portugalci, ki so v skupini trikrat remizirali, na koncu pa osvojili krono Evrope.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje