Zeljković pred Lillom: Zahtevam, da pokažemo ‘jajca’

Evropa 29. Nov 202314:50 0 komentarjev
Zoran Zeljković. Foto: Uroš Skaza

Jutri zvečer nogometaše Olimpije čaka nova evropska tekma v Stožicah. V zmajevem gnezdu še vedno verjamejo, da ne bo zadnja v tej sezoni. A za uresničitev takšnega scenarija morajo Ljubljančani premagati favorizirani francoski Lille, kar pa zagotovo ne bo enostavna naloga. Recept za lov na verjetno celo najbolj odmeven mednarodni rezultat v novejši zgodovini zmajev je na novinarski konferenci pred tekmo razkril trener Zoran Zeljković.

V zmajevo gnezdo se je po nekaj malce bolj nemirnih tednih znova naselil pozitiven duh. Za to je v prvi vrsti poskrbela sijajna rezultatska serija novega trenerja Zorana Zeljkovića, pod vodstvom katerega je Olimpija še brez poraza na domačih zelenicah, tudi v Evropi pa je blamažo na ferskih otokih popravila z zgodovinsko prvo zmago v skupinskem delu Uefinih tekmovanj, ko je v Stožicah v 4. krogu konferenčne lige padel Klaksvik.

Jutri na največji stadion v državi, ki je bil pred desetimi dnevi prizorišče novega velikega uspeha slovenskega nogometa in uvrstitve na Euro 2024 v Nemčiji, prihaja precej drugačen nasprotnik, kot so bili ferski prvaki. Francoski Lille je evropski prvokategornik in prvi favorit skupine A letošnje konferenčne lige, ki lahko z zmago že potrdi napredovanje v naslednji krog tekmovanja. Olimpija po drugi strani nujno potrebuje tri točke (pa tudi nekaj pomoči Klaksvika), da bi še lahko sanjala o evropski pomladi. In po besedah Ljubljančana na klopi zmajev te sanje ostajajo žive.

“Čaka nas zelo težka tekma, zelo dober nasprotnik, ki poleg tega, da je kvaliteten, še zelo dobro igra. A igramo doma, pred svojimi navijači. Nimamo veliko izgubiti, lahko pa veliko dobimo. Lille ni slučajno tam, kjer je. Imajo kvaliteto in imajo idejo, kako doseči svoje cilje na igrišču. Francoska reprezentanca je v zadnjih desetih letih najboljša na svetu, vemo, kakšno vlogo igrajo njihovi igralci v klubih. A karakter naših igralcev je pravi. Po domače povedano – zahtevam, da pokažemo jajca,” pred tekmo razmišlja trener zmajev Zoran Zeljković.

Zoran Zeljković. Foto: Jure Banfi

O čem je pred tekmo z Lillom še govoril trener Olimpije?

O tem, ali se je pogovarjal z Luko Elsnerjem (trenerjem Le Havra v Ligue 1, op. a)

Seveda sem. Luka mi je dal nekatere informacije, ki so zagotovo dobrodošle. Našega nasprotnika bolje pozna kot jaz, tako da je to normalno.

O tem, da bo tokrat obramba trpela bolj, kot je vajena

Zagotovo bomo na trenutke trpeli, ampak ključno bo, da si bomo upali več igrati, kot smo si na prvi tekmi proti njim. Marsikaj pa se bo vprašalo tudi Lille. Zavedati se moramo, kdo je naš nasprotnik, a hkrati razmišljati, kako ga lahko premagamo. Ja pa jasno, da nas bodo v določenem trenutku s svojo kvaliteto prisilili v to, da bomo vsi za žogo in takrat bomo morali biti zelo organizirali. Če pa bomo želeli zmagati, bomo morali takrat, ko dobimo žogo, nekaj pokazati.

Foto: Aleš Fevžer

O zdravstvenem kartonu

Nekaj manjših težav, ampak nič posebnega. Verjamem, da bodo vsi nared za tekmo.

O tem, kakšen izziv je pred Olimpijo

Lille ni slučajno tam, kjer je. Imajo kvaliteto in imajo idejo, kako doseči svoje cilje na igrišču. Francoska reprezentanca je v zadnjih desetih letih najboljša na svetu, vemo, kakšno vlogo igrajo njihovi igralci v klubih. Težko ocenim tisto prvo tekmo, po televiziji stvari izgledajo drugače, kot takrat, ko si del tega. Sem pa opazil eno stvar. Moramo si več upati.

O tem, kakšne karakterje ima v ekipi

Karakter igralcev je pravi. Po domače povedano – zahtevam, da pokažemo jajca.

FOTO: Aleš Fevžer

O tem, kakšna spodbuda je dobra forma Olimpije

Zagotovo je v takšno tekmo bolje vstopiti z zmagami. Boljše je vzdušje v garderobi in na treningih. Ampak poudarjam, Evropa je nek drug svet. Če misliš, da si dober, te hitro kaznuje. Moramo nadaljevati po začrtani poti in biti še boljši.

Vrhunci zadnje zmage Olimpije proti Radomljam (2:0)

O slabi travnati površini Stožic

Končno bo to naša prednost. Ampak delavci se res trudijo, da bi bila zelenica čim boljša. Po drugi strani jim bo nagajalo vreme … Želel bi si, da rezultata pridemo z lepo predstavo, je pa res, da v tem trenutku je takšen teren večji problem za Lille kot za nas.

O tem, da se je Olimpija močno izboljšala v obrambi

Sam opažam veliko razliko. Poleg želje igralci dobro izvajajo tudi določene taktične zadeve. Bolje predvidevamo določene stvari, v Evropi pa te vsaka napaka kaznuje. Verjamem, da smo se izboljšali, ampak v življenju se nikoli ne smeš zaustaviti. Še boljši bomo morali biti.

O tem, ali so se individualno pripravljali na prvega zvezdnika Jonathana Davida?

Ne, lahko vam izdam, da prvič, odkar sem trener Olimpije, individualno nisem omenjal nobenega nasprotnika. Imajo toliko kvalitete, da bi lahko dolgo razpredal, v čem so boljši od nas. Mi moramo biti maksimalni v svoji izvedbi, skriti svoje pomanjkljivosti in biti hrabri.

Jonathan David, prvi zvezdnik Lilla. FOTO: Profimedia.

Več o najnevarnejšemu posamezniku gostov

O napornem ritmu

Imamo širino, a po drugi strani je pomemben tudi ritem. Na žalost nekateri igralci v klub niso prišli v najboljšem ritmu, a s tem imajo težave praktično vsi klubi na našem prostoru. Vsi, ki igrajo v Evropi, ne Dinamo ne Zvezda ne Zrinjski niso prvi. Ne dogaja se nam nič takšnega, česar ne bi vedeli. To je proces, pridobivanje izkušenj zame in za igralce. Vesel sem, da smo tu, kjer smo. Nogometaš komaj čaka tekme, zdaj jih mamo dovolj. In to takšnih, kakršne smo si včasih samo želeli.

O žrebu pokala

Nisem si želel Kopra, nekateri nasprotniki so bili lažji. A če želiš zmagati pokal, moraš premagati nekaj prvoligašev. Trenutno imam toliko skrbi, da se še ne morem osredotočati na Koper, sem se pa nasmejal, ko sem izvedel to novico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!