Primož ali Jonas? Nizozemec je izbral

Roglič Vingegaard
Foto: Profimedia

Kolesar Jumbo-Visme, ki se bo od prvega januarja 2024 imenovala Visma-Lease a Bike, Dylan van Baarle se zaveda, da bo odhod Primoža Rogliča k Bori Hansgrohe velik udarec za nizozemsko moštvo. Kljub temu je prepričan, da lahko dvakratni zmagovalec Toura Jonas Vingegaard naredi še korak naprej in nadomesti Slovenčevo slovo.

Čeprav sta od uradne najave, da Primož Roglič po osmih letih zapušča Jumbo-Vismo, novo domovanje pa je našel pri Bori Hansgrohe, minila že skoraj dva meseca, pa je Zasavčeva selitev še naprej ena glavnih tem pogovora v kolesarskem svetu. V njem trenutno vlada malce zatišja pred začetkom priprav na novo sezono, ob tej priložnosti pa se je kolesar rumeno-črnih Dylan van Baarle dotaknil največje spremembe v nizozemski ekipi (poleg spremenjenega imena).

Nizozemec, ki se je Jumbo-Vismi pridružil pred začetkom letošnje sezone, se zaveda, da bo Rogličev odhod velik udarec za ekipo. “Sezona, kot je bila, se ne bo ponovila. Ne bomo spet zmagali na vseh treh tritedenskih dirkah. Izgubili smo Primoža, ki je samo v tem letu osvojil številne zmage. A postavili si bomo nove cilje in jih skušali doseči. Še vedno smo lahko zelo uspešni. Spet želimo zmagati na dirki po Franciji in na nekaterih drugih dirkah. Vsi cilji bodo dokončno postavljeni na pripravljalnih taborih,” je dejal 31-letnik.

Zmagovalec spomenika Pariz-Roubaix v letu 2022 upa, da bo nov korak naprej pokazal že zdaj odlični Jonas Vingegaard, dvakratni zmagovalec Toura. “Primož je eden tistih fantov, ki so izjemno močni. Ima super sprinterske pospeške, tudi zato je zmagal veliko dirk. Verjetno bomo pogrešali te eksplozivne zaključke na ciljnih vzponih, a moramo gledati nase. In to, kako močan je bil Jonas v Franciji. Letos je bil še boljši kot leta 2022. Če bo nadaljeval s tem napredkom, se lahko tudi v krajših ciljnih vzponih približa Primožu,” še dodaja van Baarle. Sam si želi na klasikah še napredovati in se v prihodnjem letu pomeriti tudi z Mathieujem van der Poelom in Tadejem Pogačarjem (oba sta letos osvojila po dva spomenika).

Van Baarle Vingegaard
Van Baarle (desno) in Vingegaard na letošnjem Touru. Foto: Profimedia

Če se kolesarji Visme-Lease a Bike v pogovorih z mediji večinoma sprašujejo, kako bo Rogličev odhod vplival na ekipo, pa se njegovi bodoči sotekmovalci pri Bori Hansgrohe veselijo sodelovanja. Eden takšnih je tudi Matteo Sobrero. “To je največji prestop letošnjega leta. Res se veselim dirkanja za njim, zelo me zanima, kako je. Zakaj ne bi skupaj z njim novi ekipi prinesli nekaj velikih rezultatov?” je za Wielerflits dejal Italijan, ki se k Bori seli po dveh letih pri Jayco AlUli, kjer je bil moštveni kolega Luke Mezgeca. 26-letnik, specialist za kronometer, bi lahko bil eden ključnih pomočnikov Kisovčana tudi na dirki po Franciji.