Po prvi zmagi: scenariji, ki Olimpijo peljejo v izločilne boje

Evropa 10. Nov 20238:14 3 komentarji
FOTO: Grega Valančič

Nogometaši Olimpije so včeraj zvečer spisali novo poglavje klubske zgodovine. Zasedba Zorana Zeljkovića je klubu iz prestolnice prinesla prvo zmago v skupinskem delu evropskih tekmovanj, v Stožicah je padel trdoživi Klaksvik (2:0). Zmaga je prinesla predvsem veliko olajšanje in celjenje ran po bolečem porazu na Ferskih otokih, hkrati pa vrnila upanje v to, da se lahko zmaji iz skupine A prebijejo v izločilne boje konferenčne lige. Kaj se mora zgoditi, da se bo to uresničilo?

Bo zmaga proti Klaksviku lastovka, ki bo v nogometno Ljubljano prinesla evropsko pomlad? Kot pravi lep slovenski pregovor – ena sama ne bo dovolj, da se to uresniči. A Olimpija je naredila prvi korak proti temu cilju in z vpisanimi tremi točkami upa na sanjski scenarij, ki bi njeno bivanje v Evropi podaljšal v leto 2024.

Bolj ali manj je jasno, da varovanci Zorana Zeljkovića za napredovanje iz skupine A na zadnjih dveh tekmah poti francoskemu Lillu (doma) in Slovanu iz Bratislave (v gosteh), potrebujejo šest točk. Čudežni razplet na meji verjetnosti jim sicer odpira možnost, da se v nadaljevanje tekmovanja uvrstijo tudi z remijem proti Lillu in visoko, zares visoko zmago proti Slovanu, pri čemer mora slovaške prvake premagati tudi Klaksvik, ki mora nato položiti orožje proti Lillu. V tem primeru bi se ustvaril krog treh ekip s po sedmimi točkami, kjer bi lahko morda Olimpija skozi šivankino uho našla pot v izločilne boje.

FOTO: Grega Valančič

Tudi v primeru, da Olimpija osvoji maksimalnih šest točk na zadnjih dveh tekmah, ne odloča sama o svoji usodi. Zmagi proti Slovanu in Lillu bi svoj pravi rezultatski pomen dobili le, če bo zmajem pomagal tudi Klaksvik, ki mora na obračunih s Slovaki in Francozi še komu od omenjenih ekip odščipniti točke. Tako Lille (8 točk) kot Slovan (7 točk) bosta namreč s še eno zmago v vsakem primeru na lestvici končala pred Ljubljančani. Če jo oba vknjižita proti ferskemu prvaku, potem bi bilo Olimpijine evropske poti tudi ob dveh velikih zmagah letos konec.

Standings provided by Sofascore

Ni nemogoče, da Olimpija celo dobi skupino A

Obstaja celo scenarij, po katerem Olimpija zasede prvo mesto v skupini in se neposredno uvrsti med 16 najboljših ekip konferenčne lige. V tem primeru mora seveda zbrati šest točk, pri čemer mora Klaksvik premagati Slovan, nato pa remizirati z Lillom. Slednjega mora Olimpija premagati za več kot gol in z devetimi točkami bo imela enak točkovni izkupiček kot Francozi, a boljši medsebojni izplen. Ferci bi v tem primeru končali kot tretji z osmimi točkami, Slovan bi bil zadnji s sedmimi.

V vsakem primeru bomo bližje končnemu razpletu skupine A 30. novembra, ko v Stožicah gostuje Lille.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje