Šimundža bo v Bolgariji vodil dodatno okrepljeni Maribor

Evropa 9. Jul 202414:40 0 komentarjev
nogomet ante šimundža nk maribor
Foto: Jure Banfi

Junijski ples kroglic je poskrbel, da se trener Maribora Ante Šimundža za uvod v evropsko sezono vrača v Bolgarijo, kjer je še lani vodil Ludogorec. Vijoličasti se bodo v uvodnem krogu kvalifikacij za evropsko ligo pomerili z bolgarskim prvakom Botevom in Plovdiva, Šimundža pa je tik pred potjo na gostovanje v ekipi znova pozdravil Josipa Iličića.

Botev Plovdiv je dvakratni bolgarski prvak, ki v zadnjih letih znova postaja vse resnejši konkurent najmočnejšim bolgarskim klubom v preteklem desetletju. Gre za zanimivo ekipo, ki bo v novi sezoni zavoljo Alena Korošca tudi slovensko obarvana. “Botev se je od mojega obdobja v Bolgariji zelo spremenil. Zamenjal se je trener in polovica igralcev. Tako da jih poznam, a jih hkrati ne poznam. Je pa ostala nespremenjena mentaliteta kluba, ki je z novim stadionom dobil dodatno energijo. Nasprotnik je zahteven,” o prvem tekmecu Maribora v sezoni 2024/25 Ante Šimundža.

Šimundža je po kratkem dopustu po evropskem prvenstvu na treningu znova pozdravil Josipa Iličića, ki je počival pet dni. “‘Jojo’ je vedno dobro razpoložen. Vsaj od kar sem jaz tukaj. Ves čas smo bili v kontaktu. Zame je to nekaj normalnega. V reprezentanci se je dobro treniralo. Pet dni je bil prost, to je bilo pomembno. Spočil je glavo, kolikor je to bilo mogoče, in zdaj začel trenirati.”

V primerjavi z zadnjimi evropskimi sezonami je ogrodje mariborske ekipe ostalo nespremenjeno. Po pripravah, ki jih trener Šimundža ocenjuje z zelo dobro oceno, je to le še dodaten razlog za optimizem navijačev in samozavest ekipe. Z izjemo Blaža Vrhovca, ki ga znova pesti poškodba kolka, so igralci zdravi in pripravljeni na nove izzive. “Temelji so dobri. Poškodb ni bilo. Manjše poškodbe so sanirane. Nekaterim igralcem manjka trenažni proces, kar se da nadoknaditi s tekmami,” pred prvo tekmo v novi sezoni izpostavlja Šimundža.

Maribor bo z Botevom igral v četrtek ob 20. uri, povratna tekma pa je na sporedu prihodnji četrtek. Povratni obračun si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu.

nogomet nk maribor ante šimundža
Ante Šimundža je prepričan, da je Maribor dobro pripravljen na izzive v sezoni 2024/25. Foto: Uroš Skaza

O čem je še pred tekmo v Bolgariji govoril Ante Šimundža?

O njegovi vnirtvi v Bolgarijo in o nasprotniku iz Plovdiva.

Vrnitev v Bolgarijo. Usoda je tako želela. To ne spremeni naše želje in razmišljanja. Botev se je od mojega obdobja v Bolgariji zelo spremenil. Zamenjal se je trener in polovica igralcev. Tako da jih poznam, a jih hkrati ne poznam. Je pa ostala nespremenjena mentaliteta kluba, ki je z novim stadionom dobil dodatno energijo. Nasprotnik je zahteven. Želijo biti tekmovalni. So pragmatični, kar so pokazali v pokalnem tekmovanju, kjer so premagali CSKA in kasneje v finalu tudi Ludogorec. Težak nasprotnik, a mi imamo svoje adute in upam, da bomo po dveh tekmah boljši in napredovali.

O Josipu Iličiću, ki se je vrnil na treninge.

‘Jojo’ je vedno dobro razpoložen. Vsaj od kar sem jaz tukaj. Ves čas smo bili v kontaktu. Zame je to nekaj normalnega. V reprezentanci se je dobro treniralo. Pet dni je bil prost, to je bilo pomembno. Spočil je glavo, kolikor je to bilo mogoče, in zdaj začel trenirati.

O tem, kakšen izid v Bolgariji bi ga zadovoljil.

Zadovoljen bi bil z zmago. Pred nami je sicer 180 minut igranja. Druga tekma je doma, prva v gosteh. Videli bomo, če je to prednost. Pomembno bo, da smo tekmovalni na obeh tekmah, a najprej moramo razmišljati le o četrtku, ko moramo biti na najvišjem nivoju.

O Botevu in najnevarnejših posameznikih aktualnega bolgarskega pokalnega prvaka.

Ivelin Popov je znan igralec, poznamo ga vsi. Nekdanji reprezentant Bolgarije in izkušen igralec. Na določenih položajih imajo ogromno hitrosti. Tranzicija v fazi napada je njihova največja kvaliteta. Na to bomo morali biti pozorni.

O poteku priprav in o postavljenih temeljih za novo sezono.

Temelji so dobri. Poškodb ni bilo. Manjše poškodbe so sanirane. Nekaterim igralcem manjka trenažni proces, kar se da nadoknaditi s tekmami. Samo Vrhovec je dalj časa odsoten, upam, da bo hitro nazaj. Zelo težko je iti skozi priprave brez poškodb. Zato smo zadovoljni. Nadgradili smo principe in popravili stvari iz prejšnje sezone. Po vseh tekmah se nakazuje, da bo preskok v tekmovalni del uspel.

Karol Borys
Karol Borys po besedah trenerja Maribora Anteja Šimundže na treningih potrjuje svoj izjemen talent, a ga ob privajanju na zahteve članskega nogometa čaka še nekaj izzivov. Foto: Profimedia, grafika: Uroš Skaza

O mladem poljskem talentu Karolu Borysu, ki je poleti okrepil Mariboru.

Težko že ocenimo, kako in kaj, deluje pa dobro. Videli bomo, kaj bo pokazal na tekmah. Je 17-letnik. Je na enakem kot naša mlada predstavnika domače šole. Članski nogomet je drugačen, to je pomembno, to morajo izkusiti. Boris kaže potencial, ki se lahko razvije v pozitivno smer.

O francoskem osrednjem branilcu Bradleyju M’Bondoju.

Tudi on je z nami kratek čas. Nismo ga pripeljali na slepo, ampak z analizo. Je na slabšem fizičnem nivoju, kar velja tudi za Borysa. To je normalno. Čas adaptacije se iz dneva v dan skrajšuje. Na treninigih že kaže popolnoma drugačen obraz kot prvi dan. Verjamem, da bo lahko odgovoril na zahteve, ko bo to potrebno. Zagotovo se bo znašel v naših avtomatizmih.

O stanju Gregorja Sikoška in o vlogi Martina Milca v zvezni vrsti.

Sikošek je oddelal priprave, njegovo koleno je zdržalo napore, kar je odlična novica. Se pa pozna dolga odsotnost in primanjkljaj tekmovalnih minut. Pri Milcu smo s to potezo dobili še neko dodatno rešitev v zvezni vrsti.

O preostanku prestopnega roka in o morebitnih dodatnih okrepitvah.

To je vprašanje za športnega direktorja. Se pogovarjava, ampak to je njegovo področje, tako da bi to prepustil njemu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!