Peter Vilfan in Goran Dragić proti Košarkarski zvezi Slovenije

Košarka 9. Jul 202411:23 14 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Peter Vilfan se je odzval na besede predsednika Košarkarske zveze Slovenije Mateja Erjavca, ki je v sporočilu za javnost dejal, da ulica ne bo vodila politike zveze. Legendi slovenske košarke je pritrdil tudi Goran Dragić.

Po bridkem koncu slovenskih sanj na olimpijske igre, kjer je slovenska reprezentanca prvič zaigrala pred tremi leti v Tokiu, se prah še ni polegel. Za to je v ponedeljek poskrbel Matej Erjavec, ki ga je več kot očitno zmotilo negodovanje širše javnosti. V zelo obrambno naravnani izjavi za javnost je predsednik KZS stopil v bran selektorju Aleksandru Sekuliću in njegovim varovancem, a pri tem zgrešil rdečo nit večine kritik.

“Moramo zaščititi ugled, ki smo ga pridobili. Kar smo videli v Grčiji, je popolnoma nesprejemljivo. Ne govorim o igri, ampak o pristopu in vzdušju, ki se kaže tudi na igrišču. Ni videti prave volje in želje,” je brez dlake na jeziku takoj po porazu z Grčijo v studiu Šport TV povedal Peter Vilfan. Njegovo mnenje se je kot požar razširilo po spletu in naletelo na precejšnje odobravanje.

Kamen spotike je torej predvsem odnos, ki ni bil na želeni ravni, medtem ko dejstvu, da je bila prednost v kakovosti na strani Grčije, nihče ni oporekal. Zagotovo pa to ne drži za obračun s Hrvaško, ko je Slovence od boja za zmago prav tako oddaljil slab pristop od samega začetka obračuna. O odnosih in pristopu je v ponedeljek za Sportklub neposredno spregovoril tudi Marko Maravič.

67-letni velikan slovenske košarke je v soboto selektorja še pozval k odstopu. “Po tem debaklu pričakujem, da bo odstopil nepreklicno. Če tega ne bo naredil on, je vse v rokah Košarkarske zveze Slovenije. Dvomim, da lahko s to ekipo in tem strokovnim štabom uspešno nadaljujemo slovensko reprezentančno košarkarsko zgodbo.”

Matej Erjavec in Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

“Ulice nima nihče pravice podcenjevati”

Vse kaže, da se je tudi zato na zvezi odzval predsednik. “Ta selektor, proti kateremu letijo strupene puščice, nam je v zadnjih letih prinesel uvrstitev na vsa velika tekmovanja, kamor nato pridejo tudi Luka Dončić, Vlatko Čančar, evroligaški igralci … Ne vidim, da je v njem težava. On ne igra košarke, igrajo jo tisti na parketu. Vem, da imamo v Sloveniji veliko uličnih selektorjev, a ulica ni nikoli vodila politike KZS in je tudi v prihodnje ne bo,” je dejal Erjavec, a si nakopal zgolj še več gorja.

Pustimo ob strani, da na trenutni akciji v izbrani vrsti ni bilo evroligaša, če seveda izvzamemo Josha Neba, ki je sveži naturalizirani član Slovenije, to je namreč že globlja težava slovenske košarke. In čeprav Vilfan ni neposredno omenjen, je nemogoče, da tega dela izjave (v celoti si jo lahko preberete tukaj) ne bi povezali prav z njegovim pozivom. Kot nekdanji vrhunski košarkar in svetovni prvak je zagotovo prej pomemben deležnik slovenske košarke kot “uličar”, zato ni presenetljivo, da je Erjavec hitro sprožil nov odziv.

Celoten komentar Petra Vilfana: “Ulica je čudna stvar! Sam sem velik del otroštva (ko nisem bil na igrišču) preživel na ulici! In ta me je naučila marsičesa! Tudi stvari, ki mi jih šola ni mogla dati! Samostojnost, borba za “preživetje”, logično razmišljanje in vztrajnost pri zagovarjanju pravice do svojega mnenja, so samo nekatere od njih! Ulice nima nihče pravice podcenjevati, se iz nje norčevati ali je dajati v nič! Ne glede na osebni status ali položaj! In ne pozabimo, da je ulica vrgla tako francoskega kralja kot ruskega carja! In če sem zaradi svojega mnenja (ki ga javno povem) uličar, sem na to iskreno ponosen! Enkrat ulica, vedno ulica! Enkrat uličar, vedno uličar!”

Njegovo mnenje je delil tudi zlati kapetan Goran Dragić, ki je ob tem pripisal: “Kralj Vilfan.” S tem je v širši kontekst postavil tudi trenutno nenaklonjenost delu v slovenski košarki. Njegovo razmišljanje je zagotovo zaskrbljujoče in pod še večji vprašaj postavlja košarkarsko prihodnost Slovenije.

“Ne,” se je glasil odločen odgovor dolgoletnega reprezentančnega kapetana, ki ima le nekaj dni po intervjuju za Sportklub in N1 še močnejši odmev. V isti sapi je dodal, da ga je do odklonilnega stališča privedla mentaliteta v slovenski košarki. “Veliko ljudi ne dela v dobro košarke. Raje se prerekajo. Ne vidim celote, vedno se najde kdo, ki nasprotuje. Nimam energije za takšne ljudi,” je dejal Dragić.

Znova velja omeniti nekdanjega generalnega sekretarja Košarkarske zveze Slovenije Radoslava Nesterovića, ki se je od krovne organizacije poslovil pred slabim letom. Brez pravih pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje