Maribor iz Beršebe z aktivnim rezultatom

NK Maribor/Drago Wernig

Slovenski državni prvaki iz Maribora so se v Beršebi proti Hapoelu merili na prvi tekmi playoffa za vstop v Ligo prvakov, ta se je končala s porazom vijoličastih z 1:2.

Vijoličasti so prvo tekmo odigrali v gosteh, kjer so ob vročem vzdušju na stadionu Turner poskušali iztržiti ugoden rezultat, saj Hapoel v zadnjih dveh sezonah kraljuje v sicer močni izraelski ligi, lani pa je nase opozoril tudi na evropskem prizorišču, ko si je v evropski ligi zagotovil tudi spomladanske tekme v izločilnih bojih.

V Beršebi so imeli v zadnjih letih težave mnogi evropski klubi, Maribor pa je tekmo začel odločeno. Hapoel je začel, tako kot je napovedoval, torej zelo napadalno in zanimivo, da se je Mariboru prva priložnost ponudila prav po napaki obeh osrednjih branilcev pri domačih nogometaših v 10. minuti, to pa je izkoristil zimzeleni Marcos Tavares, ki je spremljal situacijo in prišel do žoge, preigral domačega vratarja in zabil za vodstvo z 1:0.

Hladen tuš za domače pa ni trajal dolgo, saj so že dve minuti kasneje nogometaši Hapoela zadeli za izenačenje, potem ko se je žoga v kazenskem prostoru po posredovanju Martina Milca odbila naravnost na nogo Anthonyju Nwakaemeju, ki je z lepim zadetkom izenačil na 1:1.

V nadaljevanju je sledilo nekaj priložnosti, a se rezultat ni spremenil vse do sodnikovega podaljška prvega polčasa. V najbolj nepravem trenutku je glavni sodnik Šved Jonas Eriksson v marborskem kazenskem prostoru videl prekršek vijoličastih. Blaž Vrhovec je storil prekršek nad kapetanom domačih Maorjem Meliksonom, enajstmetrovko pa je v gol pretvoril Shir Tzedek.

Drugi polčas ni postregel z zadetki, so bili pa vseeno nevarnejši domači nogometaši, pri Mariboru pa je bil najbližje zadetku Mitja Viler, ki je sprožil iz 30 metrov, a je žoga švignila mimo vrat.

Seveda po današnji tekmi še ni vse odločeno, a bo rezultat prve tekme močno vplival na končni razplet dvoboja. Viler je že pred odhodom v Izrael razkril, da si Mariborčani želijo doseči zadetka v gosteh, ki bi jim močno olajšal delo na povratni tekmi. Zdaj bodo Mariborčani naslednji torek v Ljudskem vrtu z rezultatom 1:0 že napredovali v skupinski del Lige prvakov.

Pomembnosti srečanja se zavedajo tudi Izraelci, saj je njihov strateg Barak Bakhar že prvo večerno tekmo označil za najpomembnejšo v klubski zgodovini in s tem še dodatno predramil navijače. Hapoel se namreč še nikoli v zgodovini ni uvrstil v skupinski del Lige prvakov.