Če bodo v Carigradu igrali tako kot proti Domžalam, se jim ne piše nič dobrega

Foto: Aleš Fevžer

Možnost nogometašev Olimpije, da v Carigradu izničijo visok izostanek treh golov s prve tekme proti Galatasarayju in se uvrstijo v zadnji, četrti krog kvalifikacij za ligo prvakov, so po mnenju trenerja ljubljanske zasedbe skoraj nične. A to še ne pomeni, da zmaji v Turčijo potujejo z belo zastavo.

Čeprav je Olimpija v četrtem krogu državnega prvenstva z 2:1 ugnala Domžale, pa je bila stožiška uvertura pred torkovo povratno tekmo tretjega kroga kvalifikacij vse prej kot prepričljiva. Trener slovenskih prvakov Joao Henriques je na igrišče poslal skoraj identično zasedbo kot minuli torek proti Galatasarayju, kar se ni izkazalo za najbolj posrečeno potezo.

Napornem ritem domačih in evropskih tekem je Ljubljančane dodobra utrudil, v prid jim ni bila niti vročina in načeta travnata površina. Čeprav so si ustvarili kar nekaj priložnosti, je bila njihova igra počasna, številne napake na sredini igrišča in v obrambi pa so Domžalčanom dopuščale, da so tudi sami pogosto prihajali do nevarnih strelov.

Foto: Aleš Fevžer

“Naš načrt je bil, da poskušamo ekipo zamenjati med tekmo. A vedeli smo, da so Domžale ekipa, ki nam bo poskušala odvzeti točke. Zdaj smo v obdobju, ko v prvenstvu ne smemo izgubiti stika z vrhom, saj se želimo boriti za prvo mesto. Zavedamo se, da ekipe, ki nastopajo v Evropi, zdaj zelo trpijo. Stvari ne želimo spreminjati, ker smo v zelo pomembnem obdobju. Zagotovo pa je prioriteta prvenstvo. Prihodnje leto ne moremo nastopati v kvalifikacijah za ligo prvakov, če nismo prvaki,” je pojasnil Portugalec na klopi Olimpije.

Nizek odstotek možnosti za presenečenje, a dokler ta obstaja …

Kljub temu da sta bila po tekmi tako rezultat kot statistika na strani Ljubljančanov, pa v oči bode predvsem dejstvo, da so zmaji zlasti v prvem delu igrali sila neagresivno in storili le en prekršek, podobno kot na prvem dvoboju proti Turkom pa so kmalu po vrnitvi iz slačilnice znova prejeli hiter zadetek.

“Res je, na to moramo biti pozorni in na tem delati. Na začetku, sredini in koncu vsakega polčasa ne smemo izgubiti zbranosti. Tega si ne želimo, želimo zmagovati po zaslugi našega načrta, kar nam ni uspelo,” je bil samokritičen Henriques, ki se še predobro zaveda, da bodo morali v torek močno dvigniti raven igre, če želijo slovitemu Galatasarayu nuditi dostojen odpor. Ta je sicer v soboto odigral prvo tekmo v turškem prvenstvu in se v gosteh proti Kayserisporu razšel brez zadetkov.

Foto: Aleš Fevžer

“Če bomo v Carigradu igrali tako, kot smo proti Domžalam, bomo izgubili z 0:10. Malo se šalim, a tekma proti Domžalam ni primerljiva. Tam bo igrišče v izvrstnem stanju, odigrana bo zvečer in prepričan sem, da bodo moji igralci pozabili na utrujenost. Želimo igrati na visoki ravni. To nam je uspelo tako proti Galatasarayju kot Ludogorcu. Dvoboj z Domžalami ne more biti zgled. Igra je bila počasna, brez agresivnosti in prave intenzitete. Fantje skušajo igrati po najboljših močeh, a včasih te ujame utrujenost in žoga postane težka. A to je običajno, saj ne gre le za fizično, ampak tudi psihično utrujenost. Če je za tabo tako zahtevna tekma, kot je bila torkova, boš to gotov občutil,” je bil izčrpen trener Olimpije.

Henriques sicer obljublja, da se bo njegova ekipa potrudila po najboljših močeh in poskušala zmagati, četudi v Turčijo potuje v vlogi velikega “outsiderja”. “Če smo imeli pred prvo tekmo en odstotek možnosti za zmago, je ta sedaj padel na 0,1 odstotka. A še vedno možnost obstaja. V Carigradu ne odhajamo z namenom izgubiti ali remizirati, želimo zmagati. Želimo igrati po naših najboljših močeh, se spoprijeti z nasprotnikom kot na prvi tekmi, želimo igrati nogomet,” je še dodal 50-letnik.

Že kmalu spoznal, da te napake v Evropi hitro kaznujejo

Henriques je sicer po osmih tekmah na klopi Olimpije že našel igralce, ki jim najbolj zaupa. Mednje nedvomno sodita kapetan Timi Max Elšnik, ki je v soboto zaradi lažje poškodbe odigral le prvih 45 minut, in 19-letni Marcel Ratnik.

Foto: Aleš Fevžer

Branilec se je podobno kot pod Albertom Riero tudi pod Portugalcem zacementiral v začetni postavi, četudi se mu v igri predvsem v Evropi občasno še vedno prikradejo napake. Ena od teh se mu je primerila tudi proti Galatasarayu, a se je zanjo odkupil z zmagovitim golom proti Domžalam, ko je spektakularno zadel s približno 30 metrov.

“Z napakami se ne obremenjujem, iz njih se skušam nekaj naučiti in iti dalje,” je zatrdil Ratnik, za katerega so nastopi proti močnejšim ekipam kot sta Ludogorec in Galatasaray neprecenljiva izkušnja.

Foto: Aleš Fevžer

“Raven igre, ki je v prvenstvu in v Evropi, je povsem drugačna. Tudi sam se poskušam naučiti čim več. Hitro sem spoznal, da te v Evropi lahko nekatere stvari za razliko od slovenske lige zelo hitro kaznujejo. A to me motivira, zaradi tega je tudi moja samozavest vse višja. Seveda pridejo trenutki, ko storiš napako in podvomiš vase, a poskušaš to čim prej pozabiti in se pobrati,” je dejal nogometaš, ki ga največja tekma v sicer kratki karieri bržkone čaka prav v Carigradu, ko bo zaigral pred približno 50.000 vročekrvnimi turški navijači.

“Iskreno povedano, ne vem, kako je igrati pred 50.000 gledalci, zato težko trdim, ali bom občutil tudi strah. A mislim, da ti takšne tekme dajo še dodatno motivacijo, saj si vsakdo nekoč želi igrati pred toliko navijači,” je še pripomnil Ratnik.