Posledice razdejanja občutili tudi smučarski skakalci: “Voda je odnesla vse”

Smučarski skoki 13. Avg 202310:00 1 komentar
Foto: Mengeški orli/Facebook

Škoda, ki so jo povzročile obsežne poplave, ki so pred tednom dni zajele večji del Slovenije, se bo štela v milijardah evrov. Meteorne vode niso prizanesle niti športni infrastrukturi, med drugim tudi smučarskim skakalnicam. "Da se bo vsa škoda sanirala in bo spet tako, kot je bilo, bo preteklo kar nekaj časa," ocenjuje vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije Gorazd Pogorelčnik.

“Danes nam je uničilo praktično vse,” so pretekli petek na družbenih omrežjih sporočili iz smučarsko skakalnega kluba Mengeš, katerega član je tudi v zadnjih sezonah najuspešnejši slovenski orel Anže Lanišek. Reka Pšata je tam poleg skakalnice poškodovala tudi dva bivalna kontejnerja, kjer je bil manjši fitnes, v njih pa so opravljali tudi servis in hranili opremo.

“Samo tam je bilo opreme za približno 14.000 evrov. Voda je odnesla vse,” je uvodoma razkril vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) Gorazd Pogorelčnik, ki v teh dneh prejemal poročila o škodi na skakalnih objektih, ki so jih povzročile stoletne poplave – že tretje po letu 2007.

Po besedah Pogorelčnika je naravna katastrofa poleg mengeškega kluba močno prizadela še klube iz Mislinje, Raven na Koroškem, Žirov in Ljubnega ob Savinji. “Skakalnice je splazilo, voda je odtrgala plastiko in ograje ob napravah, nanje nanesla tudi veliko materiala,” je razdejanje opisal vodja panoge in dodal, da je poplavilo veliko objektov, ki so namenjeni predvsem vadbi mlajših tekmovalcev.

Gorazd Pogorelčnik (Foto: Guliverimage)

“Težava je pri najmlajših, ki se bodo morali voziti drugam in bodo pri tem izgubili kar nekaj časa, saj so ostali brez objekta pred domačim pragom. Da se bo vsa škoda sanirala in bo spet tako, kot je bilo, bo preteklo kar nekaj časa,” je poudaril sogovornik in pristavil, da se bo škoda štela v več sto tisoč evrih.

“V predelih države, kjer imajo ljudje največ težav, kot sta Komenda, Mengeš in Ljubno ob Savinji, bomo s sanacijo začeli šele septembra, ko se zadeve umirijo. So pa vsi ostali klubi že takoj v brezplačno uporabo ponudili svoje objekte in opremo, tako da bodo lahko treningi potekali normalno,” je zatrdil Pogorelčnik, a zagotovil, da bo pri sanaciji škode na pomoč priskočila tudi SZS in reprezentančne selekcije.

Zdaj je veliko pomembneje reševanje tistih, ki so v poplavah izgubili vse

V Žireh, kjer je bilo manj težav, se je klub sicer hitro organiziral in velik del nastale škode z lastnimi rokami že odpravili, v kraju, kot je že omenjeno Ljubno ob Savinji, pa bo po trditvah predsednika organizacijskega komiteja tekem za svetovni pokal za ženske na Ljubnem, Rajka Pintarja, za celotno sanacijo skakalnic preteklo še kar nekaj časa.

“Na veliki skakalnici HS 94, kjer poteka tudi svetovni pokal za smučarke skakalke, je od 80 metrov dalje voda zalila vse in dvignila plastiko. Ta je plavala na vodi in vprašanje, kakšna je sedaj podlaga spodaj. V iztek je naneslo tudi veliko mulja in blata. Poleg tega se je utrgalo nekaj plazov, eden povsem neposredno pod sodniškim stolpom, drugi pa na vrhu zaletišča. Tretja velika stvar pa je popolnoma zasuta cesta od klubske hiše do vrha zaletišča po katerem tekmovalce vozimo na start,” je dejal Pintar in škodo ocenil med 100.000 in 150.000 evri.

Voda na skakalnici na Ljubnem je zalila in dvignila plastiko. Foto: Rajko Pintar
Plaz pod sodniškim stolpom na Ljubnem ob Savinji. Foto: Rajko Pintar
Foto: Mengeški orli/Facebook
Foto: Mengeški orli/Facebook
Foto: Mengeški orli/Facebook

Ker je poleg naštetega poplavljeno tudi celotno področje, kjer na tekmah navijajo gledalci in kjer so postavljeni šotori ter tekmovalna vas, so morali v zibelki ženskih smučarskih skokov odpovedati tako FIS pokal za moške in celinski pokal za ženske, ki sta bila na sporedu septembra. Kljub temu pa je po besedah Pintarja bojazen, da bi januarja odpadla tekma svetovnega pokala, vsaj zaenkrat odveč.

“Do svetovnega pokala konec januarja bomo sanirali vso škodo in v nobenem primeru tekma vsaj zaenkrat ni pod vprašajem. A zdaj je veliko pomembneje reševanje tistih, ki so v poplavah izgubili vse, kot pa sanacija same skakalnice,” je še pripomnil Pintar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje