Nova liga prvakov in konec kariere legendarnega Giorgia Marchettija? (VIDEO)

Evropa 13. Mar 20245:30 0 komentarjev

Nova razširjena oblika lige prvakov od naslednje sezone pomeni, da se bodo za žrebanje uporabljali računalniki.

Visoki funkcionar Uefe Giorgio Marchetti je vse od leta 2016 prvi obraz žrebov Evropske nogometne zveze. Pred tem je to vlogo opravljal Gianni Infantino, zdaj predsednik Fife. A zdi se, da bo v prihodnje, ko bo v veljavi nov sistem najmočnejših evropskih klubskih tekmovanj, drugače.

Uefine simulacije žrebanja so pokazale, da bi ročno žrebanje v novem formatu trajalo od tri do štiri ure in zahtevalo 900 žogic.  Namesto tega bo uporabljena nova hibridna metoda – klubi bodo izžrebani ročno, nato pa bo računalnik izbral njihovih osem nasprotnikov v skupini.

Novo hibridno žrebanje bo predvidoma trajalo približno 35 minut, kar je enako kot sedanje žrebanje v obstoječem formatu.

Angleško podjetje za informacijsko tehnologijo bo pripravilo programsko opremo, ki bo izvajala digitalni del žrebanja. Na voljo bosta tudi dva rezervna programska sistema, žrebanje pa bo revidirala revizijska hiša Ernst & Young.

Novi format lige prvakov je enotna liga s 36 ekipami. Ekipe bodo sicer razdeljene v štiri skupine po devet, toda lestvica bo ena sama.

Vsaka ekipa bo igrala z osmimi različnimi nasprotniki – po dva iz vsake skupine. Trenutno ekipe v skupinskem delu igrajo le s tremi nasprotniki.

Programska oprema bo upoštevala tudi, da – razen v zelo neobičajnih okoliščinah – klubi ne bodo igrali proti nasprotnikom iz svoje države. Prav tako se bodo klubi pomerili z največ dvema nasprotnikoma iz iste države.

Osem najboljših ekip po koncu ligaškega dela se bo neposredno uvrstilo v fazo izločilnih bojev, ki se bo začela s tekmami osmine finala, ki se bodo igrale doma in v gosteh. Klubi na mestih od 9. do 24. se bodo za uvrstitev v osmino finala pomerili v dveh dvobojih. Klubi na mestih od 25 do 36 so izločeni iz evropskih tekmovanj.

Uefa meni, da so prednosti novega formata naslednje:

  • Večja enakopravnost in raznolikost nasprotnikov.
  • Bolj dinamično tekmovanje.
  • Različni nasprotniki; namesto treh po novem osem.
  • Enake možnosti za vse.
  • Več ravnovesja in nepredvidljivosti.
  • Več tekem s športno zanimivostjo.
  • Več velikih spopadov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!