FIFA pri izbiri Katarja zavajala navijače

Nogomet 7. Jun 202318:57 0 komentarjev
Giani Infantino
Giani Infantino, foto: Guliverimage

FIFA je pri izboru gostitelja svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022 zavajala navijače s trditvijo, da bo prvenstvo v Katarju ogljično nevtralno, je odločil švicarski regulator, poroša The Guardian.

Poročilo Komisije za zvestobo, ki v Švici regulira oglaševanje, je ugotovilo, da je FIFA kršila pravila nelojalne konkurence. V težavah se je znašla zaradi trditev, ki jih ni bilo mogoče dokazati, hkrati pa je uporabila kontroverzne izravnalne ukrepe, ki niso v skladu s švicarskimi standardi. Svetovna nogometna organizacije s sedežem v Nyonu je bila opozorjena, naj se v prihodnje vzdrži takšnih trditev.

Sodba na vodilni nogometni organ meče slabo luč in je zmaga za okoljske aktiviste iz vse Evrope. Andrew Simms, direktor New Weather inštituta, ki je vložil pritožbo iz Združenega kraljestva, je ob tem dejal: “Ugotovljeno je bilo, da FIFA uporablja lažne zelene trditve kot nadomestek za resnično podnebno ukrepanje. Nekateri največji krivci podnebnih sprememb še naprej uporabljajo šport kot velikansko oglasno desko za promocijo onesnažujočih izdelkov in življenjskih slogov, ki ogrožajo prihodnost športnikov, navijačev in samega športa. Čas je, da šport in njegovi upravni organi, kot je FIFA, uporabijo svojo moč in položaj za pospešitev nizkoogljičnega prehoda, namesto da ga odlašajo in pri tem zavajajo javnost.”

FIFA zavajala, da je SP v Katarju ogljično nevtralen

Med pripravami na turnir je bilo pogosto vidno sporočilo, da bo Katar “prvo ogljično nevtralno svetovno prvenstvo,” čeprav je po ocenah strokovnjakov prvenstvo ustvarilo več ogljikovega dioksida, kot kateri koli prejšnji nogometni dogodek.

FIFA je trdila, da bodo te emisije izravnane ali “kompenzirane” z zasaditvijo vrtov okoli stadionov. Švicarski regulator je ugotovil, da so te trditve nedokazane in tudi nedokazljive.

To je zelo pomembna odločitev. Fifa ne more več zavajati sveta, da je bilo njeno svetovno prvenstvo v Katarju ogljično nevtralno. To bi moral biti trenutek, ko bi FIFA začela sprejemati verodostojne podnebne ukrepe, ki se morajo začeti s prekinitvijo vezi z velikimi onesnaževalci, kot sta njihova pokrovitelja QatarEnergy in Qatar Airways,” je po sodbi dejal Frank Huisingh, nizozemski pritožnik v zadevi.

Na Fifi se za zdaj na odločitev švicarskega regulatorja še ni odzvala.