Lewandowski s posebnim trakom Ukrajini sporoča, da ni sama

FIFA Svetovno Prvenstvo 21. Sep 20227:38 1 komentar
Foto: Guliverimage

Kapetan poljske nogometne reprezentance Robert Lewandowski bo v znak solidarnosti z Ukrajino na svetovnem prvenstvu v Katarju nosil tudi modro-rumeni trak, poročajo agencije. Kapetanski trak v nacionalnih barvah Ukrajine je zvezdniku Barcelone v torek podelil sloviti ukrajinski nogometaš in nekdanji selektor Andrij Ševčenko.

Eden najboljših napadalcev in strelcev današnjega časa Robert Lewandowski se je z nekdanjim napadalcem srečal na nacionalnem stadionu v Varšavi, kjer mu je Andrij Ševčenko izročil rumeno-modri trak, ki bo simbolno predstavljal v vojni razdejano Ukrajino na največjem nogometnem odru na svetu.

Ukrajini se namreč ni uspelo uvrstiti na mundial v Katarju, potem ko je v dodatnih kvalifikacijah na zadnji stopnički v Cardiffu klonila proti Walesu.

“Hvala, Andrij. V čast mi bo na svetovnem prvenstvu v Katarju nositi tudi ukrajinske barve. Nosil bom Ševčenkov trak kot opomin, da ukrajinski narod ni sam in da smo v mislih z njim,” je ob srečanju s Ševčenkom dejal Lewandowski.

Ševčenko, nekdanji igralec kijevskega Dinama, Milana in Chelseaja, ki je 111-krat oblekel ukrajinski dres in za svojo reprezentanco dosegel 48 golov, zbira sredstva, ki bodo namenjena obnovi delov države, uničenih med rusko invazijo.

“Lewandowskemu se želim zahvaliti za to dejanje solidarnosti in za vse, kar naredi za mojo državo,” je dejal Ševčenko.

Odločen ne že ob začetku invazije

Poljska bo na mundialu v Katarju od 20. novembra do 18. decembra nastopala v skupini C skupaj z Argentino, Savdsko Arabijo in Mehiko.

Lewandowski je že takoj po ruskem napadu izrazil polno podporo Ukrajini, ki je od 24. februarja v vojni. Najboljši strelec in njegovi poljski reprezentančni kolegi so javno izjavili, da ne bodo igrali proti Rusiji v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 24. marca, kot je bilo predvideno.

“Ne moremo se pretvarjati, da se ni nič zgodilo,” je takrat dejal Lewandowski. Kmalu zatem sta tako Evropska (Uefa) kot Mednarodna nogometna zveza (Fifa) rusko reprezentanco izključili z vseh mednarodnih tekmovanj pod njunim okriljem.

Uefa je v torek sporočila, da Rusije ne bo v žrebu kvalifikacijskih skupin za nogometno evropsko prvenstvo leta 2024.

Nemčija kot prirediteljica eura 2024 je sicer prejšnji teden zahtevala, da Uefa prepove nastope tudi Belorusiji zaradi sodelovanja in pomoči Rusiji v vojni, a se krovna evropska zveza za to ni odločila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje