Številni mejniki Angležev, ki že sanjajo lovoriko

Foto: Guliverimage

Angleška nogometna reprezentanca je v velikem slogu zaključila kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022. Ekipa treh levov je s kar 10:0 slavila na gostovanju v San Marinu in se še sedmič zapored uvrstila na mundial, kar je nov rekord za otoški nogomet.

A to ni bil edini mejnik, ki so ga aktualni evropski podprvaki postavili oziroma popravili na nacionalnem stadionu v tej majhni državici. Z 39 danimi goli (15 od teh so zabili prav San Marinu) na desetih tekmah so postavili svoj najboljši izkupiček v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Prvič po maju 1964 (takrat proti Združenim državam Amerike, prav tako s končnim izidom 10:0) je angleška reprezentanca zabila dvomestno število golov, sploh prvič v zgodovini pa ji je to uspelo na gostovanju. To je tudi najvišja zmaga Anglije na gostovanju v zgodovini. Kljub domačemu porazu v finalu evropskega prvenstva pa je za Garethom Sougthgateom in druščino najuspešnejšo reprezentančno leto v zgodovini otoškega nogometa. Zbrali so 15 zmag, zabili 52 golov in na kar 14 tekmah ohranili mrežo nedotaknjeno, vse to so rekordne številke za tri leve.

Kmalu na vrh večne lestvice?

Posebno leto pa je tudi za Harryjem Kanom. Včeraj je v 15 minutah zabil štiri gole in postal prvi igralec s pokrom zadetkom za Anglijo po 28 letih. Leta 1993 je to uspelo Davidu Plattu (februarja) in Ianu Wrightu (novembra), zanimivo, obema proti San Marinu. Napadalec Tottenhama je sicer z 12 goli najboljši strelec evropskega dela kvalifikacij za Katar 2022 (danes ga sicer lahko prehiti Memphis Depay), skupno pa je v dresu Anglije v letu 2021 zabil kar 16 golov. Tudi to je nov mejnik. Skupaj je zdaj že pri 48 golih za izbrano vrsto in se je na tretjem mestu večne lestvice izenačil z Garyjem Linekerjem. Pred njim sta le še Bobby Charlton (49) in Wayne Rooney (53).

Kane bo v takem tempu kmalu postal najboljši po številu golov za Anglijo. Foto: Guliverimage

V zgodovino pa se je vpisal tudi Emile Smith Rowe. Član Arsenala je ob debiju v reprezentanci dosegel gol in postal prvi angleški reprezentant po letu 1992, ki mu je to uspelo. Pred 29 leti je to proti Češkoslovaški storil Paul Merson, takrat prav tako nogometaših londonskih topničarjev.

Iz Katarja pa res prihaja domov

“Zmago v kvalifikacijski skupini smo si prislužili na gostujočih tekmah na Madžarskem, Poljskem in v Albaniji. Vsem igralcem in strokovnemu štabu le kapo dol za izvrstno leto. Za zadnjo tekmo smo vedeli, da jo bomo dobili, a je bila miselnost v garderobi prava. Za nami je res napornih 12 mesecev, z vsemi kvalifikacijami in evropskim prvenstvom. Res sem ponosen na vse,” je dejal Southgate.

Na vprašanje, kako prihodnje leto na SP izboljšati rezultat z letošnjega EP (torej zmagati), je 51-letnik odgovoril kratko in jedrnato: “Nisem še razmišljal tako daleč naprej.”

Foto: Guliverimage

So pa zato to že storili angleški navijači, ki spet vztrajajo, da nogomet prihaja domov. A tako je bilo že mnogokrat, vključno z letošnjim letom, pa so se sanje in pričakovanja vselej (le leta 1966 ne) vedno končale v solzah. Bo na Bližnjem vzhodu konec prihodnjega leta drugače?

Komentari

Vaš komentar