V Glasgowu tekle solze: “Imamo le eno željo”

FIFA Svetovno Prvenstvo 1. Jun 202213:00 0 komentarjev
Oleksandr Zinčenko je v mislih ves čas v Ukrajini, kjer še vedno potekajo hudi spopadi z rusko vojsko. Foto: Guliverimage

Pred nocojšnjo polfinalno tekmo dodatnih kvalifikacij za nastop na SP v Katarju 2022 v Glasgowu med Škotsko in Ukrajino so tekle tudi solze. Branilec Manchester Cityja Oleksandr Zinčenko je spregovoril tudi o vojni v Ukrajini in se zlomil.

Obračun med Škotsko in Ukrajino bi moral biti že meseca marca, a ga je Evropska nogometna zveza (UEFA) zaradi vojnega napada Rusije na Ukrajino prestavila.

“Želja vseh Ukrajincev je, da se vojna konča. Govoril sem z ljudmi s celotnega sveta, iz različnih držav, tudi z otroki. Ne razumejo, kaj se dogaja v Ukrajini. Želja je vseh nas je le ena, in sicer, da se vojna konča. Sanjamo le o tem,” je s cmokom v grlu in solzami v očeh na novinarski konferenci v Glasgowu spregovoril branilec Manchester Cityja, Oleksandr Zinčenko, ki se je s sinjemodrimi pred kratkim veselil novega naslova angleških prvakov.

Ukrajincem želijo dati nekaj razlogov za veselje

Zinčenko se je šele nato osredotočil na nogomet. Ukrajinci si kljub vsem tegobam, ki jim kratijo spanec, nadvse želijo nastopa v Katarju. A ne le zaradi sebe, pač pa tudi za rojake, ki so v zadnjem času toliko pretrpeli. Mnogi so tudi umrli. “Želimo na svetovno prvenstvo, ukrajinskemu narodu želimo v teh težkih časih dati nekaj razloga za veselje. To si v tem tem trenutku resnično zaslužijo,” je čustven govor nadaljeval Zinčenko.

Foto: Reuters/Lee Smith

Dobil glasen aplavz

“Nemogoče je razumeti, kaj trenutno doživljamo. Ne da se, razumeš šele, ko si tem položaju. To, kar se dogaja v naši deželi, ni sprejemljivo. Dogaja se nekaj, kar je nedopustno,” je še dodal, nato pa vstal in pomahal sedmi sili, ki ga je nagradila z glasnim aplavzom.

Škotski hvaležni za pomoč

Ukrajinci so bili na Škotskem deležni lepega sprejema, kar je izpostavil tudi selektor Oleksandr Petrakov. “Najprej bi se zahvalil Škotom, ki ste do zdaj toliko pomagali Ukrajini. Govoril sem s trenerskim štabom, vsi so nas bodrili v teh težkih trenutkih. Ne moremo se jim dovolj zahvaliti, a po drugi strani smo močno motivirani, zato bomo naredili vse, da zmagamo v Glasgowu.”

Za Katar v nedeljo v Cardiffu

Obračun med Škotsko in Ukrajino si boste lahko nocoj ob 20.45 na Hampden Parku ogledali tudi v neposrednem prenosu na Sportklub 2. Zmagovalec te nadvse čustvene tekme se bo za uvrstitev v Katar 5. junija v Cardiffu pomeril z Walesom. Valižani so konec marca v prvem polfinalu kvalifikacijske poti A po bleščeči predstavi Garetha Bala presenetili Avstrijce (2:1).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!