Hrvati imajo abonma, Slovenci sanjarimo, dva v čakalnici

FIFA Svetovno Prvenstvo 25. Mar 202211:22 > 13:322 komentarja
Luka Modrić začenja na klopi. FOTO: Guliverimages.

Leta 1994 se je za vse sveže osamosvojene bivše jugoslovanske republike odprla nova priložnost. Kot samostojne enote so Slovenija, Hrvaška, BiH, ZR Jugoslavija in Makedonija začele loviti vozovnice za preboj na velika tekmovanja, najprej na EP, ki ga je tedaj gostila Anglija.

Na velikih tekmovanjih se je od vseh nekdanjih “sester” največkrat znašla Hrvaška, ki je od 13 prireditev manjkala na vsega dveh.

“Ognjeni” so po televiziji spremljali le EURO 2000 in svetovno prvenstvo v Južni Afriki 2010, med drugim pa so se v izločilnih boji kar dvakrat prebili na oder za zmagovalce. Leta 1998 so v Franciji dosegli tretje mesto, pred štirimi leti v Rusiji so postali celo podprvaki.

Tudi v Katar so se uvrstili suvereno, v svoji kvalifikacijski skupini so bili boljši od Rusije, Slovaške, Slovenije itd. Čez 20 let se razen največjih nogometnih “piflarjev” nihče ne bo spomnil, da so si SP 2022 priigrali šele v 81. minuti.

Na drugo mesto po uspešnosti sodi Srbija (prej ZRJ oziroma do leta 2006 Srbija in Črna gora). Država, ki je med drugim “podedovala” dvakratni naslov evropskega podprvaka (leta 1960 in 1968), na vsako veliko tekmovanje pride z visokimi apetiti.

Alergija na EURO

“Plavi” so, kot kaže, precej manj motivirani za preboj na evropska prvenstva, saj so se tja po razpadu Jugoslavije uvrstili samo leta 2000. So se pa – zanimivo – pogosto znašli na Mundialu. Na Bližnjem vzhodu bodo “orli” svojo državo zastopali že petič!

Čakajoči sokoli in dardanci

Odcepitev od Srbije (leta 2006) Črni gori ni prinesla niti enega odhoda na velika tekmovanja. “Sokoli” so tako na EURO kot Mundial pot iskali štirikrat in se morali v vseh osmih poskusih obrisati pod nosom.

Enako velja za Kosovo, ki se je na EP skušalo prebiti enkrat, na SP pa dvakrat. V vseh treh poskusih so bili konkretno prekratki. Še kot zanimivost: vzdevek omenjene reprezentance je Dardanët (Dardanijanci), po nekdanji rimski provinci, kjer danes obstaja Kosovo.

Svoj edinstveni trenutek veselja so enkrat dočakali tudi navijači Bosne in Hercegovine. Ti so “zmaje” na svetovno prvenstvo pospremili pred osmimi leti (Brazilija 2014). Edinu Džeku in soigralcem se takrat v težki skupini z Argentino in Nigerijo ni uspelo prebiti v izločilne boje.

“Domač” teren za zmaje

Za državo s toliko talenta, predvsem pa zaljubljenosti v nogomet, je bilanca 1/13, kar se tiče uvrstitev na velika tekmovanja od leta 1998 dalje, vsekakor razočaranje.

Uvrstitev na prvi EURO v zgodovini samostojne države bi tej državi pomenila ogromno, saj prihodnji festival nogometa gosti Nemčija, vsi pa vemo, koliko izseljencev iz BiH živi v tej državi, kar bi na tekmah izbrane vrste v diaspori ustvarilo svojevrsten domač teren.

Severna Makedonija, ki se je s senzacionalno zmago v Palermu sinoči spravila le še en korak stran od uvrstitve na SP v Katar, lovi drugi preboj na velika tekmovanja. Na poti do letala za Bližnji vzhod jim v torek stoji Portugalska.

Če bi domovina Marije Tereze in Aleksandra Velikega šokirala še Cristiana Ronalda in se prebila na SP, bi tam debitirala. S tem bi levi (vzdevek državne izbrane vrste) povezali dve neposredni uvrstitvi na velika tekmovanja. Na minulem EP so obtičali v skupinskem delu in vpisali končno 23. mesto.

In kje je v tej zgodbi Slovenija? Realnost naše izbrane vrste je dvakratni preboj na SP (Japonska/Južna Koreja 2002 in Južna Afrika 2010) ter čarobni debut na velikih tekmovanjih v obliki EURA 2000 v Belgiji in na Nizozemskem.

Zlatko Zahović je za Slovenijo na 80 tekmah zabil 35 golov, foto: Guliverimage.

Čeprav si velik del javnosti predstavlja, da bi morali s svojim naborom igralcev, ki si zdaj že skoraj po pravilu kruh služijo v tujini, redno premagovati sito kvalifikacij, je realnost pač taka, da sta Mundial in EURO za deželo na sončni strani Alp bolj pobožna želja.

Visoka pričakovanja, precejšnja verjetnost za razočaranje. Nizka pričakovanja, ogromno prostora za pozitivno presenečenje.

Število uvrstitev na velika tekmovanja:

Hrvaška 12 (6x SP in 6x EURO)
Srbija 5 (4+1)
Slovenija 3 (2+1)
BiH 1 (1+0)
Severna Makedonija 1 (0+1)
Črna gora 0
Kosovo 0

Komentari

Vaš komentar