Huda kazen za hrvaškega nogometaša, spoznan je za krivega

Nogomet 30. Mar 202314:32
Mario Vušković
Mario Vušković bo zaradi kršenja protidopinških pravil dolgo na stranskem tiru. Foto: Profimedia

Mladi hrvaški reprezentant in branilec nemškega HSV Mario Vušković bo dolgo počival, ne zaradi poškodbe, doletelo ga je še hujše. Nemško sodišče mu je zaradi kršenja protidopinških pravil naložilo kazen dveh let. Ostro kazen sodišča je potrdil tudi HSV. Nekdanjemu Hajdukovcu, ki je suspendiran že od novembra lanskega leta, se prepoved igranja izteče leta 2024.

“Športno razsodišče DFB je po rezultatu postopka z zadostno gotovostjo prepričano, da sta analizi vzorcev A in B igralčevega urina pokazali prisotnost eksogenega eritropoetina (EPO),” je odločitev sodišča pojasnil predsednik DFB Stephan Oberholz.

Vušković in HSV se bosta na odločitev sodišča pritožila, a če bo ostalo pri prvotni razsodbi, bo moral mladi 21-letni branilec počivati vse do novembra 2024. “Sem nedolžen in skupaj z družino in odvetniki si prizadevam, da to dokažem. V športu nisem nikoli goljufal in tudi nikoli ne bom. Svojemu najhujšemu sovražniku ne bi želel tega, kar smo v preteklosti preživeli jaz in moja družina, Vsak dan upam, da se bo enkrat vse skupaj končalo,” je pred dobrimi desetimi dnevi dejal skrušeni mladenič, ki so mu ob strani stali tudi navijači.

Foto: Profimedia

V Vuškovićem urinu so septembra našli sledi hormona eritropoetina (EPO). Pozitivna sta bila tako A kot B vzorec, zato se je že jeseni vedelo, da se bo hrvaški biser težko izvlekel. Mladi Splitčan, nogometni otrok Hajduka, je v Nemčijo dokončno prestopil lansko poletje, še pred tem je za nemškega velikana igral kot posojen nogometaš Hajduka. Splitčani so zanj kar 4,2 milijona evrov.

Obetavni hrvaški branilec je za HSV v dveh sezonah odigral 48 tekem. Dosegel je tri zadetke in dodal še dve podaji. Pogodba z nemškim velikanom se mu izteče poleti leta 2025.