Ilka Štuhec vendarle brez novega naslova

Ilka Štuhec. Foto: Profimedia

Ilka Štuhec je na smučišču Peca prepričljivo dobila superveleslalomsko tekmo državnega prvenstva, a je bila po nastopu diskvalificirana. Državna prvakinja je tako postala Nika Tomšič.

V sredo Ilka Štuhec v sila skromni slovenski konkurenci na avstrijski strani Pece s tekmicami pometla v smuku, v četrtek je bila najhitrejša še v superveleslalomu, a je kmalu sledila diskvalifikacija. Državna prvakinja je tako nekoliko nenadejano postala njena someščanka Nika Tomšič. V absolutni konkurenci je bila sicer peta. Do srebra je prišla Neja Dvornik, bron pa je pripadel Ani Kobal.

Na 1982 metrov dolgi progi Siebenhuetten je bila diskvalificirana tudi Poljakinja z izkušnjami iz svetovnega pokala, Maryna Gasienica-Daniel. A absolutni konkurenci je tako do zmage prišla Avstrijka Lea Lipburger, sledili pa sta ji rojakinji Magdalena Ranalter in Sopfie Fischer.

Na štartni listi je bilo vsega enajst slovenskih smučark, kar priča o šibki bazi in skromni usmeritvi v hitri disciplini.

Zadnji superveleslalomski naslov Ilke Štuhec tako ostaja iz leta 2014. Takrat je bila najboljša na Krvavcu. Vseeno njen nastop v sebi nosi močno simboliko – neporavnane račune. Letos se je namreč v velikem slogu vrnila med smukaško elito. V senci smukaškega preboja je po dveletnem postu prišla tudi do novih superveleslalomskih točk. V novi zimi pa ob odkritem napadu na smukaški kristalni globus načrtuje tudi vidnejši napredek v drugi hitri disciplini. Spomnimo, v superveleslalomu je v zlatih letih slavila tri zmage in bila leta 2017 tudi druga v skupni razvrstitvi.

Čater tokrat sam na vrhu

Potem ko sta si Martin Čater in Miha Hrobat razdelila zmago v smuku, je tokrat prvi sam postal državni prvak v superveleslalomu. Srebro je osvojil Rok Ažnoh, bron pa Klemen Kosi. V absolutni konkurenci je sicer zmago slavil Avstrijec Otmar Striedinger, sledila sta mu Čater in Pietro Zazzi.