Trojna slovenska zmaga v kvalifikacijah, Lanišek izjemen

Smučarski skoki 30. Mar 202310:50 > 11:12
FOTO: Reuters/BoBo via Guliverimage

Smučarski skakalci so se v Planici pomerili v četrtkovih kvalifikacijah. Sito predtekmovanja je na vrh izstrelilo tri slovenske "orle", prvo mesto je osvojil Anže Lanišek, ki mu za nagrado pripada 5.000 švicarskih frankov. Trojno slovensko zmago v kvalifikacijah sta dopolnila Domen Prevc in Timi Zajc, ki mu je uspela tudi daljava dneva, svetovni prvak z Bloudkove naprave je poletel proti 240 metrom. Na tekmo sta se prebila še Lovro Kos in Rok Masle.

Slovenske barve v kvalifikacijah so zastopali Timi Zajc, Anže Lanišek, Lovro Kos, Patrik Vitez, Domen Prevc, Žak Mogel, Rok Masle in iz nacionalnega paketa še Tilen Bartol, Maksim Bartolj, Matija Vidic, Jernej Presečnik in Rok Oblak.

Iz omenjene kvote, ki je odprla predtekmovanje, se nikomur ni uspelo prebiti med elitno štirideseterico – Mogel je ostal tik pred vrati “raja”, tekmo je zgrešil za 1,2 točke, je pa zato na petkov športni praznik uvrščenih pet slovenskih orlov. Najdaljši skok kvalifikacij je uspel Timiju Zajcu, ki je pri 241 metrih pristal v počep, dobra dva metra krajši v telemarku je bil Lanišek, ki je tudi dobil kvalifikacije. V skoraj popolnem brezvetrju je poletel 239,5 metra in si prislužil izvrstne ocene.

Kvalifikacije si je ogledalo okoli 12.000 gledalcev.

“Stopnjujem svoje skoke in uživam v poletih. Užitek je nastopati pred takimi gledalci, otroci so najboljše občinstvo. Jutri se bom skušal osredotočiti na svojo tehniko, iz skoka v skok,” je po tekmi za nacionalno televizijo povedal Lanišek.

Timi Zajc. Foto: REUTERS/Borut Živulovič via Guliver

“Škoda, da se Tilen (Bartol op.a.) ne more posloviti na zadnji uradni tekmi. Prvi trije fantje imajo zelo lepe, dobre občutke. Timi je s tem skokom prebil mejo strahu, tak skok potrebuješ na velikanki. Skok Laniška je pokazal, da fant čuti vsak gib – spremenil je tisto, kar smo se dogovorili po treningu. Domen je bil na mizi najslabši, a je pokazal, da ima res izjemen občutek v zraku. Šel je odločno in ko greš odločno, se lahko napake lažje kompenzira,” je zmagovalca v pogovoru za TV Slovenija dopolnil trener A ekipe Robert Hrgota.

“Žaba” lovi tretje mesto

Po petkovi tekmi bo v soboto še ekipna preizkušnja, ta bo ob 10. uri, v nedeljo pa bo sledila še sklepna tekma 44. sezone najboljših 30 v svetovnem pokalu. ta bo prav tako ob 10. uri. Skupni seštevek svetovnega pokala je sicer predčasno dobil Norvežan Halvor Egner Granerud, za skupno tretje mesto v sezoni pa se še bori Lanišek, ki za stopničkami zaostaja za 73 točk.

Tudi v seštevku za mali kristalni globus v poletih najbolje kaže Granerudu, ki ima 380 točk, Avstrijec Stefan Kraft mu sledi s 320. Sledi jima trojica Slovencev, ki pa ju ne more več ogroziti. Zajc ima 171 točk, Domen Prevc 163 in Lanišek 154.

Foto: REUTERS/Borut Živulovič via Guliver

Najdaljši poleti v serijah za trening:

Prvi skok

Felix Hoffmann (NEM) 235 m
Halvor Egnar Granerud (NOR) 232,5 m
Stefanom Kraftom (AVT) 229 m
Anže Lanišek (SLO) 223 m
Domen Prevc (SLO) 223 m
Timi Zajc (SLO) 223 m

Drugi skok

Anže Lanišek (SLO) 237 m
Domen Prevc (SLO) 236,5 m
Stefan Kraft (AVT) 230 m
Halvor Egnar Granerud (NOR) 229,5 m
Timi Zajc (SLO) 225 m