Hudomušen Kekov pozdrav za Srbe: Hvala za peklenski sprejem

Liga narodov 4. Jun 202220:30 > 21:02
Matjaž Kek. FOTO: Uroš Skaza.

Matjaž Kek je na novinarski konferenci pred jutrišnjo tekmo ligo narodov proti Srbiji na sloviti Marakani v Beogradu blestel in poskrbel za kar nekaj smeha. "Prišli smo po zmago," pa je povedal, ko je govoril v bolj resnem tonu.

Tekmo, ki bo na sporedu v nedeljo ob 20.45, si boste lahko ogledali v prenosu na SK.

“Ostani tukaj, boš prevajal moje besede,” je Matjaž Kek zabrusil Jasminu Kurtiću, ko je od mize, za katero sta sedela, odšel izkušeni slovenski vezist, s katerim sta bila skupaj na novinarski konferenci. Na njej je bilo namreč tudi nekaj srbskih novinarjev, nogometaš Paoka pa jim je odgovarjal v srbsko-hrvaškem jeziku.

Selektor Slovenije je potem svoje besede prevajal kar sam, enega od domačih novinarjev, ki je imel oblečeno zeleno majico, pa malce zbodel. “Imate majico zelo čudne barve,” mu je zabrusil. Seveda, kot nekdanji trener in nogometaš Maribora zelene barve ne mara in prisega na vijoličasto.

Da je bil Kek ob zadnjem druženju s sedmo silo pred jutrišnjo tekmo dobro razpoložen, pa pričajo tudi besede, s katerimi je pozdravil domačine ob uvodnem nagovoru.

“Dober dan. Najprej hvala domačinom za ta peklenski sprejem. Hvala za te temperature. Zelo vljudno od vas,” je povedal in ciljal na visoke temperature, ki so slovenske nogometaše pričakale v Beogradu. V zraku je bilo danes 32 stopinj Celzija, občutek pa je bil, da se je živo srebro v termometru dvignilo še višje.

“Po drugi strani pa sem zelo vesel, da sem spet na enem od kultnih stadionov svetovnega nogometa,” je selektor, ki je oktobra 2011 poskrbel za edino slovensko zmago proti Srbiji, povedal takoj za tem in tudi v nadaljevanju govoril v sproščenem, a vseeno precej bolj resnem tonu.

“Osredotočeni smo na regeneracijo po tekmi s Švedsko in razmišljamo o naslednjih izzivih. Govoriti o nasprotniku, ki je na svetovnem prvenstvu in ima toliko vrhunskih posameznikov, vodi pa ga eminenten strokovnjak, bi bila izguba energije. Razmišljamo predvsem o nas. Kako v nekih momentih igrati bolje, kot smo proti Švedom. Kako nadgraditi stvari, ki so bile na tej tekmi dobre. Pričakujem tekmo, v kateri bo domačin skušal nadoknaditi, kar je zamudil proti Norveški. Na drugi strani pa bomo to skušali storiti tudi mi, saj ne želimo ostati pri ničli, ki je zdaj na našem računu,” je bil selektor dolg ob uvodni besedi, potem pa začel odgovarjati na novinarska vprašanja.

O čem je Matjaž Kek še govoril?

O ligi narodov:

“Zdaj je, kar je. Za vse je enako. Nima smisla izgubljati energije in razglabljati o tem. Nekdo, ki daje denar, je pač določil tako. Na nas je, da vse skupaj čim bolje speljemo. Ni pa fino. Bolje bi bilo, če bi bili zdaj nekje na hladnem, ampak tukaj kaj dosti ni za govoriti. Sem pa vesel, da so fantje že z odzivom na vpoklic in s tem, kako se obnašajo na treningih, nenazadnje pa tudi s tem, kaj so pokazali proti Švedski, dokazali, da jim je stalo do reprezentance.”

O spremembah v postavi, ki jih lahko pričakujemo:
“Zdaj je pred nami šele druga tekma v strnjenem terminu. Šele zdaj bomo prišli v cono, ko ne bomo vedeli, kje smo. Jasno je, da bo nekaj kadrovskih sprememb. Leo Štulac je odpadel. Blaž Kramer in Timi Max Elšnik bosta danes sicer trenirala, a raven njune pripravljenosti še ni taka, da bi lahko igrala. Nekatere spremembe bodo.

Že razporeditev minutaže na prvi tekmi v napadu sugerira, da napadalca dolgo časa nista bila v ritmu 90 minut. Že pred tekmo zato razmišljamo v tej smeri. Morali bomo igrati v visokem ritmu. Se pripraviti na dve njihovi različici. Zato se tudi toliko razpravlja o rotacijah, ampak na koncu pogledaš finale lige prvakov, pa v njem vidiš igralce, ki imajo krepko čez 30 let, pa na sezono odigrajo tudi 60 tekem.

Dosti je v glavah. Seveda pa razmišljamo, da bi nekatere stvari spremenili, da bomo lahko dolgo časa držali visok ritem. Glede tega sem z zadnjo tekmo zelo zadovoljen. Po 60., 70. minuti smo bili mi tisti, ki smo se dvignili, Švedi pa so padli. To je temelj. Tukaj se vse začne.”

O tem, ali je z igro s tremi branilci dobil to, česar si je želel:
“Ob tako majhnem številu treningov potrebuješ čas, da stvar zaživi. Prišli smo do možnosti, da nismo več tako predvidljivi, nam pa manjka še dosti. Z več treningi, več tekmami bo to postalo nekaj, kar je lahko prednost Slovenije.

Predvsem zadnji del tekme proti Švedom, ko sta bila naša bočna, pravzaprav v tem primeru kar krilna napadalca zelo visoko in sta pritisnila na nasprotnika. Je pa moje osebno razmišljanje še vedno takšno, da prisegam na sistem 4-4-2, za katerega pa potrebujem igralce, ki bi bili za to primerni. Prišli bomo tudi do tega. Smo že zelo blizu.”

O zmagi nad Srbijo v Ljudskem vrtu oktobra 2011:
“O tej tekmi nisem dosti razmišljal, me pa na to spomnijo srbski kolegi. Beseda vedno nanese na tisti Maribor in gol, ki ga je Dare Vršič zabil skoraj iz garderobe. Tista tekma je bila zame zelo pomembna. Zadnja v mojem prvem obdobju. Že pred tekmo sem vedel, da odhajam.

Bila je potrditev generacije, ki nas je nenazadnje spravila na svetovno prvenstvo. Tradicija je zato, da se o njej pogovarjamo, ampak se nanjo ne oziramo. Nikoli nismo premagali niti Hrvate, pa nam je potem uspelo. To so zadeve, ki so zanimive predvsem za medije, gledalce. Jutrišnja tekma prinaša novo izhodišče, nov izziv.”

Trening Slovenije na Marakani (fotogalerija):

FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
V družbi Andraža Šporarja med treningom na Marakani. FOTO: Uroš Skaza.
Slovenski nogometaši med treningom na Marakani. FOTO: Uroš Skaza.

O tem, kaj bo jutri odločalo:
“Vedno odloča to, kdo bo dal gol. Tisti, ki ga bo dal, bo v prednosti. S svežino pa je tako, da smo vsi v isti situaciji. Na koncu tisti, ki izgubijo, jamrajo bolj, zmagovalci pa manj.”

O neučinkovitosti Slovenije:
“To skušamo popraviti z individualnimi pogovori, s treningi, ki so na razpolago, skušamo igralcem pomagati do večje sigurnosti, samozavesti. Je pa dejstvo, da Srbi precej lažje kompenzirajo izostanek Dušana Vlahovića kot pa mi Josipa Iličića, ki nam je v zadnjih letih prinašal gole in asistence. Tukaj ni velike filozofije. Pridejo trenutki, ko napadalci zadenejo iz nič in obratno.

Prepričan sem, da bi lahko Dejan Kulusevski tako, kot je streljal v četrtek, meril še desetkrat, pa ne bi zadel. Moraš pa poskušati. Se pripeljati do situacije, ko lahko zabiješ gol. Nam je to proti Švedom uspelo kar nekajkrat. Pripeljali smo se v mat situacije, ampak nismo zadeli. Imamo pa z Benjaminom Šeškom in Žanom Celarjem, ki sta mlada, potencial. V prihodnosti bo zagotovo prišel do izraza.”

O tem, ali Sloveniji manjka individualna kakovost:
“Ne bi rekel, da nam manjka. Mogoče ni tako izrazita, kot je bila takrat, ko je gole zabijal Zlatko Zahović. Zdaj nimamo ’vesoljcev’, zato je treba realizacijo spraviti pod imenovalec kolektivnega pristopa oziroma avtomatizacije. Imamo potencial na eni strani in igralce, ki jim morda ob velikem številu nastopov manjka kak gol. Jaz pravim, da je realizacija plod igre.

Danes v nogometu težko odloča en sam igralec. Časi zvezdnikov, ki so sami odločali tekme, so mimo. Sem pa lahko z voljnim momentom s tekme proti Švedski in na trenutke tudi proti Hrvaški zadovoljen. To je nekaj, kar daje meni ali pa naslednjemu selektorju prav. Slovenija mora biti ponižna, skromna, ampak nepopustljiva. Igralca svetovnega formata nimamo. Imeli smo ga, pa je zašel v težave.”

O sodnikih:
“To je pa res zadnja stvar, o kateri pred tekmo razmišljam. Sodnik bo sodil, kot bo sodil. Nimam vpliva na to. Lahko samo poskrbim, da me izključi, česar pa si ne želim. Jutri ne nameravam iti na tribune.”

O tem, kakšno Srbijo pričakuje:
“Verjemite mi, da ob vseh težavah, o katerih sem govoril, ne razmišljam o tem, kako bo igrala Srbija. Rekel sem, da imate super nogometaše, ampak zanima me samo Slovenija.”

O tem, ali lahko Slovenija preseneti Srbijo:
“Zakaj pa mislite, da smo prišli sem? Ne zaradi tega, da bi se lepo imeli in bi nam bilo vroče. Športni duh je tak, da moraš biti vedno motiviran in pripravljen za zmago. Če ti ne uspe, si pač realen in nasprotniku čestitaš, ampak mi smo sem seveda prišli po tri točke.

Komentari

Vaš komentar