Iličić samo še za Zahovićem in Novakovićem

Nogomet 12. Okt. 202118:00 > 18:043 komentarji
Delite:
Josip Iličić se je povzpel na tretje mesto večne lestvice strelcev Slovenije.

Z golom, ki ga je dosegel proti Rusiji, je Josip Iličić skočil na tretje mesto večne lestvice strelcev v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Pred njim sta samo še rekorder Zlatko Zahović in Milivoje Novaković.

Josip Iličić je proti Rusiji, ko je v prvem polčasu začel in zaključil sijajno akcijo, po kateri je Slovenija prišla do znižanja zaostanka, prišel do 16. reprezentančnega gola.

Z njim se je na tretjem mestu lestvice najboljših strelcev v zgodovini Slovenije izenačil s Primožem Gliho in Sašo Udovićem.

Za zvezdnika Atalante, ki bo v začetku prihodnjega leta star 34 let, sta Zlatko Zahović s 35 in Milivoje Novaković s 32 zadetki neulovljiva, lahko pa že prihodnji mesec, ko bo Slovenija zaključila kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022 z gostovanjem na Slovaškem in domačo tekmo proti Cipru, poskrbi, da bo na tretjem mestu.

Iličić je sicer najboljši strelec Slovenije v teh kvalifikacijah, zabil je štiri gole. Tri na zadnjih dveh tekmah proti Malti in Rusiji. Dosegel je skoraj polovico golov, ki jih je Slovenija zabila na osmih tekmah. Bilo jih je le devet.

Drugi najboljši strelec je Sandi Lovrić z dvema zadetkoma. Po en gol so dosegli Benjamin Šeško, Andraž Šporar in Petar Stojanović.

S štirimi zadetki je bil Iličić najbolj učinkovit slovenski strelec tudi v zadnjih kvalifikacijah, za evropsko prvenstvo 2020.

Iličić je za 16 golov potreboval 76 nastopov. Udovič in Gliha, ki pa sta bila napadalca, sta jih 42 oziroma 36.

Na petem mestu lestvice strelcev je s 15 goli zdaj osamljen Ermin Šiljak, potem sledijo Milenko Ačimović (13 golov), Tim Matavž (11) in Boštjan Cesar (10).

Dvoštevilčno število golov je do zdaj v slovenski reprezentanci doseglo le devet nogometašev.

Najbližje, da prideta do tega mejnika, sta od zdajšnjih reprezentantov Miha Zajc in Haris Vučkić, ki ju na zadnji akciji sicer ni bilo zraven. Oba sta dosegla pet golov. Potem sledi Andraž Šporar, čigar evrogol na Malti je njegov četrti reprezentančni zadetek.

Najboljši strelci v zgodovini Slovenije:

35 – Zlatko Zahović
32 – Milivoje Novaković
16 – Primož Gliha, Josip Iličić, Sašo Udovič
15 – Ermin Šiljak
13 – Milenko Ačimović
11 – Tim Matavž
10 – Boštjan Cesar
8 – Zlatko Dedić, Milan Osterc
7 – Valter Birsa
6 – Sebastjan Cimirotić, Nastja Čeh, Andraž Kirm, Klemen Lavrič, Zlatan Ljubijankić, Nejc Pečnik
5 – Roman Bezjak, Alfred Jermaniš, Miran Pavlin, Benjamin Verbič, Haris Vučkić, Miha Zajc
4 – Andraž Šporar

Gol Josipa Iličića (pri 2:30):

Komentari

Vaš komentar