Kako je pravzaprav Ikwuemesi “zalutal” v Prvo ligo Telemach?

Nogomet 13. Sep 202218:00 0 komentarjev

Najprej opravičilo za slovnično precej sporno besedo v naslovu. A Mitja Viler je v oddaji Pod prečko tako dobro opisal predstave Charlesa Ikwuemesija v dresu Celjanov, da smo enostavno morali dobesedno povzeti njegovo razmišljanje. Kajti celotna slovenska javnost se v resnici sprašuje - kako je mogoče, da je takšen igralec pristal v slovenski prvi ligi. In to potem, ko je lani igral celo v drugi!

Charles Ikwuemesi v tem trenutku ni samo prvi zvezdnik ekipe Celja, ki je z odličnimi rezultati v zadnjih krogih splezala na drugo mesto prvenstvene lestvice, ampak je prvi zvezdnik celotne Prve lige Telemach. Ne le, da je dvakrat zatresel mrežo Maribora, dvakrat Olimpije in enkrat Kopra. Nigerijec navdušuje s svojo močjo, izvrstno tehniko ter tudi hitrostjo. Poleg tega pa ima več kot očitno tudi tisti tako zelo iskani “nos za zadetek”. Skratka, gre za igralca, kakršnega na naših zelenicah redko, res zelo redko vidimo.

Če pa koledar obrnemo le za pol leta, so lahko Ikwuemesija občudovali celo navijači na tekmah druge slovenske lige. 21-letnik je namreč pozimi kot popoln anonimnež oblekel dres Krškega. Posavci so v skromnem spomladanskem delu prvenstva dosegli vsega šest golov. Kar štiri je prispeval Nigerijec. 

Lani je “Charlie” igral celo v drugi slovenski ligi. Foto: Facebook NK Krško

Matić: Takoj sem se vprašal, kaj ta fant počne tukaj?

Nekaj tekem, preden je ponudil odstop, je Ikwuemesija v Krškem vodil Darijan Matić. Slednji danes znova sodeluje z Nigerijcem, saj pri Celju opravlja vlogo pomočnika Romana Pilipčuka. Nekdanji slovenski reprezentant se prvih stikov z izvrstnim napadalcem spominja takole.

“Direktor mi je pred enim izmed treningov omenil, da prihaja k nam vrhunski nogometaš. Ker to ni bila prva okrepitev, za katero mi je dejal nekaj podobnega, sem to kar malce preslišal. A po desetih minutah prvega treninga z Ikwuemesijem sem se obrnil proti svojemu pomočniku in rekel – kaj ta fant počne tukaj? Po konstituciji, tehniki, razumevanju nogometa in izjemno dobrem zaključku je že takrat po mojem mnenju sodil med najboljše posameznike, ne v drugi, ampak v prvi ligi.

V slovenskem nogometnem prostoru Ikwuemesija verjetno najbolje pozna Darijan Matić (levo).

“Po treningu sem direktorju takoj dejal, da bo z nami največ dva meseca, potem pa gre najmanj v prvo slovensko ligo oziroma da je ogromen potencial za še višji nivo. In kasneje, ko nisem bil več trener Krškega, in so me ljudje iz nogometa spraševali, koga bi jim priporočil iz druge slovenske lige, je bil odgovor le en – Charlieja,” poudarja Darijan Matić.

Kako to, da ni ostal v Belgiji ali Avstriji?

Nogometna zgodba Ikwuemesija je sicer precej nenavadna. V pogovoru za oddajo Pod prečko je razkril, da je bil nekaj časa del akademije belgijskega Genka, a se je zaradi določenih agentskih potez ta zgodba zanj nesrečno končala. Potem je nosil dres Vorwärts Steyrja v avstrijski drugi ligi in na osmih tekmah dosegel en zadetek.

Kako in zakaj ni postal nanj pozoren kateri izmed večjih avstrijskih klubov, ostaja uganka. Po naših informacijah ga je nato Krškemu ponudil agent, ki skrbi za kariere številnih afriških nogometašev. Nekateri so dobri, drugi malce manj, zato tudi agent ni ravno prva izbira in pogost sogovornik najmočnejših slovenskih klubov. No, Ikwuemesi je bil očitno dober, celo zelo dober.

Zgodbo Charlieja Ikwuemesija boste lahko podrobneje spoznali ta konec tedna, ko bo gost Sportklubovega nedeljskega intervjuja.

Kaj lahko bi namesto v Celju danes igral v Kopru

Po naših informacijah bi se sicer tudi poleti lahko zgodilo, da bi agentske ambicije znova pokvarile načrte mlademu napadalcu. Celjani so zanj po koncu lanske sezone že pripravili ponudbo, a je agent priložnost zaslutil tudi v Kopru in 21-letnika dejansko odpeljal na Primorsko, kjer je v majici kanarčkov odigral tudi pripravljalno tekmo proti Radničkemu iz Niša. Ob zmagi s 3:2 je zadel dvakrat.

Koprčani so bili prepričani, da so v njem našli idealno zamenjavo za Lamina Colleyja. A Celjani so se vendarle vrnili, tokrat s še boljšo ponudbo in Nigerijec se je vrnil v knežje mesto ter naposled podpisal pogodbo. Koprčani tega niso sprejeli ravno z nasmeški na obrazu, a tako pač je v nogometu. Dokler stvari niso na papirju in podpisane …

Namesto, da bi igral za Koper, je kanarčkom na prvi medsebojni tekmi zabil gol ter prispeval še podajo.

Najdejo vse mogoče fante iz druge hrvaške lige, njega pa niso …

Ostali slovenski klubi, še posebej Maribor in Olimpija, se zdaj verjetno tepejo po glavi. Medtem ko njihove skavtske službe in športni direktorji najdejo slehernega bolj ali manj kompetentnega nogometaša iz druge hrvaške lige, jim je nogometaš, ki so ga imeli pred nosom, ušel z radarja. Vprašanje, če ne bi tudi Celjanom, a so ti k sreči kot pomočnika Pilipčuku pripeljali rusko govorečega Darijana Matića, ki je fanta odlično poznal.

V vsakem primeru je jasno, da Ikwuemesi v slovenski ligi ne bo ostal dolgo. Po naših zanesljivih informacijah so Celjani z vzhoda Evrope, s katerim imajo zaradi rusko-ukrajinskih investitorjev odlične povezave, dobili zelo konkretne ponudbe za prestop Nigerijca. A padla je odločitev, da morajo Celjani svoje ambicije končno podkrepiti na igrišču, zato najboljših posameznikov klub poleti ne prodaja.

Tako Ikwuemesi ostaja. Za zdaj. In po spletu okoliščin so danes Celjani verjetno še kako zadovoljni, da imajo v svoji ekipi Charlieja. In ne Ognjena. Tistega, za katerega naj bi po Celju nabirali denar v vrečah, danes pa na petih tekmah v tajski ligi sploh še ni dosegel zadetka …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!