Kdo je košarkarska ikona, ki je v Ljudskem vrtu spremljala Acuna Ilicalija?

Nogomet 13. Maj 202418:00 > 19:15 1 komentar
Acun Ilicali
Foto: Jure Banfi

Večni derbi med Olimpijo in Mariborom je imel tokrat prav posebnega gosta. To je bil turški poslovnež Acun Ilicali, ki s svojimi milijoni vstopa v ustroj štajerskega nogometnega ponosa. V družbi poslovneža pa je bil opažen tudi nekdanji vrhunski košarkar Mirsad Türkcan.

Življenja športnikov po končani karieri zaidejo v različne vode. Mirsada Türkcana je očitno odneslo v športno-poslovne vode.

Danes 47-letni zaupnik in prijatelj turškega medijskega mogotca Acuna Ilicalija je nekdanji vrhunski košarkar. Rodil se je sicer v srbskem Novem Pazarju kot Mirsad Jahović (njegova sestra Emina je znana balkanska pevka), a se že kot najstnik preselil v Turčijo, kjer se je kalil v mladinskem pogonu Efes Pilsna.

Mirsad Türkcan
Mirsad Türkcan. Foto: Guliverimages

Leta 1998 je bil izbran v prvem krogu nabora lige NBA, kot 18. so ga v svoje vrste pripeljali Houston Rockets. V ligi NBA ni dobil prave priložnosti, nekaj tekem je v sezoni 1999/2000 odigral v dresu New Yorka in Milwaukeeja.

Živa ikona evrolige

Leta 2001 se je vrnil v Evropo in oblekel dres CSKA-ja iz Moskve in bil celo MVP rednega dela evrolige v sezoni 2001/2002. Kasneje je igral tudi za Sieno, nato pa največji del kariere preživel kot član Fenerbahčeja. V sezoni 2008/2009 je postal sploh prvi košarkar, ki je presegel mejo zbranih 1000 skokov v moderni eri evrolige. Fenerbahče je leta 2012, ko je končal kariero, celo upokojil njegovo številko šest.

Mirsad Türkcan
Mirsad Türkcan. Foto: Guliverimages

Türkcan je na državni ravni zastopal turške barve in z reprezentanco leta 2001 osvojil srebro na evropskem prvenstvu. Skupno je za Turčijo igral na šestih velikih tekmovanjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje