Prvaki, ki to želijo ostati: Celje lovi reprezentanta

Nogomet 13. Maj 20245:00 1 komentar
Valerij Kolotilo
Foto: Aleš Fevžer

Nogometaši Celja so včeraj pred 6000 navijači na stadionu Z'Dežele v zrak visoko dvignili pokal za naslov državnega prvaka za sezono 2023/2024. A medtem ko ljudje v ospredju slavijo velik uspeh, njihovi nadrejeni v ozadju že sestavljajo ekipo, s katero želijo grofi ohraniti status najboljše slovenske ekipe tudi v prihodnje.

NK Celje je v letošnji sezoni naposled vendarle našel pot oziroma smernice, ki so jih rusko-ukrajinski investitorji zastavili že pred tremi leti, ko so prevzeli klub iz knežjega mesta.

Grofje so bili to sezono suvereno najboljša ekipa v Prvi ligi Telemach. Spodrsljajev je bilo malo, vodstvo na prvenstveni lestvici v resnici ni bilo nikoli pretirano ogroženo. Trenerja Albert Riera in Damir Krznar sta živela v trenerskem luksuzu izjemno močnega igralskega kadra, ko so na klopi grofov sedela imena, ki bi bila bržkone v ospredju v kateremkoli drugem slovenskem prvoligašu.

Zadnji dve domači tekmi z Olimpijo in Koprom sta pokazali tudi učinke dolgoročnega dela marketinške ekipe kluba. Knežje mesto se je navijaško prebudilo, in če smo Celju v preteklosti očitali, da kljub prevzemanju dominantnega statusa v slovenskem nogometnem prostoru ne uspe privabiti lokalnih ljubiteljev nogometa, se to zdaj spreminja.

Celje - Olimpija
Celjani so z dobrimi rezultati in predstavami prebudili navijače v knežjem mestu. Foto: Uroš Skaza

Modrić, Vardy, Džeko …

Jasno, vse skupaj se še približuje ravni, na katero si želi klub pomakniti ambiciozno vodstvo, ampak enako pravzaprav velja tudi, ko govorimo o sestavi moštva za prihodnost. V Celju namreč načrtujejo nove odmevne okrepitve.

V zadnjih tednih so v knežjem mestu nogometno javnost razburkali predvsem z napovedanim lovom na veliko mednarodno okrepitev, ki bi krepko presegla vse okvire Prve lige Telemach. Naj si bo to Luka Modrić ali Jamie Vardy oziroma Edin Džeko, zdi se, da Valerij Kolotilo in sodelavci v resnici načrtujejo naskok na odmevno ime, ki bi v vseh pogledih popestrilo slovensko nogometno dogajanje.

Edin Džeko
Če kdo od velikih imen, se najbolj realna tarča zdi Edin Džeko. Foto: Profimedia

Kakšna bo prihodnost Egorja Pruceva?

A če je to zveneče ime še nekoliko v zraku, se precej jasneje rišejo nekatere druge okrepitve, ki jih želijo v svoje vrste zvabiti oziroma obdržati Celjani. V to zadnjo kategorijo spada predvsem Egor Prucev, ki ga grofje nameravajo dokončno pripeljati v svoje vrste, a se morajo glede tega dogovoriti s Crveno Zvezdo, ki ga je za to sezono posodila ekipi iz mesta ob Savinji.

Srbski mediji sicer poročajo, da bo odškodnina morda celo milijonska, a naše informacije so drugačne. Na mizi naj bi bila za slovenske razmere še vedno visoka odškodnina, ki pa ni niti blizu milijonski. Grofje pa ob tem Beograjčanom ponujajo še odstotke od naslednje prodaje.

Egor Prutsev
Ni skrivnost, da si Celjani želijo Egorja Pruceva zadržati v svojih vrstah. Foto: Aleš Fevžer

Bo prišel reprezentančni vratar?

Naslednje ime, ki se pojavlja v kontekstu okrepitev Celja, je tudi Marko Tolić, ki naj bi bil želja trenerja Damirja Krznarja. Uspelo nam je izvedeti tudi, da so grofje resno zagrizli tudi v boj za podpis pogodbe s slovenskim reprezentantom Igorjem Vekićem.

Trenutno tretji vratar naše izbrane vrste je član danskega Vejleja, s katerim ima pogodbo podpisano še za naslednji dve sezoni. A ker 26-letnik dobiva zelo malo priložnosti za dokazovanje, bi lahko v naslednji sezoni našel novo sredino, ki bi mu omogočala večjo minutažo. Ideja, da se preseli v Celje, sicer ni nova, grofje so se z nekdanjim čuvajem mreže Brava spogledovali že v nekaterih prejšnjih prestopnih rokih.

Igor Vekić
Se bo Igor Vekić na slovenske zelenice vrnil v dresu Celja? Foto: Aleš Fevžer

Kako pestro bo na izhodnih vratih?

Celjani se želijo okrepljeni lotiti naslednjega velikega izziva, to je Evropa. Ni skrivnost, da ima v tem pogledu predsednik kluba Valerij Kolotilo zelo visoka pričakovanja in želi zato zadržati jedro šampionske ekipe.

Zdi se, da bo imel največ dela na tem področju s prihodnostjo Aljoše Matka, ki vse manj skriva, da si želi po odlični sezoni najti nov izziv v tujini, zanj pa se vse bolj resno zanima Slovan iz Bratislave. Tudi Žana Karničnika bi lahko sploh po nastopu na Euru 2024 začeli oblegati snubci, izguba dveh tako pomembnih stebrov ekipe pa bi dodobra porušila temelje, na katerih se gradi trenutna era Celja.

A glede na finančne kapacitete oziroma dejstvo, da se grofom s prodajami nogometašev v luči zagotavljanja klubske eksistence ne mudi, je zelo verjetno, da bosta oba omenjena nogometaša, pa tudi drugi nosilci igre, ostali v moštvu vse do zaključka evropskih kvalifikacij.

Skratka, zdi se, da Celjani ambiciozno pogledujejo v prihodnost. Kdor jih bo želel sklatiti z vrha (kandidat je samo en, domuje pa v Ljudskem vrtu), bo imel vse prej kot lahko nalogo …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje