Olimpija zavila v slepo ulico in v njej čelno trčila v zid

Nogomet 13. Maj 202411:00 > 11:06 9 komentarjev
Igor Barišić Adam Delius
Foto: Aleš Fevžer

Komentar o tem, kakšna je trenutna realnost ljubljanske Olimpije in predvsem, kakšna bo prihodnost kluba iz Stožic.

Zgodovinska sezona Olimpije, v kateri je ta prvič v okusila slast igranja v evropskih tekmovanjih, se bliža koncu. Koncu, ki bo zelo klavrn.

Zmaji tekmovalno obdobje zaključujejo s porušenimi odnosi, brez trenerjev in z nezadovoljnimi nogometaši. Večina izmed njih je v Olimpijo tako ali tako prišla zgolj zaradi lanskoletnega vonja po igranju v evropskih tekmovanjih, zaradi takšnih in drugačnih razlogov pa zdaj iščejo le še način, kako čim hitreje zapustiti zmajevo gnezdo.

Vladavina Adama Deliusa in njegove desne roke Igorja Barišića se tako spreminja v kaos. Pravzaprav bi se to zgodilo že mnogo prej, a so vodilni možje Olimpije zadeli vsaj s tem, ko so na trenerski stolček zmajev ustoličili Alberta Riero.

Albert Riera
Ko so ustoličili Alberta Riero, so v Olimpiji naredili še veliko boljšo potezo, kot so takrat mislili. Foto: Aleš Fevžer

Slednji je vodstvu zmajev prinesel dvojno domačo krono in mu predvsem kupil čas, da uredi tudi v času na igrišču dominantne Olimpije kaotično pisarniško ozadje. Čeprav se vodstvo rado pohvali z lansko zgodovinsko sezono, je bila slednja takšna predvsem zato, ker je Riera ekipo neprodušno zaprl pred zunanjimi vplivi in pritiski vodstva kluba.

Delius, Barišić in sodelavci so jezni zaradi izgube avtoritativnega statusa Riero označili kot neposlušnega trenerja, s katerim je nemogoče delati, in ga izgnali iz kluba. Mehurček idile pa je s tem počil in začelo se je tisto, čemur navijači danes pravijo cirkus.

Albert Riera
Riera zamere do vodstva Olimpije do danes ni ohladil. FOTO: Uroš Skaza

Rezultati Olimpije so začeli počasi, a zanesljivo padati. In s tem so začeli na plano prihajati tudi vsi ostali problemi, ki jih je zasedba Riere v sezoni 2022/2023 učinkovito pometla pod preprogo. Olimpija ima danes odprte dolgove na vseh frontah, že dolgo ni več nobena skrivnost, da živi na račun posojil, ki gredo v nebo. In pa na račun zaskrbljenosti župana Zorana Jankovića, ki želi na vsak način preprečiti, da klub pade (znova) v peto ligo.

Koliko denarja sploh ima Adam Delius, ostaja velika neznanka. Pravih finančnih vložkov in injekcij z njegove strani, vsaj zdi se tako, že dolgo ni. Vodstvu se je uspelo obenem z lažnimi obljubami spreti tudi z nogometaši zmajev, marsikdo tako išče načine, kako zapustiti klub. Da o zadnji potezi odločevalcev in menjavi trenerja pred derbijem sploh ne govorimo.

Zoran Zeljković je začel opozarjati na to, da v klubu vlada kaos. Avtoritativno vodstvo pa si tega, naj bo to še tako zelo res, ni dovolilo. Ljubljančan je ob prvi rezultatski krizi moral oditi, četudi je posledično Olimpija ostala brez kakršnegakoli trenerja, ki bi bil usposobljen za vodenje ekipe.

Zoran Zeljković
Tudi Zoran Zeljković je Olimpijo zapustil s skrhanimi odnosi z vodstvom. Foto: Aleš Fevžer

Roko na srce, Goran Boromisa, ki je tako ali tako ekipo Olimpije sestavljal s proračunom 0 evrov in ‘smešno’ majhno vrečko denarja za plače, je s svojimi varovanci v Ljudskem vrtu iztržil še veliko. To, da se cirkus ni popolnoma osramotil.

Kakšna bo prihodnost Olimpije, ne zna napovedati niti Nostradamus. Vodstvo zmajev več kot očitno kluba ne želi predati iz svojih rok, a ob tem, ko rastejo celjske ambicije in finančni vložki ter v Maribor vstopajo turški milijoni, izgublja stik s slovenskim nogometnim vrhom.

Proračun zmajev je namreč okleščen na minimum. Večjih vložkov Adama Deliusa in sodelavcev ne pričakuje nihče, kar posledično pomeni, da bo sestava kadra za naslednjo sezono vse prej kot preprosta. Slovenskih igralcev, ki izstopajo v manjših klubih, trenutno prav nič ne vleče v Olimpijo, kvalitetni tujci pa so dragi in realnost zmajev bo očitno kopičenje povprečnih plačancev, ki drugih, resnejših klubov ne bodo zanimali.

Adam Delius
Kam pelje Olimpijo Adam Delius? Bojimo se, da tega ne ve niti sam. FOTO: Aleš Fevžer

Navijači in nogometna javnost so že davno izgubili zaupanje v to, da je trenutno vodstvo sposobno klub vrniti v šampionske vode. Medtem ko Mariborčani in celo Celjani vrtijo marketinške stroje in polnijo stadione, Stožice bolj ali manj samevajo, ljubljansko nogometno občinstvo pa obljub in laži vodstva že davno ne ‘kupuje’ več. Njihov ljubljenec Mustafa Nukić pa, po še eni avtoritativni odločitvi vodstva, pozabljen od vseh sam teka po ljubljanskih travnikih.

Čakamo torej na Olimpijo, ki je urejena kot bundesligaš, ki lahko kupi igralca za milijon evrov in katere finančno stanje je najboljše v zgodovini. Vse to so namreč izjave vodstva Olimpije, ki pa danes zvenijo kot scenarij iz zares, zares slabe komedije.

Komentar avtorja ne odraža nujno mnenja celotnega uredništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje