Kdo je kriv, da so Celjani zapustili svoj nogometni dom?

Nogomet 11. Avg 20238:27 3 komentarji
Foto: Jure Banfi

Le dva dni po velikem spektaklu med Olimpijo in Galatasarayem, ko je stadion Stožice pokal od navijaške strasti in nogometnih užitkov, je bila podoba največjega stadiona v državi spet precej bolj skromna. Sicer je bila znova na sporedu evropska tekma, a na njej ni domovala ljubljanska zasedba, temveč Celjani, ki zaradi neustreznosti oziroma dotrajanosti stadiona Z'Dežele tekem tega ranga ne morejo igrati doma. Na stadionu, ki lahko sprejme več kot 13.000 gledalcev. Kdaj se bo celjska nogometna sramota končala in kdo je kriv za nastalo situacijo?

NK Celje je v zadnjih sezonah storil kar nekaj korakov v pravo smer. Okrepljeni z investicijami iz vzhodne Evrope so grofje v mestu ob Savinji sestavili izjemno kakovostno moštvo in letos na trenersko klop pripeljali še dvojno okronanega Alberta Riero. Kvaliteta kadra in dokazano uspešen trener sta temelja, na katerih Celjane upravičeno štejemo v najožji krog favoritov za letošnji naslov v Prvi ligi Telemach.

“Slovenski nogomet potrebuje širino. Tako kot potrebujemo veliki derbi med Olimpijo in Mariborom, potrebujemo tudi izzivalce tema dvema ekipama,” je v teh dneh v Sportklubovem intervjuju razmišljal slovenski selektor Matjaž Kek. In s tem se lahko samo strinjamo. Za to, da postaneš resen izzivalec največjima kluboma v Sloveniji, pa potrebuješ tudi podporo navijačev. In čeprav se v celjskem klubu s sodobnimi marketinškimi pristopi trudijo, da bi tradicionalno rokometno mesto postalo vsaj malce bolj nogometno, so tokrat zvezanih rok opazovali, kako jim skozi prste polzi idealna priložnost, da se mesto ob Savinji še bolj poveže z nogometnim klubom.

Včerajšnja podoba Stožic je bila po torkovem spektaklu precej klavrna. A to ni kritika celjskih navijačev, vseeno je bilo na stadionu 2000 navijačev, kar je glede na “gostujočo domačo” tekmo lepa številka. Dejstvo pa je, da bi se v Celju včeraj zbralo še precej več ljubiteljev nogometa, ki pa so za to ostali prikrajšani. Celjski stadion je postal nogometna sramota knežjega mesta, ki razpada pred očmi ljubiteljev nogometa v mestu pod tremi zvezdami. Kdo je kriv za to, da dve desetletji po odprtju drugi največji stadion v Sloveniji kmalu ne bo zadostoval niti kriterijem igranja med domačo elito?

Klavrno stanje celjskega stadiona

Novi župan obljublja posodobitve

Lastnik stadiona Z’Dežele je mestna občina, ki jo je vse od leta 1998 vodil Bojan Šrot. V lanskem letu je dolgoletni župan knežjega mesta precej nepričakovano izgubil volitve proti predstavniku nove politične generacije Matiji Kovaču.

Novi celjski župan je pred dnevi že predstavil svojo plat zgodbe o tem, zakaj so bili Celjani primorani v evropskih tekmovanjih zapustiti svoje nogometno domovanje. Aktivnosti, da se to ne bi zgodilo, so stekle v pomladanskih mesecih, a je bilo takrat prepozno za izboljšave, ki bi stadion dvignile na tretjo Uefino kategorijo, ki je primerna vsaj za igranje kvalifikacij za evropska tekmovanja. So pa navijači Celja dobili vsaj obljubo, da bodo zadeve nadgrajene v prihajajočem letu in da bo v poletju 2024 stadion že zadostoval Uefinim standardom.

Upravljalec stadiona: Doslej ni bilo interesa za nadgradnjo

Če je mestna občina lastnik stadiona, pa je upravljalec, ki skrbi za to, da je stadion v ustreznem stanju in služi svojemu namenu organizacije tekem podjetje ZPO Celje, katerega direktor je že dolga leta Ivan Pfeifer. Pri slednjemu poiščemo odgovore, zakaj je stadion Z’Dežele leto 2023 dočakal v tako slabem stanju.

“Doslej ni bila nikoli sprejeta odločitev, da se stadion dvigne v tretjo ali celo četrto kategorijo Uefe. Pogovarjalo se je, odločitve pa ni bilo. Vemo pa, kdo odloča. Tisti, ki da denar, to pa je mestna občina Celje. Doslej ni bilo interesa za to. Verjetno tudi zaradi samega kluba in nivoja igranja nogometa, to ni moje področje. Lani oziroma letos pa je v načrtu priprava vseh projektov, da se stadion dvigne na tretjo stopnjo Uefe. Ker v proračunu ni več denarja, ostajamo pri projektih. Po končanih projektih bo morda sprejet tudi rebalans proračuna, s katerim bi šli ti projekti v hitrejšo realizacijo. O tem se pogovarjamo. Ampak to mora v proračunu sprejeti občina, nato pa lahko gremo v investicije,” na naše vprašanje o tem, zakaj stadion dvajset let od svojega odprtja ni doživel ustreznih posodobitev, odgovarja Pfeifer.

Celjani so bili sicer v sezoni 2019/2020 državni prvaki in so v poletju 2020 igrali kvalifikacije za ligo prvakov in ligo Evropa, kar pa očitno ni bil dovolj močan motiv za mestno občino, da bi že takrat zelo dotrajan stadion dočakal potrebne izboljšave.

“Mi smo kot upravljalci vsako leto predlagali spremembe, ampak pri sprejetju proračuna in opredeljevanju prioritet v mestni občini je to vedno stalo nekje ob strani. Ne, da ne bi želeli, ampak vselej so bili na mizi večji oziroma drugačni problemi. Letos je odločitev, da je v načrtu priprava vseh projektov, če pa bodo zagotovljena sredstva in javna naročila, se bo šlo v realizacijo. Ampak to zagotovo ne bo do te jeseni, ampak prihodnje leto,” še pojasnjuje Pfeifer.

Lasnik stadiona je torej mestna občina, upravljalec podjetje ZPO, najemnik, ki ima zaradi nastale situacije največ težav, pa NK Celje. “Z njimi imamo sklenjeno pogodbo. Klub je uporabnik površin, katerih lastnik je občina, mi pa z njimi upravljamo. Kaj več tu nimam dodati,” odnose s klubom skopo opiše naš sogovornik.

Odgovora na to, kdo je kriv za nastalo situacijo, tako (pričakovano) nismo dobili. Prelaganje odgovornosti je pač najpriljubljenejša ‘športna panoga’ slovenske politike. Obljuba pa ostaja, prihodnje poletje naj bi Celjani Evropo igrali doma. Če pa se vanjo ne bi uvrstili na igrišču, bi bil to ob vseh investicijah v igralski in trenerski kader to takšen spodrsljaj, da bi problematika dotrajanega drugega največjega stadiona v Sloveniji spet postala povsem nepomembna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje