Stadion Z’dežele zaradi malomarnosti postal celjska sramota (VIDEO)

Nogomet 7. Avg 202313:53 0 komentarjev
Stadion z'Dežele, streha
Foto: SK

NK Celje četrtkove tekme 3. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo proti beloruskemu Neman Grodno (v živo na SK) ne bo igral na domačem stadionu Z'dežele. Ta trenutno namreč ne ustreza Uefinim standardom, čeprav si klub že daljše obdobje prizadeva za posodobitev objekta, a je pri tem brez moči. Stadion je v upravljanju podjetja ZPO Celje d.o.o., ki je pod okriljem Mestne občine Celje.

Novica, da prva tekma 3. kroga kvalifikacij med Celjem in Neman Grodnim ne bo odigrana na domačem stadionu, temveč v ljubljanskih Stožicah, sprožila precej buren odziv. Predvsem na širšem območju Celja so številni izrazili nezadovoljstvo in zgražanje, kako je mogoče, da stadion, ki je bil pred 20 leti zgrajen in dograjen tudi za potrebe slovenske članske reprezentance, ne ustreza pogojem Uefe.

Čeprav Stadion Z’dežele po starosti še zdaleč ne sodi v kategorijo starejših, se v 20 letih ni sledilo trendom Uefe. Zadeva je po informacijah Sportkluba prišla celo tako daleč, da ne gre več zgolj za vprašanje igranja tekem pod okriljem Uefe, temveč je zaradi dotrajane razsvetljave in zahtev glede svetilnosti pod vprašajem tudi nastopanje v Prvi ligi Telemach v naslednji sezoni. Žarnice na reflektorjih so stare polni dve desetletji.

Trenutno dotrajanost stadiona, vključno z uničeno streho ter močno poškodovanim in z vodo zalitim VIP prostorom, si lahko ogledate v naslednjem videu.

Stadion Z’dežele:

Leto izgradnje: 2003 (glavna – vzhodna tribuna); Leta 2004 je bila dograjena zahodna, leta 2005 južna in leta 2008 severna tribuna.
Kapaciteta: 13.059 (7.000 pokritih)
Moč žarometov: 1400 luxov
Vrednost naložbe: 16,5 milijona evrov

Stadion Z’dežele. Foto: Aleš Fevžer

UEFA zavrnila prošnjo Celjanov

Celjani so na Uefo naslovili prošnjo, da jim letos izjemoma vendarle odobri igranje domačem igrišču v vseh fazah kvalifikacij, a so bili zavrnjeni, ker se v desetletnem obdobju v objekt ni vlagalo nič. Težavo je predstavljala tudi dobavljivost potrebne opreme, da bi standardom Uefe zadostili vsaj začasno.

Za dodatno sol na rane je sredi julija poskrbela močna nevihta, ki je z glavne tribune odtrgala velik del strehe oz. strešnih panelov. Po zadnjih informacijah bo stadion brez strehe vso jesen, čeprav ob dežju zdaj voda zamaka tudi pisarne in slačilnice pod tribuno.

Stadion z'Dežele, streha
Uničena streha. Foto: SK

Kaj manjka za prehod v višjo kategorijo?

Za prehod na tretjo kategorijo stadiona po Uefinih standardih, ki bi omogočala igranje tekem v vseh fazah kvalifikacij za evropska tekmovanja, je potrebno urediti:

  • postavitev kontrole vstopov – vstopni vrtiljaki,
  • kontrolna soba s pripadajočo nadzorno opremo, kot so kamere, monitorji in vsa instalacija,
  • izboljšanje pogojev za delo medijev, dodatna mesta za medije na glavni tribuni, večje medijsko središče,
  • prostor za TV studio.

Gre za osnove, ki bi morale biti urejene, da bi lahko že v četrtek Celjani igrali na svojem igrišču. Kapaciteta objekta in travnata površina sicer ne predstavljata težave.

Za četrto kategorijo stadiona, kar je tudi dolgoročni cilj kluba, je potrebno še nekoliko izboljšati določene pogoje. Predvsem gre za vložek v prestiž, kar med drugim pomeni tudi boljši in večji prostor za VIP goste.

Foto: Aleš Fevžer

Klub ima po naših informacijah ob vseh težavah povsem zvezane roke, saj so zgolj najemniki stadiona. Odgovornost tako leži na celjski občini, ki je pri posodabljanju Stadiona Z’dežele zaspala in skrbela zgolj za najosnovnejša tekoča vzdrževalna dela.

Celjani sicer že več let pošiljajo prošnje in izpolnjuje vloge za posodobitev stadiona, a do zdaj še niso bili uspešni. V zadnjem obdobju so sicer Mestna občina Celje, podjetje ZPO Celje d.o.o. in NK Celje odprli dialog, četudi deset let prepozno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!