Kdo je možakar, ki je turški šport boksnil v obraz?

Nogomet 13. Dec 202313:52 > 14:01 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Faruk Koca, ki je v zaključku ponedeljkove tekme turškega prvenstva Ankaragücü - Rizespor v obraz boksnil glavnega sodnika, ni zaključil le svoje poti športnega funkcionarja. Verjetno bo 59-letnika še bolj zabolelo dejstvo, da so ga na včerajšnjem zasedanju vladajoče pozicije Gibanja za pravičnost in razvoj izključili iz stranke. In kdo pravzaprav je donedavni predsednik Ankaragücüja?

Faruk Koca velja za eno izmed najbolj politično aktivnih športnih figur. Oziroma je veljal.

O Koci bo treba govoriti v pretekliku, saj si je dovolil nedopustno dejanje fizičnega obračunavanja s sodnikom, še največja ironija v celotni zgodbi pa je dejstvo, da je sedaj že nekdanji predsednik kluba iz turškega glavnega mesta pred 14 meseci s strani Turške nogometne zveze (TFF) prejel nagrado za “fair-play” oziroma svoj športen duh. Prislužil naj bi si jo zaradi svojega leporečenja pred pokalno tekmo Ankaragücüja s tretjeligašem Amed Sportif.

“Prejeto priznanje mi nalaga še večjo odgovornost za korake, ki jih bom naredil in delo, ki ga bomo opravljali odslej. Rad bi povedal, da se bom kot predsednik kluba po najboljših močeh trudil širiti fair-play,” je takrat dejal Koca. Izjava se je postarala kot skisano mleko.

Svetovna zvezda z močno negativno konotacijo je postal v ponedeljek, a v Turčiji gre za dokaj znano ime. Na noge je pomagal postaviti stranko Recepa Tayyipa Erdogana (AKP), ki državi vlada že več kot 20 let. Od leta 2002 do 2011 je deloval kot poslanec narodne skupščine v glavnem mestu Ankara. Kljub močnim povezavam v vladajoči poziciji je s ponedeljkovim incidentom bržčas prestopil mejo in zaključil tudi kariero politika.

Gnusno dejanje

Po škandalu se je oglasil tudi turški predsednik Erdogan. “Šport pomeni mir in bratstvo. Šport je nezdružljiv z nasiljem. Nikoli ne bomo dovolili nasilja v turškem športu,” je zapisal Erdogan na družbenem omrežju X in nogometnemu sodniku, ki trenutno okreva v bolnišnici, zaželel hitro okrevanje. V turški zvezi so še zapisali, da so nenehne kritike sodnikov pripeljale do tega izbruha nasilja. “Vsakdo, ki je ciljal na sodnike in spodbujal zločine proti sodnikom, je sokriv za to gnusno dejanje. Neodgovorne izjave predsednikov klubov, menedžerjev, trenerjev in televizijskih komentatorjev so tlakovale pot temu podlemu napadu.”

“Nisem ga želel udariti, temveč mu le pljuniti v obraz ali pa se z njim pogovoriti. Sicer pa bo s sodnikom vse v redu, ob udarcu ni utrpel nobenega zloma. Prizorišče sem hitro zapustil, ker imam težave s srcem,” so bile prve besede Koce, ki le dodatno pričajo o tem, kako omamljen od položaja oblasti je 59-letnik, pa čeprav se je kasneje posipal s pepelom. Ni dvakrat za reči, da je dobil telefonski klic z višjih inštanc s povišanim tonom.

Razbil Erdoganov avto, klofutal carinike

Koca, oče štirih otrok, je bil rojen leta 1964 v vasi Derekisla, kakšnih 70 kilometrov južneje od Ankare. Na začetku svoje poslovne poti, preden je postal politik, se je osredotočal na kariero blagovne menjave s tujino. Po včlanitvi v Gibanje za pravičnost in razvoj se je hitro vključil v ožji Erdoganov krog, kar 12 let (2002-2014) je poglavarju države celo oddajal hišo v bogati ankarski četrti Subayevleri.

Če ste Turek in zanj do leta 2006 še niste slišali, se je to takrat zagotovo spremenilo. Koca je tedaj Erdoganu pomagal iz osebnega vozila, ki je bilo navznoter zaklenjeno. Vodji države je postalo slabo, v avtu se je začel dušiti in celo omedlel, tako da mu je Koca priskočil na pomoč s silo. V bližini je našel gradbišče in delavcem zabičal, naj prinesejo macolo. Z njo je raztreščil neprebojno šipo ter Erdogana spravil v bolnišnico.

FOTO: Profimedia

Da ima možakar zelo kratko vžigalno vrvico, priča dogodek iz leta 2009, ko je bil Koca skupaj s še enim poslancem AKP zadržan v gneči na turško-sirijski meji po romanju v Meko. Takrat naj bi se sporekel s cariniki, vsaj enega naj bi oklofutal.

Predlani je bil z 802 glasovoma od skupno 1058 (kot edini kandidat) izbran za predsednika kluba Ankaragücü in pogodbo slovesno podpisal z nekdanjim turškim reprezentantom, zdaj pa trenerjem kluba iz Ankare, Emrejem Belözoğlujem. Po ponedeljkovem napadu na sodnika Halila Umuta Melerja, se je eden izmed nekdanjih strategov Ankaragücüja Hikmet Karaman opogumil in javnosti sporočil, da se je ob nekem porazu moštva “šerif” spravil tudi nanj.

Odgovoren za smrt otroka

Koca je med drugim ustanovitelj in lastnik Rast Group, turškega gradbenega velikana. Leta 2012 je na enem izmed njegovih gradbišč 10-letna punčka padla v odprto luknjo, napolnjeno z vodo ter utonila. Sprva je bil politik obsojen na kazen iz malomarnosti, odsedeti bi moral leto in 8 mesecev, sodišče pa mu je na koncu prisodilo le smešno denarno kazen 12.000 lir (383 evrov!?).

“Ko sem treniral klub, me je Koca udaril. Takrat sem zadevo požrl, a zdaj je pravi čas, da delim z vami, saj to mirno lahko storim,” je v eni izmed oddaj včeraj povedal Karaman.

Incident se je ‘mariniral’

Koca je zamero do sodnikov in prepričanost, da je njegov ljubi klub (pre)večkrat oškodovan, v sebi kuhal že nekaj časa.

Januarja letos je v enem izmed televizijskih pogovorov po porazu z Adano Demirsporjem izustil: “Sodniki, ki so bili dodeljeni za to tekmo, bodo plačali za svoje poteze in se soočili s še ne videnimi posledicami, če se bo takšno sojenje nadaljevalo. Kako se bom odzval na vse skupaj, pa bomo videli.”

Turški nogometni novinar Mert Aydin meni, da je obnašanje Koce značilno za visoke turške uradnike, ki mislijo, da jim je dovoljeno vse: “Njegove predhodne besede pričajo o tem, česa je sposoben. Verjetno je mislil, da lahko prestopi mejo, saj ga bodo njegove politične vezi rešile in bo deležen le manjše denarne kazni.”

FOTO: Profimedia

Očitno se je motil. Sodnik, ki je, mimogrede, danes že zapustil bolnišnico, njega in kogarkoli iz Ankaragücüja včeraj med okrevanjem v kliničnem centru glavnega mesta Turčije ni želel sprejeti. “Koca mi je poleg udarca še grozil s smrtjo, dejal je, da bo pobil tudi moje pomočnike,” je Halil Umut Meler svojo odločitev utemeljil tiskovni agenciji Anadolu.

Predsednik(i) tepejo, karavana gre dalje

Potem, ko so v torek v Turčiji zaustavili nogometno prvenstvo za nedoločen čas, je danes turška zveza sporočila, da se bo nogomet v vseh ligah s 17. krogom nadaljeval že prihodnji teden. “Z odločitvijo, ki smo jo sprejeli danes, se bodo vse lige nadaljevale v torek, 19. decembra,” je v izjavi za javnost turške nogometne zveze dejal njen predsednik Mehmet Büyükeksi. Tekme 16. kroga so prestavili na termin, ki ga bo tekmovanje določilo naknadno.

Trenutno najbolj uveljavljen turški sodnik je plačal visok davek, a svoje delo bo lahko še naprej opravljal. Za Koco javnost najbrž ne bo več slišala. Izjema so turški gradbeni krogi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!