Največje Kekovo presenečenje, zaradi katerega je Olimpiji danes žal

Nogomet 25. Maj 202412:00 > 12:06 0 komentarjev
Adrian Zeljković
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski selektor Matjaž Kek je na seznam slovenske reprezentance večinoma uvrstil imena, ki smo jih na njem pričakovali. Najodmevnejši novinec na spisku je Josip Iličić, najbolj presenetljivi pa vezist slovaškega Spartaka iz Trnave Adrian Zeljković. Slednji se je v reprezentanco prebil skozi stranska vrata, a nogometu popolnoma predani mladenič jih želi zdaj zaloputniti za sabo in tukaj tudi ostati.

Zgodbo Adriana Zeljkovića smo na Sportklubu predstavili že pred novim letom.

Če jo na kratko povzamemo, mladenič iz Žalca v Savinjski dolini je skozi svoj nogometni razvoj izkusil igranje v akademijah vseh treh največjih slovenskih klubov – Maribora, Olimpije in Celja – nato pa svojo člansko srečo našel v sežanskem Taboru, kjer se je vztrajno prebijal med najboljše posameznike slovenske lige in si lansko poletje priigral selitev v slovaški Spartak iz Trnave.

Milijonska zamujena priložnost Olimpije, pa tudi Celja in Maribora

Poleti si je Zeljkovića želela v svoje vrste vrniti tudi Olimpija, a se klubsko vodstvo ni odločilo za to investicijo. Na koncu je Spartak sežanskemu Taboru za obrambno naravnanega vezista odštel približno 100.000 evrov.

Adrian Zeljković
V sezoni 2020/2021 je pod vodstvom Dina Skendra štirikrat zaigral za člansko ekipo Olimpije. Foto: Aleš Fevžer

Danes, ko je Zeljković članski slovenski reprezentant in zelo zaželeno ime na nogometni tržnici ter se bo ob njegovem prestopu zagotovo zasvetila milijonska odškodnina, je verjetno Ljubljančanom še kako žal, da so mladeniča izpustili iz svojih vrst. No, enako velja tudi za Mariborčane in Celjane …

Brez njega enostavno ne gre

Selitev na Slovaško se je izkazala kot zadetek v polno. Zeljković je nemudoma postal nezamenljiv člen zasedbe ekipe iz Trnave, skupno je odigral kar 45 tekem in z rdeče-črnimi igral tudi v skupinskem delu konferenčne lige. V celotni sezoni je Savinjčan izpustil zgolj sedem tekem svoje ekipe, od tega niti ene evropske.

Slovaško nogometno sezono je Spartak končal na 3. mestu prvenstvene lestvice in si vnovič zagotovil Evropo, boleč pa je bil poraz v finalu pokala proti Ružemberoku. Zeljkovićeve predstave niso ostale neopažene niti širom Evrope. Ne manjka oglednikov klubov iz elitnih petih lig, ki imajo ime ‘slovenskega Hulka’, kot se ga je zaradi robustnega videza oprijel vzdevek, zapisano v svojih beležkah.

Adrian Zeljković

Adrian Zeljković v sezoni 2023/2024

50 uradnih tekem, 7 golov

Izbran v najboljšo enajsterico slovaškega prvenstva

12 evropskih nastopov

6 nastopov za mlado reprezentanco, 2 zadetka

Nastop za člansko reprezentanco v ZDA

Opazil ga je tudi Matjaž Kek

Zeljković je sodoben prototip tako imenovane ‘šestice’, lahko pa igra tudi na položaju ‘osmice’. Poleg telesne moči ga odlikuje tudi široka paleta nogometnega znanja, spreten je v kreaciji igre, hkrati pa odlično predvideva tudi poteze nasprotnika, zato se skozi tekmo zdi, da je vedno ob pravem trenutku na pravem mestu.

Svoje kvalitete je dokazoval v mladi slovenski reprezentanci, leto 2024 pa je zanj prineslo tudi preskok v A selekcijo, ko ga je Matjaž Kek povabil na reprezentančno akcijo v ZDA, kjer je ob zmagi proti izbrani vrsti lige MLS odigral 65 minut.

Adrian Zeljković
V ZDA je Zeljković okusil slast igranja za člansko slovensko reprezentanco. Foto: Guliverimages

Slovenski selektor je že marca namignil na to, da je skozi januarsko akcijo opazil nekaj zelo zanimivih igralcev, ki so prihodnost slovenske reprezentance. Očitno je s tem mislil tudi na Adriana Zeljkovića, ki se je znašel na njegovem širšem seznamu potnikov na Euro v Nemčijo.

“To so sanje vsakega nogometaša. Ne bom lagal, tudi jaz sanjam o tem, da bi zaigral za člansko reprezentanco in igral za evropskem prvenstvu, a se s tem ne obremenjujem. Nikakor ne. Osredotočam se le nase, na svoje delo. Bomo videli, kaj mi bo to prineslo,” je decembra razmišljal 21-letnik, ki se je zdaj znašel na pragu karierne priložnosti. Pred njim pa sta dva tedna dokazovanja, da si jo (že zdaj) zasluži …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!