Še en talent, ki je spolzel iz rok Maribora, Olimpije in tudi Celja

Nogomet 8. Dec 20238:11 1 komentar
Adrian Zeljković je ostal v enakih klubskih barvah, a se iz Slovenije preselil na Slovaško. FOTO: Profimedia.

Adrian Zeljković, ki, čeprav je bil član treh najboljših slovenskih klubov, v Sloveniji na veliki sceni priložnosti nikoli ni dobil, na Slovaškem vse bolj opozarja nase. V dresu Spartaka Trnave dobro igra v prvenstvu in tudi v Evropi. V mladi reprezentanci, ki niza zelo dobre rezultate, je nezamenljiv, je na obzorju tudi članska?

Z nogometom se je začel ukvarjati v domačem Žalcu, se s 14 leti preselil v Maribor, od koder je hitro odšel. Najprej v Šampion, potem za dve leti v Celje, v času preskoka na člansko raven pa pristal pri Olimpiji. A tudi tam ni zdržal več kot leto dni.

V iskanju priložnosti je naredil korak nazaj, se podal v Tabor in tam potrdil to, v kar je sam verjel že od nekdaj. Da lahko igra nogomet na zelo visoki ravni.

Po izpadu Sežančanov v drugo ligo je imel na mizi kar nekaj ponudb – tudi nekaterih klubov, pri katerih je že bil -, ampak se raje odločil, da odide v tujino.

Preselil se je v enega izmed najboljših slovaških klubov Spartak, izkusil Evropo, in se Trnavi začel potegovati za lovorike.

Zelo lepo plat njegovega nogometnega vzpona predstavlja tudi mlada reprezentanca. Je nezamenljiv član začetne ekipe, ki je kvalifikacije za evropsko prvenstvo začela zelo dobro. S tremi zmagami na štirih tekmah.

Za Spartak je do zdaj odigral 25 tekem. FOTO: Profimedia.

“Ko sem se poleti odločal, kako naprej, želel sem namreč menjavo kluba, je bil Spartak najbolj konkreten, zato odločitev ni bila težka. Slovaki so bili v pogovorih zelo aktivni. Imel sem notranji občutek, da je to prava stvar,” je, zakaj se je pred petimi meseci odločil za odhod v Trnavo, povedal Adrian Zeljković, ki je imel s Taborom še enoletno pogodbo, zato so Sežančani na njegov račun tudi nekaj zaslužili.

V Trnavi je še en Slovenec

Nekaj tednov pred Zeljkovićem je Spartak okrepil še en Slovenec, 20-letni bočni branilec Miha Kompan Breznik, ki pa za zdaj v ekipi še nima takega statusa kot njegov rojak. Nekdanji nogometaš Mure in Olimpije je za Spartak odigral 13 tekem (in zabil dva gola), kot posojen nogometaš Spartaka pa odigral še osem tekem v Dinamu iz Malzenice.

Občutek, ki ga je imel poleti, ga ni prevaral

Danes lahko z veseljem ugotovi, da ga notranji občutek ni prevaral. Za Spartak, s katerim nastopa tudi v skupinskem delu evropske konferenčne lige, je v tej sezoni odigral že 25 tekem v vseh tekmovanjih. Le na dveh ga ni bilo v začetni enajsterici.

Čeprav to ni njegova naloga, je zabil tudi dva gola. Drugega pretekli konec tedna, ko v polno meril pri zmagi nad Skalico v prvenstvu z 2:0 in bil najbolje ocenjeni nogometaš na igrišču, pravi Sofascore. Znašel se je tudi v njegovi najboljši enajsterici kroga.

Adrian Zeljković na zadnji tekmi:

“Vesel sem, ker sem ekipi z golom pomagal do zmage. Upam, da bomo zmagovali še naprej,” pravi 21-letni defenzivni vezist, ki spada med najvišje nogometaše. Visok je namreč kar 192 centimetrov.

Visoko meri tudi njegov Spartak. Trenutno je na tretjem mestu, za vodilnim Slovanom iz Bratislave ima šest točk zaostanka, a je v odlični formi. Dobil je zadnjih pet prvenstvenih tekem.

“Merimo tudi na naslov. Če ne v prvenstvu pa v pokalu, ki smo ga osvojili v zadnjih dveh letih. V Evropi smo cilj z uvrstitvijo v skupinski del konferenčne lige že dosegli. Spartak je klub, ki vedno cilja na naslov, čeprav je res, da je prvi favorit Slovan. Nam je malce nagajala Evropa, na katero smo se osredotočali v času kvalifikacij. Takrat smo v prvenstvu izgubili kar nekaj točk. Zdaj, ko smo se osredotočili predvsem na prvenstvo, smo pokazali, kaj zmoremo,” je pred nadaljevanjem sezone optimist eden najbolj standardnih članov Spartaka, ki prav letos praznuje sto let. V bogati zgodovini je bil enkrat slovaški in petkrat češkoslovaški prvak.

Dinu Skenderju bo večno hvaležen

Član Olimpije je bil Zeljković med letoma 2020 in 2021, a v Stožicah nikoli ni dobil profesionalne pogodbe.

V dresu Tabora je odigral 41 tekem in zabil en gol. FOTO: Aleš Fevžer.

“Bil sem mladinec, potem pa sem začel trenirati s članskim moštvom. Opazil me je Dino Skender, zaradi česar mu bom večno hvaležen. Videl je nekaj v meni in mi ponudil priložnost. Potem so se začele menjave trenerjev, stanje je bilo nestabilno, pogodbe nisem imel, zato sem se odločil, da srečo najdem drugje. Odločil sem se za Sežano. V prvi sezoni sem imel obilo težav z zdravjem, potem pa je steklo in sem redno igral,” se je na obdobje v Stožicah, kjer je debitiral malo po dopolnjenem 18. letu in odigral štiri tekme, spomnil Zeljković.

Prišel je v zelo nogometno mesto

Trnava, čeprav s 65 tisoč prebivalci ne spada med največja slovaška mesta, živi za nogomet, pravi naš sogovornik.

“To je zagotovo eno najbolj nogometnih mest v državi. Ljudje imajo res radi nogomet. Velikokrat se zgodi, da me ljudje na ulici prepoznajo. Sicer pa je življenje okej. Slovaška se mi zdi zelo podobna Sloveniji. Tudi z jezikom nimam težav. Vse je v najlepšem redu. V klubu pa je tako ali tako vse super. Ko sem prišel, sem bil pozitivno presenečen. Nogometaši imamo na voljo vse. Ko sem videl še navijaško bazo, sem pa hitro videl, da gre za res velik klub,” pravi Zeljković, ki je s selitvijo na Slovaško doživel manjši šok.

Še v prejšnji sezoni je igral pred nekaj sto gledalci v Sežani, kjer pogoji ob finančnih težavah niso bili najboljši, zdaj nastopa na zelo modernem stadionu City Arena, ki sprejme 19.200 gledalcev. Na tekmi proti Fenerbahčeju jih je bilo več kot 17 tisoč.

Navijači Spartaka v Trnavi proti Ludogorcu konec novembra letos. FOTO: Profimedia.

“Tukaj je vse na višjem nivoju, za mladega nogometaša imam vse možnosti za napredek, kar je trenutno tudi moj edini cilj. Ne ubadam se z ničemer drugim kot s tem, da bi bil čim boljši,” pravi nogometaš, ki o sebi ne govori preveč rad.

Zgleduje se po Sergiu Busquetsu

“Lahko povem, da imam veliko prostora za napredek v vseh segmentih igre. Plusi? Naj o tem raje govorijo drugi,” je povedal, kot iz topa pa ustrelil, ko smo ga vprašali, kdo je njegov nogometni vzor.

“Eden in edini Sergio Busquets,” je dal vedeti, da prisega na nogomet, s katerim je navijače Barcelone in španske navijače vrsto let razvajal sloviti Španec. Morda je Zeljkoviću všeč tudi zato, ker je, tako kot on, zelo visok.

O tem, da bi nekoč igral z nogometaši takšnega kova, sanja tudi on. “Verjamem, da lahko pridem zelo daleč. Želim igrati na elitnem nivoju,” je samozavestno odgovoril o tem, a hkrati takoj dodal, da so to cilji za prihodnost. Za zdaj se vidi predvsem pri Spartaku, s katerim ima podpisano dolgoročno pogodbo do leta 2027.

Rezultati mlade reprezentance ga niso presenetili

Precej bolj konkreten je lahko že zdaj, ko beseda nanese na mlado slovensko reprezentanco. Zasedba Milenka Ačimovića je po štirih tekmah z učinkom devetih točk skupaj s Francijo na vrhu skupine H, v kateri so še Avstrija, BiH in Ciper. Se lahko zgodi, da se mladi slovenski nogometaši sploh prvič v zgodovini uvrstijo na veliko tekmovanje?

V dvoboju z zvezdnikom PSG Warrenom Zaire-Emeryjem v dresu mlade reprezentance. FOTO: Profimedia.

“Nad rezultati te ekipe nisem presenečen. Ko se je selekcionirala ta generacija, smo videli, da imamo ogromno kvalitete. Igralci, trenerski štab … Zame to, kako dobro nam gre, ni neko veliko presenečenje. Je pa res, da po drugi strani nismo naredili še ničesar. Upamo in verjamemo v to, da nam lahko uspe. Vsi verjamemo v to. Toda za zdaj lahko obljubimo le, da bomo dali vse od sebe,” pametno razmišlja nogometaš, ki je na zadnji prijateljski tekmi proti Turčiji v osmem nastopu za mlado reprezentanco dočakal tudi prvi gol.

Medtem ko mladim ni uspelo še nikoli, so se člani prejšnji mesec na veliko tekmovanje uvrstili še četrtič.

Ekipa Matjaža Keka prihodnje poletje potuje na evropsko prvenstvo. Se lahko zgodi, da se na letalu za Nemčijo znajde tudi Zeljković, ki argumente za takšno razmišljanje zagotovo ima?

“To so sanje vsakega nogometaša. Ne bom lagal, tudi jaz sanjam o tem, da bi zaigral za člansko reprezentanco in igral za evropskem prvenstvu, a se s tem ne obremenjujem. Nikakor ne. Osredotočam se le nase, na svoje delo. Bomo videli, kaj mi bo to prineslo,” je za konec povedal še eden izmed slovenskih nogometnih talentov, ki je spolzel iz rok Mariboru in Olimpiji, tudi Celju. Pa čeprav so ga vsi trije imeli v svojih rokah …

Adrian Zeljković v tej sezoni v slovaškem prvenstvu:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje