Kek: Nihče nam nič ne podari, a s tem samo dozorevamo

Nogomet 18. Okt 20237:04 0 komentarjev

Slovenija je na pragu nogometnega raja. Vrata Eura 2024 so po zmagi nad Severno Irsko (1:0) na široko odprta, sinočnji obračun pa je bil sicer eden tistih, ki jih bomo zelo hitro pozabili. Pomembne so samo tri točke, ki bodo ostale trdno zapisane v zbirki Matjaža Keka in njegovih varovancev. Slovenski selektor je po tekmi opozoril na to, da opaža dozorevanje karakterja svoje izbrane vrste. A v isti sapi poudarja, da je prostora za napredek še ogromno.

Bodimo pošteni, z izjemo prvih dvajsetih minut tekme med Severno Irsko in Slovenijo, v včerajšnjem obračunu na Windsor Parku nihče ni užival. A to je že v sredinem jutru, ko je slovenska izbrana vrsta iz Belfasta priletela na Brnik, popolnoma vseeno.

Slovenija je končno, v četrtem poizkusu strla urok stadiona Windsor Park in v prestolnici Severne Irske slavila z 1:0. Odločil je projektil Adama Gnezde Čerina, ki je Sloveniji pristreljal izjemno pomembne tri točke za uvrstitev na Euro 2024. Tri točke, ki pred novembrom varovancem Matjaža Keka prinašajo prvo mesto v skupini H in mirnost, ker ima Slovenija zdaj dve priložnosti, da potrdi tisto, za kar so fantje garali v tem ciklusu.

“Cilj oktobrske akcije je v celoti dosežen. Dobili smo tudi zdravo skupino reprezentantov, okrog prvokategornikov je še kar nekaj fantov, ki so lačni minut, celo jezni, ker ne igrajo in ta želja po tekmovanju in igranju, da nisi samo zraven, ampak daješ svoj del na igrišču, je nekaj pozitivnega. Današnja tekma je prinesla več, kot si marsikdo misli. Dosegli smo cilj, nihče pa nam ni nič podaril. Pametno smo umirili zadeve na igrišču in uspelo nam je tisto, kar morda neki naši kvalitetnejši reprezentanci prej ni. Da pa je bilo težko, to je dejstvo,” je po tekmi poudaril slovenski selektor Matjaž Kek.

V nadaljevanju preverite, o čem vse je po koncu tekme v Belfastu govoril prvi mož slovenske nogometne stroke. Dotaknil se je zahtevnosti obračuna in pomembnosti zmage ter razmišljal o dozorevanju reprezentance in pravih karakterjih, ki so zbrani okrog njega. V svojem slogu je pokomentiral tudi obetajočo se nogometno evforijo v Sloveniji in zatrdil, da se bo od nje povsem izklopil ter se mirno pripravljal na obračun z Dansko.

FOTO: Aleš Fevžer.

O čem je po tekmi s Severno Irsko govoril Matjaž Kek?

O podobi Slovenije

Želim tekmovati, zmagovati in zbirati točke. Nato pa bomo ugotovili, kaj je bilo dobro in kaj ne. Ne želim si ugajati, potem pa mi bo žal, zakaj nisem zmagal. Skozi življenje me vodi tekmovalnost.

Večji del tekme smo dominirali, je pa res, da te njihove prekinitve nosijo pritisk, ki ga moraš zdržati. Smo pa bili dovolj pametni, da smo mi sprovocirali njih in zmagali smo tudi na pragmatičen način. Da to ni bila lepota v nogometu, tega se zavedam, a me to danes niti ne zanima.

O izplenu oktobrske akcije

Imamo šest točk in gremo naprej. Prihaja naslednji izziv, tekma proti favoritu skupine in želim, da se pokažemo v pravi luči. Končno tekma, na kateri ne bomo favoriti. Potem pa bomo razmišljali naprej.

Cilj oktobrske akcije je v celoti dosežen. Dobili smo tudi zdravo skupino reprezentantov, okrog prvokategornikov je še kar nekaj fantov, ki so lačni minut, celo jezni, ker ne igrajo in ta želja po tekmovanju in igranju, da nisi samo zraven, ampak daješ svoj del na igrišču, je nekaj pozitivnega. Današnja tekma je prinesla več, kot si marsikdo misli. Dosegli smo cilj, nihče pa nam ni nič podaril. Pametno smo umirili zadeve na igrišču in uspelo nam je tisto, kar morda neki naši kvalitetnejši reprezentanci prej ni. Da pa je bilo težko, to je dejstvo.

Foto: Profimedia

O tem, koliko so v reprezentanci spremljali razplet tekme Finska – Kazahstan?

Seveda smo vedeli rezultat. In potem začneš v glavi računati stvari in hitro lahko izgubiš osredotočenost. Dobro, da smo hitro zadeli, škoda pa, da ni bil priznan še drugi zadetek.

Dogovor je bil, da oddelamo tekmo, garamo na igrišču. Zbrali smo prave fante. Zdaj smo v situaciji, ko moramo zbirati točke, hočem pa, da fantje uživajo tudi v taki tekmi. Ko zmagamo in se fantje zavedajo, da niso odigrali dobro in se po tekmi pogovarjajo, kako bi lahko bolje, to je pokazatelj, da imam pravo ekipo.

O svojem razmišljanju v drugem polčasu in poznih menjavah

Izključitev nasprotnika lahko tekmo odpelje v eno ali drugo stran. Že sem izgubil tekmo z igralcem več in obratno. Tu je potrebno biti pazljiv. Severna Irska je ekipa, pri kateri je vsak avt lahko nevaren za naš gol.

Tekmo smo peljali v smeri, da nasprotniku čim manjkrat dovolimo v naš kazenski prostor. Za moj okus pa se je pojavljalo preveč napak. Moja filozofija pa je takšna, da ne želim z menjavami preveč menjati ritma tekme, takšen pač sem, nismo vsi enaki. Tekmo smo zmagali na svoj način, na karakteren način in jaz sem zelo vesel.

Foto: Profimedia

O tem, da ta generacija dozoreva

To je bistvo vsega. Imamo mlado ekipo, ki ima velik potencial, ker prihajajo fantje v leta, ko bodo znali odigrati takšne tekme. Ukrasti stvari na igrišču in skriti slabosti. Ta tekma je bila takšna in takšno sem tudi pričakoval. Vedel sem, da bomo imeli težave z njihovo hitrostjo in agresivnostjo, a dali smo zadetek v pravem trenutku, da smo se osredotočili na igrišče in odmislili vse ostalo.

Poudarjam pa, da je to dozorevanje reprezentance, nismo še dozoreli. To upam, da bomo po novembrskem ciklusu.

O zadetku Adama Gnezde Čerina

Zdi se mi, da se kar ponavljajo neke stvari. Slovenija redko premaguje Skandinavce, Slovenija še ni zmagala v Belfastu, Slovenija redko doseže gole s prostega strela. Adam redko doseže gol, ko ga, je spektakularen.

Moraš izzivati srečo, potem se ti kdaj kaj vrne. Ne smeš pa se nanjo zanašati, ker te potem udari nogomet. Nikakor si ne želim, da bi bili prepotentni, zato smo imeli zdaj takoj po tekmi v slačilnici moški pogovor. Gremo naprej, fantje so že osredotočeni na Madrid, Videm, Atene, takšno je pač naše življenje. Ampak moraš ostati zbran, videli smo Dance, ki so se mučili v San Marinu. Če ne boš stoodstoten, ti nikjer ne bo lahko.

Mojstrovina Gnezde Čerina

O tem, da je Slovenija še vedno prva na lestvici

Raje sem prvi kot tretji. Ampak cilj je samo en in zanj je treba živeti, se odrekati in zbirati točke. Če bi danes igrali lepo in bi uživali, ob tem pa zapravili deset priložnosti in se nato tolkli po glavi, kot smo se v Helsinkih, to ne bi pomenilo prav nič.

O tem, da se bo v Sloveniji znova zanetila nogometna evforija

Vem, kaj nas čaka. Bombardiranje z vseh strani. Zdaj moramo umiriti vse skupaj, umiriti tudi ljudi na zvezi, vi mediji pa boste tako ali tako še naprej skrbeli za cirkus. A vseeno smo skupaj prišli do tega, da diši po nečem, da rastejo pričakovanja. Fokus pa je samo en. Kobenhavn. Danska.

O tem, ali bo spremljal medijsko stopnjevanje napetosti pred novembrom

Ne, še vaše oddaje (Pod prečko, op. a.) ne bom več gledal, ker želim pobegniti temu cirkusu in imeti mir. S strokovnim štabom smo že naredili načrt dela. Zanima me, da bodo fantje skozi klubsko obdobje prišli na reprezentanco še bolje pripravljeni, ne zanimajo me druge stvari.

Matjaž Kek
FOTO: Uroš Skaza.

O tem, kakšni so bili Severni Irci

Moramo jim čestitati, imajo zelo mlado ekipo, ki ima kar nekaj lastnosti, ki bi jih tudi sam takoj prevzel v našo ekipo. Nismo odigrali idealne tekme, težko je bilo. Ampak smo zmagali.

O tem, da Slovenija v oktobru ni prejela zadetka

Golov zame ne dajeta samo Šeško in Šporar, ne branijo pa se samo Oblak, Blažič in Bijol. Tokrat je manjkal Brekalo, ki je bil za nas zelo pomemben, a tega nisem želel izpostavljati, ker ta reprezentanca ne sme biti odvisna od nikogar. Tudi od Jana Oblaka ne.

Dve čisti mreži pa pomenita, da določene stvari delujejo. Pa ni bilo enostavno igrati v obrambi, ko v tvoj kazenski prostor z vseh strani letijo žoge nasprotnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!