Kek pred lovom na šest točk: Saj sem vam rekel, da bo to cirkus

Nogomet 29. Avg 202312:47 3 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski selektor Matjaž Kek je razkril karte pred izjemno pomembnim septembrskim ciklusom, ko Slovenijo čakata kvalifikacijski tekmi za nastop na Euru 2024. Na seznamu za tekmi s Severno Irsko in San Marinom večjih presenečenj ni.

O pomembnosti prihajajočih tekem s Severno Irsko in San Marinom ni potrebno izgubljati besed. Šest septembrskih točk bi Sloveniji močno odprlo vrata evropskega prvenstva v Nemčiji, uvrstitev nanj pa je ob danem izhodišču precej ugodnega žreba skupine prvič v zgodovini slovenskega članskega nogometa jasno postavljena kot edini sprejemljiv cilj tega obdobja.

“Z nadaljevanjem kvalifikacij se nadaljuje naša želja oziroma prepričanje, da smo dovolj kvalitetni, da se v tej skupini nekaj vpraša tudi Slovenijo. Želje so jasne, na obeh tekmah želimo osvajati točke. Seznam je trenutku primeren, smo sredi ligaških tekem in med prestopnim rokom. Osredotočeni smo na Severno Irsko, s katero nimamo najboljših izkušenj, a tradicija je zato, da se ruši. Prihaja trd, agresiven nasprotnik, ki je dober v defenzivi, a zna tudi kaj odigrati. Manjkajo točke iz Helsinkov in na temelju pozitivne energije na tekmi z Dansko moramo to nadoknaditi,” poudarja selektor Matjaž Kek.

Matjaž Kek. FOTO: Aleš Fevžer.

O čem je na predstavitvi sezname reprezentance govoril selektor Kek?

Kaj je povedala tekma z Dansko?

Reakcija, da smo sposobni in da lahko, če delamo to, kar se dogovorimo pred tekmo. Vsak mora dati svoj delež. Dosegli smo rezultat, čeprav so manjkali pomembni igralci. Ampak tako je v vsakem ciklusu. Če jih od desetih dvobojev ne dobimo sedem ali osem, potem imamo probleme. Če smo taktično disciplinirani, odločni in hrabri, šele potem lahko pride naša kvaliteta na dan.

O Severni Irski

Takoj po žrebu sem rekel, da bo ta skupina cirkus in da se bodo stvari spreminjale iz kroga v krog. Mi moramo razmišljati o nas in biti na najvišjem nivoju. Seveda pa se tudi pripraviti na nasprotnike z dobro analizo. Severna Irska je proti Danski delovala zelo dobro, nesrečno so izgubili proti Kazahstanu. Naših točk v zadnjem ciklusu pa je bilo premalo.

Seznam reprezentance:

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Apoel), Matevž Vidovšek (Olimpija);

Branilci: Petar Stojanović (Sampdoria), Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Lech Poznanj), Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Viking), Erik Janža (Gornik Zabrze), Vanja Drkušić (Soči);

Vezisti: Jasmin Kurtić (Craiova), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Miha Zajc (Fenerbahče), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Timi Max Elšnik (Olimpija);

Napadalci: Andraž Šporar (Panathinaikos), Benjamin Šeško (Leipzig), Luka Zahović (Pogon Szczecin), Žan Celar (Lugano), Jan Mlakar (Pisa), Žan Vipotnik (Bordeaux)

O prestopnem roku slovenskih reprezentantov

To je zelo dolg prestopni rok. Vsi pričakujemo, da se nekaj dogaja na tem področju. Ali določeni igralci klub menjajo prepozno ali ne, to je težko reči. Verjamem, da so tisti, ki so zamenjali sredine, s tem zadovoljni. Stojanović je že igral za Sampdorio, Vipotnik je dosegel zadetek, Mlakar je menjal klub. Šeško še ima malce težav s prilagajanjem in poškodbo. Greš tja, kjer misliš, da bo bolje. Jasno, če te ne ‘naženejo’. Vsak prestop pa naj bi tudi v reprezentanci pomenil dodaten motiv.

O travnati površini Stožic

Kar se tiče vzgoje trave, se razumem samo na svoj vrt in tu se moje znanje konča. Prepričan sem, da bodo odgovorni naredili vse, da bo travnata površina čim boljša, bo pa zagotovo za oboje enaka. Vedno izhajam iz tega. Igra se veliko tekem in to se mora poznati. Nazadnje je bilo igrišče perfektno, če tokrat ne bo, se bomo prilagodili. Vsi si želimo, da bi bilo igrišče čim boljše, se bomo pa temu prilagodili. Morda pa se od kakšne luknje žoga odbije v njihov gol. Ne bomo pa imeli uradnega treninga dan pred tekmo.

Stadion Stožice je v teh dneh obremenjen, kot že dolgo ne. Foto: Guliverimage

O dilemah pri sestavi seznama reprezentantov

Jedro je sestavljeno, vesel pa sem, če me nekdo sprovocira, da ga dodam na seznam. Pomembno je, da Jan (Oblak, op. p.) brani v Atleticu, da po poškodbah igralci prihajajo v kader in dobijo minutažo. Kurtić igra po menjavi kluba, v pogon se vrača Janža. Vprašljiv je Miha Zajc, ki ni treniral od tekme v Mariboru. Naredili bomo vse, da bo igral. Tudi Verbič nima idealne minutaže, a zanj je ponavadi to še večji motiv. Če bo potrebno, je tu spisek igralcev s predpozivom. Tudi vanje popolnoma zaupam. Stojim za tem, kar smo izbrali.

O Janu Oblaku in njegovi vlogi

Znova in znova debatiramo o pomembnosti igralcev v hierarhiji vsake ekipe. Tu je na vrhu kapetan. Jan nam ni manjkal samo na igrišču. Manjkal je v slačilnici. Daje nam zanesljivost in verjamem, da bo pomemben dejavnik uspeha.

Jan Oblak. FOTO: Aleš Fevžer.

O igralcih, ki so na čakanju

Martin Kramarič je nogometaš, ki s svojimi predstavami sili na seznam in lahko pričakuje poziv. Žal se je poškodoval Nino Žugelj, odlično igra tudi Mark Zabukovnik, znova je živ Nino Koutar. Tu so še mladi reprezentanti, kot sta Svit Sešlar in Marcel Ratnik, ki pa sta v tem ritmu tekem v težkem obdobju za mlade igralce.

O tem, da so znova zraven trije nogometaši iz slovenske lige

Menda Keka nekoč ni zanimala slovenska liga. Morda se je to obrnilo in imam nove tablete. Da bi jih le bilo čim več in da bi bil njihov prispevek čim večji. Samo reprezentanca ne bo mogla narediti koraka naprej. Naj bo naša liga čim boljša in čim bolj zanimiva. Igralci, ki so tu in ki so iz naše lige, imajo pravi, pozitiven karakter.

Timi Max Elšnik
Timi Max Elšnik. FOTO: Profimedia.

O statusu Benjamina Šeška

Vedno velja za vse enako. Če je igralec sposoben, da pomaga reprezentanci, je zraven. Šeško je naredil logičen korak naprej v karieri, iz varnega zavetja Salzburga se je preselil v bundesligo. Poznam situacijo v Leipzigu, trenerja in igralce. To je dovolj velik izziv in korak, da se bo uspešnost njegove kariere nadaljevala. Da bo znal svoj talent potrjevati. Obstati v bundesligi in se obdržati na tem nivoju je velik podvig. Ni bilo veliko takšnih nogometašev v Sloveniji, ampak nekaterim je to uspelo. Leipzig je urejena sredina, čeprav jih v Nemčiji ne marajo vsi. Upam, da bo njegova pomembnost v reprezentanci ostala takšna, kot je bila.

O partnerstvu v napadu

Pomembno je, da ima Šeško ob sebi Šporarja in da pritiskajo še nekateri drugi, torej Vipotnik, Zahović, Mlakar, Celar, tudi Kramar znova dosega zadetke. Nogomet se igra za gole. Individualna tekma pa se mora podrediti ekipi, ki je najpomembnejša. Takšna je bila in takšna bo moja filozofija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje