Kek razkril seznam: Vpoklicani tudi Jokić, Frelih in Zahović

FIFA Svetovno Prvenstvo 16. Mar 202112:13 > 12:36 0 komentarjev

Slovenski selektor Matjaž Kek je razkril reprezentančni seznam za prve tekme kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Slovenijo še ta mesec čakajo obračuni s Hrvaško, Rusijo in Ciprom.

Zaradi zdravstvenih težav na seznamu manjka Benjamin Verbić, vprašljiv pa je tudi Jaka Bijol, ki je pri Hannovru zaradi okužbe s koronavirusom trenutno v karanteni. Matjaž Kek je v reprezentanco vpoklical tudi Luko Zahovića, ki redno igra na Poljskem, in vratarja Olimpije Žigo Freliha.

Na seznamu so ob “klasičnih” reprezentantih tudi (nekdanji?) kapetan Bojan Jokić, Luka Zahović in Žiga Frelih.

Najprej nas čaka sosedski obračun, veliko rivalstvo s Hrvaško. Imamo strahovit motiv, da uspešno začnemo kvalifikacije, se pa zavedamo, kdo prihaja v Ljubljano,” je o prvem izzivu Slovenije v letu 2021 povedal selektor Kek. Tekma s Hrvaško je na sporedu 24. marca, na njej pa žal ne bo navijačev.

“Kot selektor ne morem biti zadovoljen s tretjim ali četrtim mestom. Razmišljamo o napredovanju. Začetek kvalifikacij je najtežji možen, a z vsakim nasprotnikom se slejkoprej odigra po dve tekmi,” je Kek predstavil lastna pričakovanja pred začetkom kvalifikacij.

Na seznam se vrača tudi (nekdanji) kapetan Jokić

Slovenija bo v zgolj tednu dni odigrali tri tekme, selektor Kek pa je zato izbral 25 igralcev. V reprezentanco se je vrnil (nekdanji?) kapetan Bojan Jokić, ki je svojo zadnjo tekmo v dresu Slovenije odigral novembra 2019 proti Latviji. Takrat je vpisal tudi jubilejno 100. nastop za Slovenijo.

Njegova vrnitev je pogojena z ritmom tekem in nasprotniki – igramo z Rusijo. Bojan v zadnjem času pri Ufi igra tudi v vlogi osrednjega branilca. Ob tem je že 100-krat dokazal pripadnost Sloveniji. Glede kapetanske vloge je to stvar slačilnice,” o Jokićevi vrnitvi razmišlja Kek.

Edini popolni novinec na seznamu je vratar Olimpije Žiga Frelih, ki bi sicer lahko branil tudi na domačem mladinskem evropskem prvenstvu. Kek in selektor mlade reprezentance Milenko Ačimović sta se dogovorila, da se Frelih priključi članski izbrani vrsti.

Največ preglavic Keku povzroča forma napadalcev. Nekoliko izstopa vpoklic Luke Zahovića, ki je bil zadnjič na seznamu septembra 2019. Sin najboljšega strelca slovenske reprezentance trenutno igra za poljski Pogon Szszecin. Zanj je na 20 tekmah v vseh tekmovanjih prispeval tri gole in dve asistenci.

Napadalci Šporar, Kramer in Vučkić so si podobni napadalci. Mogoče je Haris bolj vsestranski, zato je tukaj tudi Luka Zahović s svojo raznovrstnostjo. Robert Berić sploh še ni začel sezone. Imamo pa kopico zelo napadalno naravnanih vezistov,” o napadalcih razmišlja Kek in dodaja: “Predvsem pa mora žogo kdo tudi podati napadalcu. Kakor se je Vučkiću odprlo v Ligi narodov, upam, da bo tudi zdaj tako začel zadevati.

Slovenija v “slovanski” skupini

Slovenija se v boj za uvrstitev na mundial, ki ga bo leta 2022 gostil Katar, podaja v “slovansko” obarvani skupini H. V njej so ob Sloveniji še Rusija, Hrvaška in Slovaška ter Ciper in Malta.

Na svetovno prvenstvo neposredno pelje samo prvo mesto v skupini, drugouvrščene reprezentance pa čakajo dodatne kvalifikaciji. Deseterici omenjenih se pridružita še dva najboljša zmagovalca skupin Lige narodov, ki ne bosta končala na prvih dveh mestih. To je tudi dodatan rešitev za Slovenijo, ki ima zaradi jesenske zmage v Ligi narodov lepe možnosti za dodatne kvalifikacije.

GuliverImage
GuliverImage
GuliverImage
NZS/Twitter
NZS/Twitter
GuliverImage
GuliverImage
GuliverImage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!