Krznar ga je vabil v Maribor, zdaj mu bo skušal pokvariti načrte

Nogomet 20. Jan 202418:00 0 komentarjev
Fran Tomek. Foto: Uroš Skaza

Nogometaši Kopra so sredi tedna na Bonifiki na pripravljalni tekmi pred lepo navijaško kuliso remizirali s splitskim Hajdukom (1:1), mi pa smo se po tekmi pogovarjali s svežo okrepitvijo kanarčkov Franom Tomekom.

V Prvo ligo Telemach je prispel šele z januarjem 2024, a njegovo ime je v slovenski nogometni javnosti krožilo že precej, precej prej.

Fran Tomek je nekdanji član zagrebškega Dinama, ki ga je v drugi ekipi serijskih hrvaških prvakov v sezoni 2021/2022 vodil Damir Krznar. Aktualni trener Celja ga je vabil pod svoje okrilje še v času, ko je sedel na klopi Maribora in v začetku pogovora z novo okrepitvijo Kopra, nas je zanimalo, kako to, da naposled nikoli ni oblekel dresa vijolic.

“Res je, veliko se je govorilo o Sloveniji. Prvi del sezone sem kot posojen nogometaš Dinama odigral v Dubravi in tam dal svoj maksimum. Nisem se preveč obremenjeval s selitvijo drugam, je pa res, da sem bil ves čas v stiku z Damirjem Krznarjem. Je odličen trener in odlična oseba. A takšen je nogomet, nismo se uspeli dogovoriti in zdaj sem tu v Kopru. Vesel sem nove priložnosti, na meni je samo, da trdo delam in dajem vse od sebe,” se na zadnje mesece ozira nova okrepitev kanarčkov.

Fran Tomek je bil član številnih mlajših selekcij hrvaške reprezentance. Foto: Gulvierimages

V Dinamu je konkurenca enostavno prevelika

Čeprav ima za seboj vse mlajše selekcije Dinama in je igral tudi v mladinski ligi prvakov, se Tomeku v člansko ekipo zagrebškega velikana ni uspelo prebiti. Skok v drugo hrvaško ligo, kjer je branil barve Dubrave, je bil le zalet za prvo pravo prvoligaško izkušnjo.

“V Dinamu vemo, kakšna je konkurenca. Ni veliko prostora za mlade igralce, zato iščemo druge poti, da se uveljavimo. Mislim, da je Koper prava izbira, verjamem, da bom zdaj lahko pokazal, kakšno vrednost lahko dajem ekipi. Prišel sem že decembra, z moštvom sem treniral še pred podpisom pogodbe. Zelo dobro sem spoznal fante, odlični karakterji so, sprejeli so me, kot da sem že dolgo del ekipe,” dobre prve vtise strne nogometaš, ki se najbolje znajde na sredini igrišča.

Fran Tomek v pogovoru za Sportklub. Foto: Uroš Skaza

Prvenstvo se še lahko zakuha

Pridih nekdanjih članov zagrebškega Dinama, ki jih v Sloveniji tako ali tako nikoli ni manjkalo, bo v drugem delu sezone še bolj intenziven. Fran Tomek je prišel v Koper, Antonio Marin v Olimpijo, Luka Menalo v Celje. Bo zaradi dejstva, da bo igral proti fantom, ki jih odlično pozna, za 21-letnika slovenska izkušnja še bolj zanimiva?

“Vse to so odlični igralci, ki bodo še kako pomagali svojim ekipam. Njihova kvaliteta ni sporna. Zagotovo bo zato zame še bolj zanimivo, ampak tudi sicer bo liga zanimiva z vidika boja za naslov. Celje je malce ušlo, ampak mislim, da se tu lahko še kaj zakuha,” je prepričan Tomek.

Že na tekmi s Hajdukom je dokazal, da bo prava okrepitev Kopra. Foto: Uroš Skaza

Nov trener, nova priložnost za vsakogar

Nov začetek bo za Tomeka lažji tudi zato, ker prihaja v ekipo z novim trenerjem. Vajeti Kopra je z novim letom prevzel Aleksandar Radosavljević in vsi igralci so pri njem začeli na točki nič.

“Je, zagotovo. Vsak mora dokazati, da si zasluži priložnost. Vedno pa se bo našel prostor za tistega, ki se bo boril in ki bo dal vse od sebe. Vsi smo na isti točki in vsi imamo enake možnosti,” je prepričan naš sogovornik.

Aleksandar Radosavljević je novi trener Kopra. Foto: Uroš Skaza

Cilji so v Kopru vselej jasni

Prvi del sezone je bil sprva za lani šestouvrščene kanarčke nadpovprečno uspešen, po odhodu Zorana Zeljkovića na klop ljubljanske Olimpije in ustoličenju Safeta Hadžića, pa je rezultatska krivulja Kopra zavila močno navzdol, a so Primorci jesen vseeno končali na tretjem mestu prvenstvene lestvice. Naš sogovornik je hitro spoznal, kaj bo do konca sezone osrednji cilj moštva.

“V Koper sem prišel z jasnim ciljem, da si izborimo Evropo. Takoj, ko prideš na evropski nivo, si na očeh širše javnosti in postaneš kot igralec bolj zanimiv za korak naprej. Ampak na nas je, da si to izborimo na igrišču. Vemo pa, da moramo za to končati med prvimi tremi ekipami,” pogovor zaključuje Fran Tomek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!