Koliko točk Slovenija še potrebuje za uvrstitev na Euro?

Nogomet 15. Okt 20239:19 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Te dni je lepo biti navijač slovenskega nogometa. Varovanci Matjaža Keka so si z včerajšnjo fantastično zmago v kvalifikacijah za Euro 2024 proti neposredni konkurentki Finski (3:0) na široko odprli vrata za nastop na četrtem velikem tekmovanju v zgodovini naše države. Kaj Slovence še loči od nastopa na prvem evropskem prvenstvu po letu 2000?

Slovenski nogometni navijači so se prebudili v lepo nedeljsko jutro. Zmaga varovancev Matjaža Keka proti Finski (3:0) je bila namreč pravi praznik tega športa v deželici pod Alpami. Polne tribune Stožic, dobra podoba Slovenije na igrišču ter tri žoge v gostujoči mreži, vse to so razlogi, da se v Sloveniji počasi znova rojeva nogometna evforija.

A da se ta dokončno razplamti, bodo morali slovenski nogometaši dokončati začeto delo in se uvrstiti na Euro v Nemčiji. Ta se zdi res na dosegu roke, a Slovenija še nima potrjene vozovnice na zbor najboljših reprezentanc stare celine. Kakšni so scenariji, ki Slovenijo peljejo na Euro 2024?

Vrhunci tekme Slovenija – Finska 3:0

Slovenija potrebuje še pet točk

Matematika se zdi jasna. Ob osvojenih 16 točkah, ki Sloveniji zagotavljajo štiri točke prednosti pred Finsko in Kazahstanom (12 točk), varovanci Matjaža Keka za uvrstitev v Nemčijo potrebujejo še pet točk. V tem primeru bodo gospodarji svoje usode, saj nas v tem primeru niti Finska niti Kazahstan ne moreta več prehiteti.

Iz naših predpostavk bomo za zdaj malce izvzeli Dance, s katerimi se Slovenija bori za prvo mesto v kvalifikacijski skupini H. Slednje prinaša boljše izhodišče v žrebu skupin za Euro 2024, ampak o tem kasneje. Saj veste, najprej je potrebno skočiti, potem pa reči “hop”.

Standings provided by Sofascore

Četudi bi morda namreč tudi Finci zbrali maksimalnih devet točk z zadnjih treh tekem, v tem scenariju zaradi slabšega razmerja na medsebojnih tekmah reprezentanca s severa Evrope ne more pred Slovenijo. Predpostavka, da Slovenija osvoji 5 točk pa tako ali tako izključuje možnost, da bi Kazahstan osvojil popoln plen devetih točk na zadnjih treh tekmah, saj bosta reprezentanci zadnjo tekmo odigrali med sabo. In če Slovenija ne izgubi, potem azijska reprezentanca, ki igra pod okriljem Uefe, pač ne more zmagati.

Diši po Euru 2024, a zadeva še ni zaključena. FOTO: Aleš Fevžer

Oktobra še ne bo vozovnice za Euro

Ko je govora o scenarijih poti na Euro iz skupine H, bomo še precej “bolj pametni” po odigranih tekmah osmega kroga. Ta namreč prinaša medsebojno tekmo Finske in Kazahstana, medtem ko Slovenija gostuje pri Severni Irski. V primeru morebitnega remija najresnejših tekmecev slovenske reprezentance in zmage varovancev Matjaža Keka v Belfastu, bi se prednost naše izbrane vrste povečala na šest točk in Sloveniji bi pot na Euro lahko preprečila le še zaporedna poraza proti Danski in Kazahstanu.

Scenarija, po katerem bi se Slovenija že v oktobru uvrstila na Euro, ni.

Zgodovinsko dobra forma Slovenije

Z optimizmom, da je Euro resnično blizu, nas navdaja tudi podatek, da je Slovenija v pravzaprav zgodovinsko dobri formi. Na zadnjih trinajstih tekmah v vseh tekmovanjih so namreč varovanci Matjaža Keka le enkrat izgubili. Tako dolg niz z enim samim porazom ni Sloveniji uspel še nikoli!

Za vstop v dodatne kvalifikacije bi trepetali

Jasno, četudi bi Sloveniji spodletelo v kvalifikacijskem boju za Euro, jo lahko v Nemčijo odpeljejo dodatne kvalifikacije preko zadnje lige narodov. A tam trenutno Slovencem ne kaže najbolje. V razporeditvi reprezentanc v diviziji B so namreč Slovenci na devetem mestu, trenutno pa imajo v svojih rokah vozovnice za dodatne kvalifikacije Izrael, Bosna in Hercegovina, Finska in Ukrajina.

Razmerja se še lahko spremenijo, če bi se denimo Nizozemci neposredno prebili na evropsko prvenstvo, a pred nami na pot v dodatne kvalifikacije čakata še Islandija in Norveška. Tu so še nekatere druge kombinacije, a za napoved dokončne razporeditve ekip bo potrebno še malce počakati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje