Gerard Pique v središču škandala, ki trese španski nogomet

La liga 18. Apr 202213:39 0 komentarjev
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Španski nogomet pretresa velik škandal, ki sta ga zakuhala predsednik Španske nogometne zveze (Rfef) Luis Rubiales in branilec Barcelone Gerard Pique.

Španski časnik El Confidencial je danes objavil zvočne posnetke, na katerih se prvi mož Rfef Rubiales in nogometaš Barcelone Pique med seboj dogovarjata o organizaciji španskega superpokala v Savdski Arabiji.

Posel je bil ocenjen na kar 40 milijonov evrov, organizacija pa je bila zaupana Piquejevi agenciji Kosmos, ki naj bi za šestletni dogovor prejela 24 milijonov evrov. Načrti se zaradi pandemije koronavirusa nato niso uresničili v celoti.

“Tu sem, če boš karkoli potreboval”

V posnetku, do katerega se je dokopal časopis, se sicer dvojica pogovarja o morebitnih težavah, do katerih bi lahko prišlo, če v Savdski Arabiji ne bi želel zaigrati Real Madrid.

“Rubi, če je govora o denarju in Realu Madridu … Ta bi prejel osem milijonov evrov, toliko bi prejela tudi Barcelona. Ostali bi dobili po enega in po dva milijona evrov. To je skupaj 19 milijonov evrov, zveza pa bi obdržala šest milijonov. Morda bi Savdsko Arabijo prepričali, da bi odštela še več, če ji rečemo, da Real morda ne bo prišel. Pomisli, v Španiji morda ne boš zaslužil niti tri milijone evrov,” prvega moža Rfef nagovrja nogometaš.

V drugem glasovnem sporočilu, ki ga je Rubiales poslal Piqueju za uspešno sklenjen posel, pa predsednik celo čestita igralcu. “Geri, dobro opravljeno. Ne govorim o včerajšnji odlični tekmi in zadetku, temveč dejstvu, da je bil dogovor s Savdsko Arabijo sklenjen. Hvala za vse. Tu sem, če boš karkoli potreboval.”

Confidental trdi, da je bil posnetek poslan 15. septembra 2019, superpokal pa se je nato odvil januarja prihodnje leto v Riadu, tik pred izbruhom pandemije koronavirusa. Lovoriko je osvojil Real Madrid, ki je v finalu z 2:1 ugnal Athletic Bilbao. Že naslednji turnir je sicer gostila Sevilla.

Navzkrižje interesov?

Omenjeni primer sicer ni prvi, ko se je Pique znašel v navzkrižju interesov. Kot piše Marca, je 35-letnik sodeloval pri prihodu japonskega podjetja Rakuten v Barcelono kot glavnega pokrovitelja, prav tako pa je njegova agencija lastnica pravic Davisovega pokala v tenisu.

El Mundo še poroča, da se je Pique v primeru posla s Savdijci kršenju etičnega kodeksa izognil tako, da je svoje provizije ni računal neposredno Španski nogometni zvezi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!