Lahko Manchester City odleti celo v 5. ligo?

Nogomet 7. Feb 202317:03
Haaland Manchester City
Foto: Guliverimage

V ponedeljek je v Angliji kot bomba odjeknila novica, da je premier liga Manchester City obtožila kršenja finančnih pravil. Obtožnica je izjemno obsežna, tako so kri hitro zavohali pri konkurenci, ki za sinjemodre, če bodo spoznani za krive, zahtevajo najstrožje sankcije, poročajo v Angliji.

Kršitve finančnega fair playja, ki se jih je nabralo več kot 100, se nanašajo na devetletno obdobje med sezonama 2009/10 in 2017/18. V tem času je City kar trikrat osvojil naslov angleškega prvaka. Vodstvo elitnega tekmovanja je klub že prijavilo neodvisni komisiji.

Sinjemodri so kršili pravila, ki od klubov zahtevajo, da zagotovijo natančne finančne informacije, ki dajejo resničen in pošten vpogled na finančni položaj kluba. Ne le, da jih premier liga obtožuje nesodelovanja v preiskavi, prav tako trdi, da Man City v petletnem obdobju ni upošteval pravil Uefe o finančnem fair playu.

Obtožnica premier lige resnejša od Uefine

Ob preiskovanju s strani Uefe so v klubu ves čas vztrajali, da so spoštovali vsa pravila. Februarja 2020 je Angležem UEFA za dve sezoni odvzela pravico nastopanja v evropskih tekmovanjih in jih kaznovala s 30 milijoni evrov. City je po pravico odšel na športno razsodišče (CAS) in uspel. Prepoved je bila razveljavljena, kazen pa znižana na 10 milijonov evrov. Na zaslišanju so ugotovili, da večina domnevnih kršitev ni bila dokazana, ali pa je primer že zastaral in UEFA ni bila zmožna ukrepati.

Bistvena sprememba pri tokratni obtožnici je, da težav s časovnimi okvirji ni. Manchester City se pri obrambi ne bo mogel sklicevati na zastaranje domnevnih prekrškov. Glavna razlika med premier ligo in Uefo je, da ima krovna evropska zveza določen rok, ki omejuje uporabnost dokazov na pet let. Premier liga tega nima, poroča Sky Sports. Prav tako UEFA omejuje izvor dokazov, tudi v tem primeru pa premier liga nima zdržkov.

Kakšne so morebitne kazni?

Glede na pravila premier lige lahko Manchester City, če bodo kršitve dokazane, doleti odvzem točk ali celo izključitev iz lige. Slednje je skrajni ukrep, ki je manj verjeten, v kolikor bi jim res odvzeli točke, pa bi jih v tekoči sezoni, torej v tisti, med katero bi tudi dokazali kršitve. Med sezono 2022/23 skoraj zagotovo odločitev še ne bo sprejeta.

Ostale morebitne kazni so še denarne narave, prepoved igranja ligaških tekem, prepoved registracije nogometašev, ali kakšna druga kazen, ki se ligi zdi primerna.

Foto: Darren Staples Sportimage via Guliver

Konkurenca zahteva najstrožjo kazen

Sky še poroča, da je med konkurenčnimi klubi prevladujoč občutek, da bi bil odvzem katerega od naslovov Cityju nesmiseln in bi povzročil le zmedo, enako velja za denarne kazni. V primeru, da bi bili aktualni angleški prvaki spoznani za krive, zahtevajo njihovo izključitev iz lige.

Med najglasnejšimi, ki so na ligo pritiskali že pred ponedeljkovo objavo obtožb, so preostali člani t.i. velike šesterice: Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea in Tottenham. Do Cityja, če krivda dokazana, naj ne bi imeli nikakršnega sočutja, se pa v sam postopek preiskave ne želijo vključevati in jo prepuščajo neodvisni komisiji, še pišejo na Otoku.

Velja dodati, da tudi v primeru izključitve iz premier lige, English Football League (EFL), ki obsega lige od drugega do četrtega nivoja angleške klubske piramide, ne bi bil obvezan City sprejeti pod svoje okrilje. Torej bi lahko sinjemodri zdrsnili celo vse do 5. nivoja angleškega nogometa, ali nižje.

Komentari

Vaš komentar