Cesar ni želel komentirati dogajanja v slačilnici

Liga narodov 13. Jun 20226:24 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska nogometna reprezentanca je osvojila še drugo točko v ligi B lige narodov. Po remiju z Norvežani je v ljubljanskih Stožicah igrala neodločeno s Srbijo (2:2) in vsaj delno popravila slab vtis iz Beograda izpred tedna dni. S prikazano predstavo igralcev, ki pa še zdaleč ni bila idealna, je bil po tekmi zadovoljen tudi nadomestni selektor Slovenije Boštjan Cesar.

Slovenski nogometaši so v ligi narodov zahteven ritem štirih tekem v le enajstih dneh sklenili še z drugim zaporednim remijem. Po neodločenem izidu v Oslu so svojo drugo točko v tekmovanju osvojili na domačem igrišču proti Srbiji, ki je na prvi medsebojni tekmi povsem prevladovala in Slovence nadigrala s kar 4:1.

Na poti, da ponovijo rezultat, so bili gosti tudi tokrat. Ob močni podpori svojih navijačev, ki so povsem preglasili domače, so prvič zabili že v osmi miuti. Tedaj jih je v vodstvo popeljal Andrija Živković, še drugič pa se je je mreža Jana Oblaka zatresla 10 minut pred odhodom na odmor, ko je vodstvo povišal Aleksandar Mitrović.

Slovenija je bila z izjemo redkih prebliskov v povsem podrejenem položaju, a močno presenetila v drugem polčasu, ko je po vstopu Andrža Šporarja, Jureta Balkovca in Domna Črnigoja na igrišče močno dvignila ritem ter zaigrala kot preprojena. Po le treh minutah igre je zaostanke z nizkim strelom s približno desetih metrov znižal Adam Gnezda Čerin, remi in točko pa ji je le pet minut pozneje prinesel Benjamin Šeško, ki je matiral srbskega čuvaja mreže Vanjo Milenkovića Savića.

“Po prvem delu nismo bili zadovoljni, zato smo si povedali nekaj stvari v slačilnici in v drugega startali zelo agresivno in visoko, kar se je obrestovalo,“ je razkril Boštjan Cesar, ki je zaradi odsotnosti s covid-19 okuženega selektorja Matjaža Keka (vse glasnejše so govorice, da je že končal svoj drugi mandat na slovenski klopi), še drugič zapovrstjo vodil reprezentanco.

Nekdanji kapetan izbrane vrste je na tiskovno konferenco prišel šele eno uro po tekmi, zaradi česar so nekateri predstavniki sedme sile dobili občutek, da zamere zaradi kritičnih zapisov po anemični predstavi v srbski prestolnici še vedno niso pozabljene.

Kaj je po tekmi s Srbijo še povedal Boštjan Cesar:

Boštjan Cesar
Foto: Aleš Fevžer

O tem, kaj se je dogajalo v slačilnici med polčasoma:

“Ko sem prišel v slačilnico, smo se pogovorili. Povedal sem, kako morajo igralci stati na igrišču in da mora Adam Gnezda Čerin biti višje postavljen, višje se je postavil tudi Jasmin Kurtić. Navodila so zelo dobro upoštevali. A tudi vsi trije igralci, ki so v igro vstopili na začetku drugega dela, so osvežili našo igro. Tu je bil viden napredek.”

O tem, kakšna je bila vloga odsotnega Matjaža Keka:

“Smo se slišali in pogovorili. Po tekmi je bil zelo srečen in nam čestital.”

O tem, da sta vlogo motivatorjev med polčasom prevzela Jasmin Kurtić in Jan Oblak:

“Ne bi rad govoril, kaj se dogaja v slačilnici, to naj ostane med nami.”

O opravljenih spremembah v postavitvi obrambe med polčasom:

“Kot sem že dejal, so menjave osvežile igro in so bile dodana vrednost. Seveda so se tudi ostali igralci držali dogovora. Prvi gol smo dosegli že le po nekaj minutah, kar nas je dvignilo. Nato je sledil še drugi in cela tekma se je na koncu odvila v našo prid.“

O nihanjih v igri in kako to preprečiti:

“Že proti Norveški smo prvi polčas odigrali fenomenalno, v drugem je sledil padec. Proti Srbiji je bil ta posledica zahtevnega ritma, saj je bila to že naša četrta tekma. Mogoče smo v tekmo vstopili s prevelikim spoštovanjem do Srbije. Vemo, da ima dobre igralce, a to me ni zmotilo. Seveda v dveh, treh dneh ne moremo priti na tako visoko raven, a sem fantom dejal, da smo že proti Norveški postavili letvico visoko, zato se proti Srbiji ne smemo spustiti pod njo. Bili so trenutki, ko smo trpeli. Srbija je na vseh štirih tekmah dobivala posest žoge, vendar si kljub temu ni pripravila toliko priložnosti kot na preteklih obračunih, kar me veseli.“

O tem, da po zadnjih dveh tekmah reprezentanca ne gleda toliko na lestvico, temveč na opravljeno delo:

“To sem povedal tudi fantom. V skupino B smo se uvrstili iz skupine C. Tu smo praktično ‘outsiderji’, kar pa nas ni zmotilo. Vedeli smo, da je bolje igrati močnejše tekme, saj lahko vidimo, kje se nahajamo. Seveda je liga takšna, da je je proti tako dobrim nasprotnikom vsako tekmo težko odigrati, a se poskušamo dvigniti. Tudi poraz proti Srbiji nas je nekaj naučil. Zdi se mi fenomenalno, kako so se odzvali po tekmi v Beogradu.“

O tem, ali jih je veliko število gostujočih navijačev še dodatno podžgalo:

“O tem se še nisem pogovarjal z njimi, a jih je to zagotovo podžgalo. Je bilo pa lepo po dolgem času videti stadion znova napolnjen. Ko so navijači na domačem igrišču na strani nasprotnika, ni dobro, a smo se na to dobro pripravili.“

O tem, kako je sam doživel izkušnjo vodenja reprezentance:

“Fenomenalno, da sem jo lahko vodil, čeprav ni dobro, ker ima selektor koronavirus. Moji občutki so fenomenalni in tudi fanti so se odzvali izvrstno. Sem zelo zadovoljen zaradi načina, kako smo odigrali, trenirali in se pogovarjali. Zadnjih sedem dni imam glede tega dobre občutke, čeprav je bilo tudi veliko neprespanih noči. Veliko smo analizirali in se pripravljali, a tega sem že vajen, zato ni bilo težav.“

O tem, ali bo septembra pomočnik selektorja, selektor ali nič od naštetega:

“Mislim, da to ni vprašanje zame, temveč za vodstvo zveze.“

O tem, ali je podprl igralce, ko po tekmi proti Norveški niso želeli stopiti pred novinarje:

“Če sem pošten, sem v slačilnici minuto, toliko, da jim povem stvari. Kar se pogovarjajo po tem, je med njimi.“

O tem, kako so kritični zapisi medijev vplivali na predstave igralcev na zadnjih dveh tekmah:

“Fantje so zagotovo stopili skupaj in pokazali karakter. A morda to ni bil glavni razlog. Takoj po tekmi v Beogradu so stopili skupaj in se odkrito pogovorili. Tu je bil napredek viden že naslednji dan.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!