Nogometni praznik v razprodanih Stožicah za biti ali ne biti

Liga narodov 24. Sep 202210:40 1 komentar
Jan Oblak proti Erlingu Haalandu. Kdo bo boljši tokrat? FOTO: Guliverimages.

Slovenija bo danes v razprodanih Stožicah gostila Norveško s trenutno najbolj vročim napadalcem na svetu Erlingom Haalandom, ki je tudi najbolj zaslužen za današnji velik nogometni praznik na največjem slovenskem stadionu. Selektor Matjaž Kek, čigar stolček se trese, bo skušal ponoviti dobre igre z zadnjih dveh tekem izpred treh mesecev.

Tekmo, ki se začne ob 18. uri v Stožicah, si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK.

“Če bi bilo na teh karkoli resnega, bi že odreagiral. Vesel sem, da imam z nogometno zvezo pogodbo do leta 2024 in vedno sem najbolj zadovoljen, če pogodbo opravim do konca. Komentiranje medijskih zapisov postaja utrujajoče. Biti selektor je zame čast in odgovornost,” je na včerajšnji novinarski konferenci pred tekmo o svoji prihodnosti povedal Matjaž Kek.

Toda jasno je, da ima v delu Nogometne zveze Slovenije precejšnjo opozicijo in v primeru novega spodrsljaja svojega dela skorajda zagotovo ne bo nadaljeval. Če bo na septembrskih zadnjih dveh tekmah lige narodov do dobrega rezultata in se rešil pred izpadom iz lige B, ki Sloveniji grozi, bo morda drugače. Slovenija lahko, če ostane brez zmage proti Norveški, Švedska pa premaga Srbijo v Beogradu, izpade že danes zvečer.

Slovenci bodo v razprodanih Stožicah, ki polne niso bile že res dolgo časa, gostili prvouvrščeno reprezentanco skupine 4, ki je do zdaj na prvih štirih tekmah izgubila le dve točki. Proti Sloveniji na prvi medsebojni tekmi v Oslu, ki se je končala z remijem 0:0. Slovenija je z dvema točkama na zadnjem mestu. Zabila je le štiri gole, kar je najmanj v skupini, in jih prejela osem. Največ v svoji skupini.

Matjaž Kek. FOTO: Guliverimages.

Ena zmaga na devetih medsebojnih tekmah

Z Norveško Slovenci nimajo najboljših izkušenj. Današnja tekma bo že deseta medsebojna teh dveh reprezentanc, Slovenci so do zdaj zmagali le enkrat. Oktobra 2013 so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 pod vodstvom Srečka Katanca v Mariboru Norvežane s “hat-trickom” Milivoja Novakovića odpravili s 3:0.

“V Oslu smo odigrali enega najboljših polčasov v zadnjem času, pa imeli potem v drugem delu velike težave, vse do izključitve, ko smo znova zaigrali zelo hrabro. Seveda delamo na tem, da bo teh nihanj čim manj, veseli pa smo predvsem, da nimamo veliko težav s poškodbami,” pred tekmo pravi selektor Slovenije, ki bo imel na voljo prav vse nogometaše, medtem ko za njegovega kolega na klopi Norveške Staleja Solbakkena ne velja povsem tako.

Martin Odegaard na junijski tekmi proti Sloveniji v Oslu. FOTO: Guliverimages.

Norvežani brez kapetana?

Norvežani se ubadajo z nekaj poškodbami, vprašljiv je tudi njihov kapetan Martin Odegaard, ki v tej sezoni blesti v majici londonskega Arsenala.

Toda najpomembneje za goste je, da bo zagotovo igral napadalec, zaradi katerega bodo Stožice danes polne. Erling Haaland, ki je v tej sezoni za Manchester City zabil kar 14 golov na vsega 11 tekmah. V dresu Norveške jih je na 21 tekmah dosegel 20. To sta tudi edina zvezdnika Norveške, ki sodita na res najvišjo raven, medtem ko drugi po ugledu in tržni vrednosti precej zaostajajo.

Podobno je z Janom Oblakom na slovenski strani. Kapetan ima sicer nekaj težav s poškodbo, zaradi katere je izpustil dve od zadnjih treh tekem svojega Atletica Madrida, tudi na Brdu pri Kranju, kjer je ta teden povečini trenirala reprezentanca, je vadil po prilagojenem programu, a bo danes zvečer zagotovo igral.

Oči slovenskih navijačev bodo uprte tudi v Benjamina Šeška. FOTO: Guliverimages

Slovenski selektor ne bo eksperimentiral

Kakšno Slovenijo lahko pričakujemo? Selektor ne bo preveč eksperimentiral, postava in sestava bosta podobni, kot sta bili na zadnjih dveh tekmah lige narodov proti Norveški in Srbiji doma (2:2).

Imena vratarja verjetno ni treba ponavljati, je pa bolj pomembno to, kdo bo stal pred njim. Selektor razmišlja tudi o tem, da bi spet zaigral s štirimi v obrambi. Kot osrednja branilca bosta od prve minute skorajda zagotovo zaigrala Jaka Bijol in David Brekalo. Če bo Slovenija zaigrala s tremi v zadnji vrsti, bo ob njima najverjetneje še povratnik po kazni rdečega kartona Miha Blažič.

Na bočnih pozicijah lahko pričakujemo Petra Stojanovića na desni in Gregorja Sikoška na levi strani. Osrednja vezista bosta zagotovo Jasmin Kurtić in Adam Gnezda Čerin, ki se je v zadnjem času povsem ustalil v začetni enajsterici. Višje od njiju bo najverjetneje Sandi Lovrić, v napadu pa Žan Celar in Benjamin Šeško, od katerega slovenski navijači pričakujejo največ.

Slovenija – Norveška

Stadion Stožice (kapaciteta 16.038), 4. krog lige narodov, skupina 4. Sodnik: Lawrence Visser (Belgija).

Verjetna začetna postava Slovenije:
Oblak; Bijol, Brekalo, Blažič (Mevlja), Stojanović, Sikošek; Gnezda Čerin, Kurtić, Lovrić; Šeško, Celar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje