Benjamin Šeško: Rad bi, da me nehate primerjati s Haalandom

Nogomet 22. Sep 20227:00 0 komentarjev
Benjamin Šeško. FOTO: Guliverimages.

Benjamin Šeško, najbolj vroč slovenski nogometaš ta hip, je v intervjuju za spletno stran Sportkluba govoril o vročem dogajanju poletne nogometne tržnice, rekordnem prestopu v RB Leipzig, slabši formi v zadnjem času in primerjavah z Erlingom Haalandom, ki ga motijo. Povedal je tudi, kje so meje njegovega talenta.

Najdražji slovenski nogometaš vseh časov. Tržno najbolj vreden igralec avstrijske Bundeslige. Najmlajši strelec Slovenije in njen najmlajši debitant v zgodovini. Nominiran za nagrado zlati deček. Pa tudi pomp na globalni ravni, ki ga je prineslo povezovanje z Manchester Unitedom, Chelseajem, PSG, Real Madridom in še nekaterimi najbogatejšimi klubi na svetu.

Določen, da postane naslednji slovenski nogometni zvezdnik svetovnega formata. Ni jih malo, ki verjamejo, da kar največji. Vse to je breme, ki ga mora na svojih mladih plečih nositi mladi Benjamin Šeško. Star je komajda 19 let.

“Ostajam trdno na realnih tleh in se osredotočam samo na tisto, kar je najpomembnejše. Na nogomet,” na te trditve rutinirano odgovarja napadalec RB Salzburga, ki je po dogovoru o 24 milijonov evrov vrednem prestopu v RB Leipzig z enoletnim zamikom nekaj tekem igral slabše od pričakovanj. Ravno zdaj, v času pred novo reprezentančno akcijo, se je spet vrnil v strelsko formo.

“Ni mi šlo, zato mi ni preostalo drugega, kot da se trudim in čakam, da spet začnem zadevati. Hvala bogu se je to zgodilo,” je vesel Šeško, ki ga v Stožicah v soboto čaka tekma lige narodov proti Norveški in Erlingu Haalandu, čigar naslednik naj bi bil. Ta oznaka je prinesla morda še največ bremena od vseh, zato ne preseneča, da se je želi znebiti. “Rad bi, da me nehate primerjati z njim,” je prosil v tokratnem pogovoru, v katerem je spregovoril še o marsičem.

19-letni Radečan je velik up slovenskega in tudi evropskega nogometa. FOTO: Guliverimages.

Po nekaj tednih slabše strelske forme ste spet začeli zadevati. Kaj se je dogajalo pred tem?

Po podpisu pogodbe z Leipzigom se mi je ustavilo. Čeprav tega nisem hotel, mi je očitno prišlo v podzavest in se poznalo na mojih igrah. Dogajalo se mi je, da žoga enostavno ni hotela v gol. Nisem imel sreče. Prihajal sem do priložnosti, do udarcev na gol, a se ni izšlo. Ni mi preostalo drugega, kot da se še naprej trudim, kar sem tudi počel. Hvala bogu se mi je to obrestovalo in zdaj spet zabijam gole. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnje.

Imate kakšne statistične cilje, ki ste si jih zadali pred začetkom sezone?
Niti ne. Grem iz dneva v dan, trudim se na vsakem treningu in na vsaki tekmi, potem pa bomo videli, kaj mi bo to prineslo.

Se je vaš status v klubu po podpisu pogodbe kaj spremenil?
Ne. Mislim, da se ni spremenilo nič v pogledu do trenerja ali kogarkoli drugega v klubu. Tudi odnos s soigralci je ostal isti, kot je bil pred tem.

Kaj se dogaja v glavi 19-letnika, ko se znajde sredi prestopnih govoric na globalni ravni in o njem pišejo tudi številni veliki mediji?
Res je bilo veliko tega, pisalo se je o vsem mogočem. Da bom šel tja, da bom šel drugam, ampak jaz se s tem nisem preveč obremenjeval. Ostal sem trdno na realnih tleh. Seveda je prišlo tudi do mene, slišal sem marsikaj, ampak sem to postavil na stran. Le tako sem se lahko osredotočil na tisto, kar je najpomembnejše. Na moje igre in nogomet.

So pa govorice o odhodu v Manchester United, Chelsea, PSG in še nekatere velikane zagotovo povečale vašo prepoznavnost v nogometnem svetu?
Da, to pa ja. Opazil sem veliko rast sledilcev na družabnih omrežjih, kar zagotovo ni slabo. To je bil dober stranski učinek vsega, kar se je okoli mene dogajalo. (smeh).

Kako blizu odhoda v London, Manchester, Pariz, München in Madrid ste v resnici bili?
Jaz sem slišal samo za ponudbe in zanimanje. Kako blizu odhodu v katerega izmed teh klubov sem bil, kdo je poslal ponudbe, pa ne vem.

Zakaj ste se na koncu odločili za RB Leipzig?
Odločitev je padla po pogovoru z agentom in družino. Skupaj smo se odločili, da je Leipzig glede stila igre in vsega drugega najboljša odločitev. Ta klub mi trenutno najbolj ustreza. Tudi zaradi tega, ker goji podoben slog igre kot Salzburg. To je zagotovo dobrodošlo.

Pri Leipzigu so ga kot svojega novega člana predstavili 8. avgusta. FOTO: Guliverimages.

Gre pa Leipzigu na začetku nove sezone slabo. Trenutno je v nemški Bundesligi šele na 12. mestu. Se bojite, da v naslednji sezoni ne boste igrali v ligi prvakov?

Ne, ne verjamem, da se bo to zgodilo. Prepričan sem, da se bo Leipzig pobral in naredil preskok. Imam občutek, da bo tako. Ne dvomim v njih in v to, da bom tudi v naslednji sezoni igral v ligi prvakov.

V ligi prvakov v tej sezoni igrate s Salzburgom. V prvih tekmah ste remizirali proti Milanu in Chelseaju. Naslednji nasprotnik je zagrebški Dinamo. Verjamete v napredovanje iz te zahtevne skupine?
Če na naslednji tekmi premagamo Dinamo, kar je seveda naš cilj, bomo imeli veliko možnosti za napredovanje. Ta tekma je za nas zelo pomembna. Gremo pa iz tekme v tekmo. Počasi. Zagotovo nam lahko uspe, toda treba se bo boriti do zadnjega.

Vaša tržna vrednost na Transfermarktu je ta teden poskočila z 10 na 20 milijonov evrov. Kaj vam to pomeni?

Da, to sem videl, ampak se s takimi stvarmi ne obremenjujem preveč. Je pa to mala potrditev, da dobro in trdo delam. Da gre moj razvoj v pravo smer. Zagotovo to dejstvo predstavlja tudi dodatno motivacijo, da se borim do konca in napredujem.

Kje imate največ rezerv za napredek, kaj je vaša šibkost?
Ne bi izpostavil česa posebnega, seveda pa je jasno, da ima vsak nogometaš svoje minuse. Zase bi rekel, da bi lahko nadgradil vsak del svoje igre, ne bi pa našel nobenega velikega, vidnega minusa. Napredujem lahko pri tehniki, strelu, gibanju po igrišču, hitrosti … Če mi bo to uspelo, potem res lahko postanem vrhunski igralec.

Na tekmi lige prvakov proti Chelseaju prejšnji teden. FOTO: Guliverimages.

Preskočiva še na reprezentančno tematiko. Pred vami sta zadnji tekmi lige narodov proti Norveški in Švedski. Kaj pričakujete?
Veliko borbo, veliko željo. Če bo tako, potem bo dovolj, da pokažemo, kdo smo.

S koliko točkami bi bili s teh dveh tekem zadovoljni?
Tega ne bi izpostavljal, saj bi lahko pomenilo dodatno obremenitev za celotno ekipo. Gremo sproščeno v tekmi, moramo se boriti in garati do konca, pa bo dobro.

V reprezentanci se dobro počutite?
Super. Fantje so me dobro sprejeli. Družba je dobra. Vse je fenomenalno. Ne bi izpostavljal nobenega soigralca. Z vsemi se razumemo.

Je ta reprezentanca možna narediti to, na kar zdaj čakamo že 12 let – se uvrstiti na veliko tekmovanje?
Jaz verjamem v fante in vse nas. Imamo kakovost, da nam to uspe. Potrebujemo tudi kanček sreče, a verjamem, da lahko pridemo do tako želene uvrstitve na veliko tekmovanje.

Kako potekajo priprave na sobotno tekmo z Norvežani?
Vse je okej. Poškodb ni, vzdušje je dobro. Tudi z mano je vse v najlepšem redu. Veselim se vsakega trenutka, ki pride. To je najbolj pomembno.

Na tekmi proti Norveški v Oslu junija letos. FOTO: Guliverimages.

Na tekmi proti Norveški se boste spet srečali z Erlingom Haalandom, s katerim vas primerjajo že dolgo časa. Je to za vas utež?
O tem govorim vsakič, rad bi, da me nehate primerjati s Haalandom. Res je, da sva oba hitra, visoka in sva si podobna. Toda na koncu se mi zdi, da gojiva drugačen slog igre.

Novopečeni zvezdnik Manchester Cityja tudi v tej sezoni navdušuje. V 10 nastopih je dosegel kar 14 golov?
Res je fenomenalen. Vsi napadalci bi se od njega lahko naučili marsičesa. Kakršnokoli priložnost dobi, zabije gol. Včasih si ogledam vrhunce njegovih tekem in vidim, da praktično vsaka žoga, ki jo brcne, konča v golu.

V Oslu sta se med seboj že pomerila, a nobeden od vaju ni zadel. Tekma se je končala z remijem brez zadetkov. Kaj lahko pričakujemo tokrat v Stožicah?
Na Norveškem je bilo zanimivo, po tekmi ni mogel biti najbolj srečen, saj smo ga dobro ustavili. Zelo smo se borili. Zdi se mi, da bo sobotna tekma zelo napeta. Bomo videli, kako se bo odvijala.

Vaš vzor pa ni trenutno najboljši strelec angleške Premier lige, ampak nekdo drug. Kdo?
Zlatan Ibrahimović. Že od nekdaj je tako. Zakaj? Všeč mi je, kako preigrava, kaj z žogo počne in kaj vse si upa tako na kot izven igrišč. Je fenomen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!