Slovenija je izgubila potencialno veliko okrepitev

Liga narodov 13. Jun 202220:00 1 komentar
Tommaso Pobega na tekmi proti Nemčiji. FOTO: Guliverimages.

Tommaso Pobega, mladi vezist Torina, ki je bil potencialna velika okrepitev za prihodnost slovenske nogometne reprezentance, je za Slovenijo izgubljen. V junijskem ciklu lige narodov je namreč debitiral za Italijo.

Medtem ko smo se na sončni strani Alp ubadali s polomom v Beogradu, usodo slovenskega selektorja in navijaško sramoto, ki se je včeraj zgodila v Stožicah, je slovenski nogometni javnosti pod radarjem ušel še en, za prihodnost slovenske javnosti morebiti zelo pomemben moment.

Tommaso Pobega, nesojeni slovenski reprezentant, je na prvi od treh junijskih tekmah Italije v A ligi narodov odigral prve minute v dresu članske reprezentance evropskih prvakov, tako da je za Slovenijo za vselej izgubljen.

Ta 22-letni nosilec igre Torina, za katerega je v prejšnji sezoni italijanske lige odigral 33 tekem in dosegel štiri gole, ima namreč slovenske korenine, njegovo ime pa je v slovenski nogometni javnosti zaokrožilo konec lanskega leta.

Takrat je predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović v gostovanju v oddaji Pod prečko najavil, da se bo s sodelavci potrudil in mladega vezista skušal prepričati, da obleče slovenski dres. Očitno se je misija izjalovila.

Mancini ni ponovil Kekove napake

Roberto Mancini je Pobegi priložnost ponudil na tekmi proti Nemčiji v Bologni pred devetimi dnevi. Pobega je pri remiju z 1:1 na položaju centralnega vezista odigral zadnjih deset minut. Na preostalih junijskih tekmah proti Madžarski in Angliji Pobega ni zaigral.

Selektor Italije se je s tem, ko ga je poslal na igrišče, zavaroval. Pobega ob strogih pravilih Fife za drugo reprezentanco kot Italijo ne bo več mogel igrati.

Mancini tako ni ponovil napake Matjaža Keka, ki je pred leti zamudil priložnost, da na podoben način “rezervira” Dina Hotića, čeprav ga je nekajkrat poklical pod svoje okrilje, a na uradni tekmi za Slovenijo nikoli ni zaigral.

Potem se je Hotić, nekdanji mladi slovenski reprezentant, odločil, da bo v nadaljevanju kariere igral za Bosno in Hercegovino, za katero je debitiral leta 2019.

Mimogrede, Hotić, nekdanji dolgoletni nogometaš Maribora, je bil v prejšnji sezoni kot član Cercle Brugga z enajstimi asistencami med vidnejšimi posamezniki prve belgijske lige.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje