Francoskemu nogometu grozi finančni zlom

Ligue 1 9. Jul 202410:55 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Medtem ko francosko reprezentanco drevi na evropskem prvenstvu čaka polfinalni obračun s Španci, se s hudimi finančnimi težavami spopadajo francoski klubi, saj tamkajšnja nogometna zveza še vedno ni uspela prodati televizijskih pravic za njihovo elitno nogometno prvenstvo.

Francoski nogomet se spopada s hudimi finančnimi težavami, saj Francoska nogometna zveza še vedno čaka na ponudbo za prodajo televizijskih pravic za prenose tamkajšnjega elitnega prvenstva med letoma 2025 in 2029. Posledično prepotrebne finančne injekcije niso prejeli niti klubi, ki jim denar od televizijskih pravic predstavlja znaten del proračuna.

Francozi so sprva za omenjeno petletno obdobje za prenose zahtevali več kot milijardo evrov, a visokega zneska zaradi odhoda številnih največjih zvezdnikov, kot so Lionel Messi, Neymar in Kylian Mbappe, ne želi plačati nihče.

Kot morebita kupca pravic sta se sprva omenjala DAZN in beIN Sports, a do dogovora ni prišlo. Kot poroča časnik L’Equipe, zaradi tega sedaj finančni zlom grozi kar osmim francoskim prvoligašem. Med njimi je tudi Brest, ki bo letos nastopal v ligi prvakov, pa tudi Lens, ki je tam zaigral lani. Prav tako se slabo piše tudi Montpellieru, Nantesu, Auxerru, Reimsu, Angersu in Le Havru.

Z omenjenimi težavami se Francozi sicer ne srečujejo prvič, saj je do pravnih in finančnih zapletov prišlo že leta 2020, ko so prekinili pogodbo s španskim televizijskim velikanom Mediapro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!