Martinezovo proslavljanje še buri duhove: “Šlo je predaleč”

Foto: Profimedia

Čudna gesta z lovoriko najboljšega vratarja turnirja proti navijačem, minuta molka v garderobi in veseljačenje na avtobusu z lutko, na kateri je obraz Kyliana Mbappeja. Vse to so poteze, s katerimi si sicer eden največjih junakov po zmagi Argentine na svetovnem prvenstvu Emiliano Martinez pri navijačih po vsem svetu ni pridobil simpatij. Najbolj so, jasno, zmotile Francoze, tamkajšnji predsednik nogometne zveze pa je kolegu v Argentino že poslal pritožbeno pismo.

Če je argentinski čuvaj mreže Emiliano Martinez svojo nepričakovano in obsceno gesto na podelitvi nagrad, ko je v roke prejel lovoriko za najboljšega vratarja turnirja v Katarju in jo potisnil k mednožju, pojasnil z besedami, da je bila namenjena francoskim navijačem, ki so mu žvižgali, pa ima član Aston Ville kar nekaj težav pri pojasnjevanju ostalih spornih potez.

V garderobi po nedeljskem finalu je med proslavljanjem ustavil ‘argentinski vlakec’ in zahteval minuto molka za ‘mrtvega’ francoskega napadalca Kyliana Mbappeja. Soigralci iz reprezentance so njegovo potezo pospremili z nasmeški, že nekaj sekund pozneje pa nadaljevali z veseljačenjem.

A tu se neprimerne poteze člana Astona Villa niso končale. Na torkovem sprejemu v domovini, ki se je zaradi prevelikega števila navijačev na ulicah končal predčasno in s helikoptrskem posredovanju, si je 30-letnik še enkrat ‘privoščil’ nogometaša Paris Saint-Germaina. Na avtobusu je namreč dalj časa v naročju nosil malo lutko, na kateri je bil obraz Parižana. In tudi z njo ponavljal potezo z nedeljske podelitve.

Početje Argentinca je sprožilo veliko zgražanja in neodobravanja med nogometnimi navijači, oglasili pa so se tudi pri Francoski nogometni zvezi (FFF). Njen predsednik Noel Le Graet je predsedniku argentinske zveze Claudiu Tapii poslal uradno pritožbo.

“Vsi te ekscesi se mi v kontekstu športnih tekmovanj zdijo nenormalni. Enostavno jih ne razumem. Že da je pri izvajanju enajstmetrovk vrgel žogo Tchouameniju stran od bele točke, se mi zdi neprimeno, a to nekako še razumem. V vročici tekme in trenutka je želel storiti vse, da bi zmagal na tekmi. Nato pa je šlo predaleč. Mbappe je bil vzoren primer lepega obnašanja tudi ob porazu,” je dejal Le Graet.

Razlog za Martinezovo početje naj bi bila sicer izjava Mbappeja pred začetkom SP, ko je Francoz dejal, da naj bi imele evropske reprezentance zaradi višje kakovosti nogometa kot drugod po svetu boljše možnosti za končno slavje.

Francoski politični vrh zgrožen

Oglasili so se tudi francoski politiki. Tamkajšnji minister za ekonomijo, finance in finančno okrevanje Bruno Le Maire je ponudil vprašanje: “Kaj počne Fifa? Del športa je tudi fair-play. Je izkazovanje spoštovanja do drugih. Tudi do poražencev.” Tudi ministrica za šport Amelie Oudea Castera pa je vulgarna dejanja obsodila in dejala, da se o tem pogovorila z argentinskimi kolegi. “Vse skupaj se mi zdi žaljivo in vredno obsodbe.”

Med argentinsko parado po ulicah Buenos Airesa se je v kočljivem trenutku znašel tudi kapetan gavčev Lionel Messi. Iz množice navijačev mu je nekdo namreč vrgel igračo ninja želve, vzdevka, ki se je prijel Mbappeja. Messi se je le široko nasmehnil, nato pa jo zalučal nazaj. Pred soigralcema pri PSG, kjer se je Mbappe že vrnil na treninge, je zagotovo neprijetno ponovno prvo srečanje v klubskih prostorih.