Matjaž Kek je marca nanizal kup novih mejnikov

Nogomet 28. Mar 202317:00 > 17:02 komentar
Matjaž Kek
FOTO: Filip Barbalić

Matjaž Kek je v marčevskem ciklu z dvema zmagama v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 nad Kazahstanom in San Marinom postavil številne mejnike. Junija ima lepo priložnost, da jih naniza še nekaj. Kaj vse je selektorju Slovenije ta mesec uspelo?

Za začetek 100. zmaga na uradnih tekmah slovenske nogometne reprezentance. Zmaga v Kazahstanu je bila 99., nad San Marinom pa 100. v zgodovini slovenske izbrane vrste.

Pod natanko 39 odstotkov teh zmag se je podpisal Matjaž Kek. Toliko znanja matematike zagotovo imate, da ste izračunali – Mariborčan je na klopi Slovenije zbral 39 zmag. Ob tem je na 22 tekmah remiziral in 30-krat izgubil.

Kek je v dveh selektorskih mandatih Slovenijo vodil na 91 tekmah, kar je nov rekord. Od tega meseca naprej je selektor z največ tekmami na klopi Slovenije. Rekorder je postal v Kazahstanu in prehitel Srečka Katanca, ki je, tudi on v dveh mandatih, zbral 89 tekem (34 zmag, 23 remijev in 32 porazov).

Selektorji z največ tekmami na klopi Slovenije:

91 – Matjaž Kek
89 – Srečko Katanec
25 – Bojan Prašnikar

Najboljši začetek v zgodovini kvalifikacij

Še precej pomembnejši pa je podatek, da je Kek postal prvi selektor v dozdajšnjih 14 kvalifikacijah za velika tekmovanja, ki jih je odigrala Slovenija, z maksimalnim izkupičkom v uvodnih dveh kvalifikacijskih tekmah. Slovenskim nogometašem to do zdaj ni uspelo še nikoli.

Dozdajšnji rekord Slovenije so štiri točke, ki jih je osvojila v prvih dveh tekmah kvalifikacij za svetovna prvenstva 2002 (remi s Ferskimi otoki in zmaga nad Luksemburgom), 2006 (zmaga nad Moldavijo in remi s Škotsko), 2010 (remi s Poljsko in zmaga nad Slovaško) in 2018 (remi z Litvo in zmaga nad Slovaško).

Najboljši izkupički po uvodnih dveh tekmah kvalifikacij:

6 točk – (kvalifikacije za EP 2024)
4 točke (kvalifikacije za SP 2002, SP 2006, SP 2010 in SP 2018)

Še ena tekma od rekorda, ki ga že ima

Kaj pa niz tekem brez poraza? Slovenija jih je s Kekom v zadnjem času nanizala osem. Izgubila ni od junija lani, ko je v ligi narodov doživela boleč poraz z 1:4 v Beogradu proti Srbiji. Potem je v istem tekmovanju remizirala na Norveškem, remi iztržila tudi doma proti Srbiji, za konec lige narodov pa Norvežane premagala doma in remizirala na Švedskem. Sledili sta zmagi na novembrskih prijateljskih tekmah nad Romunijo in Črno goro, zdaj pa še zmagi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 nad Kazahstanom in San Marinom.

Matjaž Kek po tekmi z Grčijo novembra 2020. FOTO: Profimedia.

To pa ni rekord. Še dlje, devet tekem, je brez poraza prav Kek zdržal med letoma 2020 in 2021, ko je bil neporažen v vseh šestih tekmah C lige narodov proti Grčiji, Moldaviji in Kosovu, vmes na prijateljskih tekmah premagal San Marino in remiziral z Azerbajdžanom, potem pa odprl kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022 z zmago nad Hrvaško v Ljubljani. Tri dni pozneje je sledil kvalifikacijski poraz v Rusiji.

Osem tekem brez poraza, a takrat ob nekoliko boljših nasprotnikih, je zdržal tudi Katanec med letoma 2001 in 2002. Takrat je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002, ki so se za Slovenijo končale sanjsko, premagal Švico, Rusijo, Luksemburg in Ferske otoke ter remiziral proti Jugoslaviji, v dodatnih kvalifikacijah pa premagal in remiziral z Romuni. S temi je vmes neodločeno igral tudi na prijateljski tekmi. Niza je bilo konec po hudem porazu proti Hondurasu v pripravah na mundial v Južni Koreji in na Japonskem.

Najdaljši nizi brez poraza:

9 tekem – Matjaž Kek (3. september 2020 – 27. marec 2021)
8 tekem – Matjaž Kek (9. junij 2022 – ?) in Srečko Katanec (2. junij 2001 – 12. februar 2002)

Izenačil je tudi najdaljši niz zmag

Kek je v zadnjih štirih tekmah nanizal tudi štiri zmage. Je to rekord? Ni, je pa izenačenje najdaljšega niza zmag slovenske reprezentance, ki ji je to uspelo tretjič. Avtorja preostalih dveh tako dolgih zmagovitih nizov sta prav tako Kek in Katanec.

Kek je štiri zmage nanizal tudi leta 2020, ko je v ligi narodov dvakrat premagal Moldavijo, odpravil tudi Kosovo, vmes pa zmagal tudi na prijateljski tekmi proti San Marinu. Niz se je končal z remijem na prijateljski tekmi proti Azerbajdžanu.

Srečko Katanec
Srečko Katanec v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000. FOTO: Guliverimages.

Katanec je štirikrat zapored zmagal leta 1999 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000, ko je enega za drugim premagoval Latvijo, dvakrat Albanijo in Gruzijo, potem pa izgubil proti Norveški. To je tudi najdaljši zmagoviti kvalifikacijski niz v zgodovini slovenske reprezentance.

Kek ga lahko izenači junija, ko Slovence v kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo čakata tekmi na Finskem in proti Danski doma. Če mu to uspe, bo premaknil še nekaj novih mejnikov, predvsem pa bo z nogometaši naredil dva gromozanska koraka na poti do cilja, ki si ga vsi skupaj tako želimo. Prve uvrstitve Slovenije na veliko tekmovanje po dolgih 14 letih čakanja.

Najdaljši nizi zmag:

4 tekme – Matjaž Kek (17. november 2022 – ?), Matjaž Kek (6. september 2020 – 11. november 2020) in Srečko Katanec (5. junij 1999 – 4. september 1999)